El Grup eco socialista demanarà en la Comissió d’Urbanisme i Medi ambient de Llíria que l’ajuntament òbriga un expedient sancionador i requerisca a la mercantil a realitzar una descontaminació dels abocaments tòxics.
Els abocaments que s’han realitzat a camí públic des de la Planta provisional de Transferència de fem no són casuals, ni fortuïts. Els mateixos porten realitzant-se durant bastants mesos, atès que la instal•lació no reuneix les condicions tècniques adequades i els lixiviats que desprenen els camions de recollida de residus en descarregar van a parar directament a la xarxa d’aigües pluvials, les quals aboquen a través d’un tub directament al camí i alguna que altra parcel•la particular des de fa temps.
Per al portaveu de Compromís a Llíria, Paco García Latorre, el Consorci València Interior és el responsable últim de no vigilar adequadament el compliment de les mesures de seguretat, higiene i salubritat d’aquesta activitat i dels abocaments que des d’aquesta planta (de la seua titularitat) s’estan abocant a vials públics rurals per part dels camions de fem de desenes de municipis de la Comarca del Camp de Túria i Serrans.
Per a García, és intolerable i una negligència que, una vegada descobert el fet presumptament delictiu d’abocar productes tòxics sense control, es vulga tapar amb terra la zona afectada, ordenat que el tram de camí contaminat pels abocaments siga cobert amb una capa de terra vegetal perquè no es visualitze el reguer i l’abast de la contaminació que aquest vial rústic ha sofert.
Descontaminació per eliminar restes tòxiques i perillosos
El Grup de Compromís demanarà en la propera Comissió d’Urbanisme i Medi Ambient que l’empresa causant de l’abocament encarregue una descontaminació dels elements tòxics dipositats en el camí públic d’acord a la normativa vigent i sota supervisió municipal.
Segons García, es demanarà que l’ajuntament òbriga un expedient d’infracció mediambiental i es requerisca al Consorcio València Interior a restituir el camí en el seu estat original, sense restes tòxiques o perillosos, que no porten cap tipus de tractament i que poden afectar al subsòl o aqüífers de la zona.
Per a la formació roig i verda aquests fets demostren que s’està actuant de mala fe, amb traïdoria i volent ocultar uns abocaments que es porten realitzant durant molt temps, ja que la instal•lació sembla no comptar amb bassa impermeable de recollida de lixiviats o dipòsit que garantisca la total recollida dels mateixos una vegada han estat dipositats els residus sòlids pels camions de recollida en la Planta provisional de Transferència a Llíria.