ARTICLE OPINIÓ-Paco Garcia Latorre (Diputat Autonòmic de Compromís)

FONS DE COOPERACIÓ LOCAL

Moltes voltes sembla estrany que allò que s’ha proposat a un programa electoral es plasme en un compromís concret i es porte a la pràctica. En esta ocasió el Fons de Cooperació Local ha gaudit d’eixa transformació gràcies al Govern del Botànic. Ha deixat de ser un mantra que legislatura rere legislatura es venia nomenat i proposant, però que mai, ningun govern, s’havia atrevit a transformar-lo en alguna cosa tangible.

Al debat de pressupostos de 2017 que realitzarem en Les Corts Valencianes portarem, i després aprovarem, un fons incondicionat de la Generalitat per a les despeses de les administracions locals. Un fons que es complementaria amb l’ajut de les Diputacions, Unió Europea i l’Institut Valencià de Finances.

40 milions ha sigut la primera aportació que fa el Consell dels seus comptes, als que caldrà afegir altres 40 de les Diputacions Provincials. On sols la Diputació d’Alacant està posant reticències a no voler col·laborar en els ajuntaments de la seua província.

Les forces que formem l’Acord del Botànic i que estem al capdavant de molts ajuntaments, sabem la importància d’esta injecció econòmica, la qual servirà sense cap dubte a poder enllestir projectes que de ningun altra forma hagueren pogut ser abordats.

El Camp de Túria rebrà més de 3 milions d’euros d’este fons, una xifra que de segur ajudarà a impulsar iniciatives i crearà molts llocs de treball, ajudant als ajuntaments de la comarca a fer realitat tot una sèrie de projectes que en els pròxims mesos aniran decidint i plasmant en els seus comptes municipals en el moment se’ls assigne la quantitat definitiva. Des dels prop de 25 mil euros de Gàtova fins els prop de 400 mil de Bétera, Llíria, La Pobla i Riba-roja, totes les entitats locals seran perceptores d’este finançament directe de la Generalitat.

És sense dubte una fita històrica i un compromís fet realitat per part d’un nou Govern que té clar que la recuperació i l’impuls de la societat valenciana cal iniciar-la des del municipalisme, des del teixit comercial de barri, amb els autònoms, els professionals i la industria tradicional valenciana adaptada als nous temps.

Unes polítiques de proximitat, que xafen carrer i atenguen les necessitats reals dels nostres pobles i ciutats, i no es destinen més diners a projectes faraònics i ruïnosos com els que hem patit en etapes anteriors. En esta línia s’ha concebut este Fons de Cooperació Local, una eina útil als ajuntaments i també als ciutadans.