ARTICLE OPINIÓ.- Paco Garcia Latorre (Diputat autonòmic Compromís)

Estos dies commemorem els 75 anys d´absència d´un gran home, un patriota il·lustre, d´un home compromès amb la seua terra, la seua gent i els seus ideals: el gran poeta oriolà Miguel Hernández. Un valencià que va lluitar i morir per defensar la pau, la justícia, la democràcia i la llibertat de tot un poble. Igual que també estem commemorant els 80 anys que el Govern legítim de la II República va tindre la seua seu institucional a la nostra Comunitat. Quines millors dates històriques per recordar al poeta de la terra o al govern legítim republicà que va seure al País Valencià.

En este marc de la història, on s´han quedat pel camí moltes absències i moltes desmemòries, Les Corts Valencianes han aprovat la modificació de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià. Una modificació que es va presentar, ara fa prop d´un any, amb un objectiu clar: la protecció amb caràcter general com a Bé de Rellevància Local. I amb esta denominació, ser inclosos en els respectius catàlegs de béns i espais protegits dos elements concrets: els nuclis històrics tradicionals i el patrimoni històric i arqueològic civil i militar de la Guerra Civil a la Comunitat Valenciana. A més dels espais singulars rellevants i històrics de la capitalitat valenciana, com tots aquells edificis que s´utilitzaren de seu del Govern de la II República, i els indrets que varen utilitzar personatges importants de la nostra història durant el període de guerra, del 1936 al 1939.

Una tramitació que ha comptat amb la unanimitat de tots els grups parlamentaris i a més amb la col·laboració d´entitats per a la recuperació de la Memòria Històrica, associacions, professionals, professors i historiadors. Molts d´ells portaven dècades reivindicant esta justa protecció i el canvi de concepció del relat que s´ha fet de la història més recent.

Però este patrimoni civil i militar no ha estat l´únic que s´ha incorporat al catàleg de béns que han de ser protegits. A més a més, la nova modificació legislativa també ha incorporat altres elements com els rellotges de sol, el forns de calç i el molins d´aigua. Tots ells són peces importants, tant de la societat valenciana com de la indústria i l´economia, com de la cultura àrab d´utilització d´un bé tan escàs com és l´aigua.

Possiblement esta modificació legislativa serà un xicotet pas en la conservació i protecció del nostre patrimoni valencià, però segur que serà un gran pas per a la recuperació de la nostra memòria històrica, oblidada i silenciada durant tant i tant de temps.