ARTICLE OPINIÓ: Paco Garcia Latorre (Diputat autonòmic de Compromís).

El maltractament econòmic al poble valencià per part del Govern de l’Estat supera límits innombrables. Actualment ocupem el primer lloc per la cua en quan a inversions. Els Pressuposts Generals de l’executiu central són un gran espoli a la ciutadania valenciana i un gran insult a un poble treballador, emprenedor i solidari com és el nostre.

El sistema de finançament autonòmic que hi ha en vigència ha provocat que la nostra Comunitat reba 258 euros menys per habitant i any respecte a la mitjana de les comunitats autònomes de règim comú, unes xifres que individualment poden suposar poc, però que en el seu conjunt suposa una minva anual de prop de 1.000 milions d’euros, una quantitat equivalent al pressupost que destina la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per poder rescatar persones any rere any al País Valencià.

Un infra finançament que es suma a la manca d’inversions per part del Govern de Rajoy i una pitjor execució pressupostària. És a dir, si la mitjana percentual d’inversions de l’Estat hauria d’estar sobre el 11% (pel volum de població), ací no es supera més del 5% (traducció: 119 euros per ciutadà valencià, mentre a Castella i Lleó és de 405 euros i la mitjana estatal està sobre 200 euros). I per a més deficaci, del que es pressuposta, els governants del PP no arriben a executar ni la meitat de les inversions en territori valencià.

Davant esta situació d’insult i marginació, cal exigir de forma contundent la reforma immediata del sistema de finançament autonòmic, el reconeixement dels dèficits acumulats amb el Poble Valencià i l’execució real i no ficticia d’inversions en infraestructures. Ja que reclamar un finançament just vol dir, també, reclamar més drets socials, més ocupació i majors oportunitats per a les persones que vivim en esta terra i empreses que busquen obrir-se nous camins.

No es tracta de diners, ni d’una simples lluita de xifres, es tracta de persones, d’il·lusions, de projectes de vida que es veuen paralitzats o truncats per no tindre els recursos que ens pertoquen. Aquells que tan costen de guanyar sota el sol del camp, en l’empresa, quan s’obre la porta de l’establiment o negoci, en el vaixell sobre les ones de la mar o entre els boscos de la muntanya, en la granja o en l’oficina, en qualsevol racó i ofici que es puga oferir i prestar a la nostra Comunitat.

En 2016 la Generalitat Valenciana va promoure la recollida de signatures a favor d’un manifest que portava per títol “Per un finançament just”. Més de 600 entitats valencianes, entre les quals més 300 ajuntament valencians, el van subscriure.

 

Com diu el manifest, tot pot canviar, perquè hi ha una coincidència total entre totes les forces polítiques i socials per a donar per acabada aquesta situació. Ara tenim l’oportunitat de sumar-nos a la reivindicació que des de la Generalitat es promou, i dir alt i clar que, Volem un finançament just!! Tots a una veu!!