Els ecosocialistes proposen impulsar la creació d’un voluntariat ambiental local, amb participació ciutadana, que puga col·laborar en les tasques d’extinció i protecció dels nostres boscos.
El terme municipal de Llíria ha perdut pràcticament el 50% de tota la massa forestal de la zona muntanyosa de La Concòrdia, unes 3.000 hectàrees. Una extensió que d’haver tingut els mitjans que pertocaven quan es va originar el foc i haver-se fet les tasques de prevenció i gestió del bocs a temps, mai es tenien que haver cremat.
Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, els incendis originats a Cortes de Pallàs el dijous 28 de juny i a Andilla el divendres 29, han suposat un autèntica catàstrofe ecològica, sense precedents, amb la destrucció d’uns paisatges únics dels nostres boscos i muntanyes.
García ha destacat la llavor del personal que ha intervingut en l’extinció dels mateixos i ha lamentat profundament els danys personals i materials patits pels ciutadans, principalment la pèrdua de la vida d’un pilot dels serveis d’extinció; així com la terrible desaparició del patrimoni natural d’incalculable valor ecològic causada per aquests incendis que han arrasat més de 50.000 hectàrees de sòl forestal.
Per al grup de Compromís, la falta de planificació i una gestió inadequada en els espais forestals agreujats pels enormes retalls en personal i mitjans dedicats a la prevenció i vigilància, ha sigut els factors determinants en la magnitud de la catàstrofe. A més són molts el pobles i veïns i veïnes afectades els que han criticat, amb amargura, la falta de coordinació en les tasques de lluita contra el foc.
Davant esta situació, el grup ecosocialista ha proposat al Ple de Llíria, reclamar la declaració de zona catastròfica, fer una profunda revisió de la política forestal i de la seua planificació, així com depurar responsabilitats, instant al Govern Valencià a assumir les responsabilitats polítiques pertinents realitzant una exhaustiva investigació de tots els fets i circumstàncies que han envoltat el sinistre.
Igualment, Compromís proposa revocar de manera immediata els retalls efectuats en personal i mitjans, impulsant la creació d’un voluntariat ambiental local, amb participació ciutadana, que puga col·laborar amb les administracions i experts adients en la regeneració de la zona cremada així com realitzar altres tasques de protecció, neteja i regeneració ambiental en el municipi o en altres zones on es requerisca la seua presència.