Garcia: “La Llei General de Sanitat preveu que les Unitats d’atenció Psiquiàtrica han d’estar en els hospitals de referència, com ara ho és l’Arnau de Vilanova en el nostre departament de Salut”.

La decisió de traslladar la Unitat de Psiquiatria de les instal•lacions de l’Arnau de Vilanova a l’Extensió Hospitalària de Llíria manca del suport dels professionals, que adverteixen de la conseqüent pèrdua de qualitat i eficiència, així com dels usuaris.

Amb esta decisió, apunta el portaveu de Compromís per Llíria, Paco Garcia Latorre, la Conselleria no ha tingut en compte els inconvenients i problemes que es van a generar, ni els costos afegits que es tindran que abordar per l’accessibilitat, ja que el 80% de les persones que estan sent ateses pertanyen a localitats properes a València i a l’Hospital de referència.

Igualment, la reubicació suposarà una utilització de llits en l’Extensió de Llíria que haurien de ser destinats a serveis hospitalaris generals, de per si ja insuficients amb la dotació inicial de sols el 60% de llits en esta primera fase de la seua apertura. A més, es malbaratarà la reforma total que es va fer en l’Hospital Arnau de Vilanova, on es va adaptar tota la planta a les necessitats de salut mental fa menys d’un any.

Des de Compromís també s’apunta que, la distància entre l’Arnau i Llíria va a dificultar l’assistència en les inter consultes i la realització de proves complementàries, així com l’atenció de les urgències psiquiàtriques. Serveis que requeriran una dotació suplementària d’ambulància per poder prestar-los.
A la vista de l’exposat, resulta evident que esta decisió no s’ha fet d’acord a criteris tècnics ni professionals. A més de ser una mesura que va en contra de la Llei General de Sanitat, que preveu que les Unitat d’atenció Psiquiàtrica han d’estar en els hospitals de referència, com ara ho és l’Arnau de Vilanova en el nostre departament de Salut.

Davant esta situació, el grup Municipal de Compromís ha proposat al ple de l’ajuntament instar a la Conselleria de Santitat a que es replantege el trasllat total de la Unitat de Psiquiatria a la nova Extensió Hospitalària de Llíria, amb la finalitat de mantindré i millorar dintre del departament de salut l’oferta, el servei i l’accessibilitat dels pacients amb problemes de Salut Mental.

COMPROMIS PIDE A SANIDAD QUE SE REPLANTEE EL TRASLADO DE TODA LA UNIDAD PSIQUIÁTRICA A LLÍRIA
Garcia: “La Ley General de Sanidad prevé que las Unidades de atención Psiquiátrica tienen que estar en los hospitales de referencia, como por ejemplo lo es Arnau de Vilanova en nuestro departamento de Salud”.

La decisión de trasladar la Unidad de Psiquiatría de las instalaciones de Arnau de Vilanova a la Extensión Hospitalaria de Llíria carece del apoyo de los profesionales, que advierten de la consecuente pérdida de calidad y eficiencia, así como de los usuarios.
Con esta decisión, apunta el portavoz de Compromís per Llíria, Paco Garcia Latorre, la Consellería no ha tenido en cuenta los inconvenientes y problemas que se van a generar, ni los costes añadidos que se tendrán que abordar por la accesibilidad, ya que el 80% de las personas que están siendo atendidas pertenecen a localidades cercanas a Valencia y al Hospital de referencia.
Igualmente, la reubicación supondrá una utilización de camas en la Extensión de Llíria que tendrían que ser destinados a servicios hospitalarios generales, de por sí ya insuficientes con la dotación inicial de sólo el 60% de camas en esta primera fase de su apertura. Además, se perderá la reforma total que se hizo en el Hospital Arnau de Vilanova, donde se adaptó toda la planta a las necesidades de salud mental hace menos de un año.
Desde Compromís también se apunta que, la distancia entre Arnau y Llíria va a dificultar la asistencia en las inter consultas y la realización de pruebas complementarias, así como la atención de las urgencias psiquiátricas. Servicios que requerirán una dotación suplementaria de ambulancia para poder prestarlos.
A la vista de lo expuesto, resulta evidente que esta decisión no se ha hecho según criterios técnicos ni profesionales. Además de ser una medida que va en contra de la Ley General de Sanidad, que prevé que las Unidad de atención Psiquiátrica tienen que estar en los hospitales de referencia, como por ejemplo lo es el Arnau de Vilanova en nuestro departamento de Salud.
Ante esta situación, el grupo Municipal de Compromís ha propuesto al pleno del ayuntamiento instar a la Consellería de Sanidad a que se replantee el traslado total de la Unidad de Psiquiatría a la nueva Extensión Hospitalaria de Llíria, con el fin de mantener y mejorar dentro del departamento de salud la oferta, el servicio y la accesibilidad de los pacientes con problemas de Salud Mental.