La proposta de Compromís pot començar a ser realitat en pocs mesos, sols resta que l’ajuntament faça la convocatòria, establisca els àmbits d’actuació i es dote del pressupost necessari. Els greus incendis ocorreguts a Llíria i a les poblacions veïnes d’Alcubles, Andilla i Villar han fet que l’ajuntament recolze la proposta del grup Municipal de Compromís de crear un grup de Voluntaris Mediambientals. El desastre ecològic que va patir la serra de la Concòrdia de Llíria, on es cremaren proa de 3.000 hectàrees va fer saltar totes les alarmes en quan a coordinació i prevenció d’incendis, ja que la negligent gestió de la Generalitat va deixar cremar este paratge d’incalculable valor per als veïns i visitants del terme municipal de Llíria.
Al Ple de Juliol, el regidor i portaveu de de Compromís a Llíria, Paco García Latorre, va presentar una moción on entre altres mesures relacionades amb el foc ocasionat a finals de juny al terme d’Andilla, el qual va propagar-se de manera fulminant al de Llíria i Alcubles, i on es varen calcinar unes 20.000 hectàrees de massa boscosa, va proposar recuperar el Grup de Voluntaris Mediambientals que tants bons resultats va donar a Llíria en els incendis dels anys 90.
Per a García, és important tindre a persones preparades per actuar en el front de l’incendi com a força de segona intervenció, després dels professionals contra incendis, assegurant els perímetres de les zones cremades i també realitzant tasques de prevenció i de reforestació sota les directrius de tècnics i experts en la matèria. Un voluntariat proper, que coneix el territori on ha d’actuar i a més, pot desplaçar-se amb immediatesa al lloc del sinistre, si és el cas.
El portaveu ecosocialista va remarcar que este voluntariat va estar molt actiu en la dècada dels 90, on hi hagueren 2 grans incendis que arrasaren la Serra Calderona i part del bocs llirià. Però, que amb l’aparició del voluntariat de Protecció Civil va desaparèixer. Per la qual cosa, es proposa que tant el personal que actualment forma Protecció Civil, com aquells que vulguen formar part del Voluntariat Mediambiental han de ser instruïts i formats en la lluita contra el foc, les tasques de reforestació i de protecció del nostre entorn natural.
Des de Compromís s’apunta la necessitat d’amplificar i millorar la vigilància i control de les zones boscoses del terme municipal de Llíria, tasca que l’ajuntament ja podria anar desenvolupant-se de manera efectiva amb els mitjans de voluntariat de Protecció Civil dels que se disposa, sobretot en època estival, els caps de setmana i en els dies quan es decreten pre emergències de molta calor i de possibles incendis.
Per a Garcia tothom pot formar part del voluntariat mediambiental i des de Compromís esperem que l’ajuntament dote el pressupost necessari per tal de formar al personal i equipar-lo amb els mitjans materials que pertoque per a fer les funcions que l’ajuntament i els tècnics de medi ambient els marquen.