Compromís i MOVE realitzen una campanya d’informació sobre les repercussions negatives de la nova ordenança d’abocaments als veïns, la qual és clarament discriminatòria, punitiva i especulativa per als usuaris que viuen fora del casc urbà.
L’Ajuntament de Llíria va aprovar el passat 19 de juliol una ordenança municipal sobre tractament i abocament d’aigües residuals, que pretén de nou, com va ocórrer en el 2009, obligar als veïns de les urbanitzacions sense col•lectors de clavegueram a instal•lar una depuradora individual, i a més, això no els eximeix de sufragar el clavegueram més endavant.

El termini per presentar al•legacions a aquesta nova ordenança és de 30 dies com s’indica en el Butlletí Oficial de la Província: http://bop.dva.gva.es/bop/drvisapi.dll?MIval=DI_VerEdictoVis&idEdicto=2205931&miIdioma=C

Des de MOVE i COMPROMÍS, s’han preparat al•legacions i s’està organitzant una campanya d’informació durant el mes d’Agost als veïns de les urbanitzacions afectades.

L’Ajuntament de Llíria, que està incomplint la Llei des del 2001, termini en el qual havia d’haver planificat i construït la xarxa de clavegueram a les urbanitzacions, vol ara descarregar la seua responsabilitat sobre els veïns obligant-los, amb aquesta mesura transitòria i sense fonament jurídic, a incórrer en la despesa d’una depuradora individual per més endavant, fer-los pagar la xarxa de clavegueram, amb el greuge, de generar discriminació entre urbanitzacions: les que només han d’urbanitzar i les que han d’instal•lar depuradores i després urbanitzar.

L’objectiu de fons d’aquesta ordenança no són els abocaments, sinó la imposició encoberta de Programes d’Actuació Integrada complets (nous PAIs), sense haver realitzat una previsió de com s’escometran les infraestructures.

El contingut de l’ordenança es pot consultar en les webs de Move i Compromís, atès que en la web municipal el text publicat està esbiaixat i només s’ha publicat una part de l’ordenança.

La solució al problema dels abocaments d’aigües residuals domèstiques pasa per realitzar una planificació municipal, realitzar un Pla Director de Clavegueram, informar als afectats i assumir responsabilitats per part de l’ajuntament quant al compliment de la Llei, i no pot passar per la via d’ordenances sense sentit, clarament discriminatòries, punitives i especulatives.

Si s’aprovara definitivament aquesta ordenança, els veïns de les urbanitzacions afectades tindrien un any per instal•lar depuradores individuals (el cost aproximat de les quals seria d’uns 6000 €), i, recordem, no els eximeix d’haver d’assumir el cost del clavegueram en el moment que l’Ajuntament ho decidisca.