Garcia “Més de 200 persones de Llíria que reben este servei es poden veure afectades”.

Segons defineix la pròpia plana web de l’IMSERSO (Institut de Majors i Serveis Socials) la teleassistència és “un recurs que permet la permanència dels usuaris en el seu medi habitual de vida, així como el contacte amb el seu entorn soci-familiar, evitant el desarrelament i assegurant  la intervenció immediata en crisis personals, socials o mèdiques per a proporcionar seguretat i millor qualitat de vida”. D’aquesta manera, i si tenim en compte que la teleassistència es el recurs ideal per a individus amb deterioraments físics o cognitius greus així com per a malalts crònics i persones majors, es tracta d’un recurs que disminueix notablement els costos sanitaris i les visites a urgències, per la qual cosa no s’entén quin és el motiu pel qual el Govern d’Espanya ha decidit deixar de subvencionar aquest servei. Un 65% del cost de la teleassitència s’assumia amb un conveni promogut des de l’IMSERSO amb la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies)  i la resta era assumit per les diputacions provincials.

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, el PP aplica una nova retallada que afecta directament a la disminució de la qualitat de vida dels nostres majors i la creació d’un nou re pago assistencial. Esta decisió pot afectar directament a més de 200 persones en la nostra localitat i fer que tinguen que re pagar un servei que fins ara, ha estat prestat de forma gratuïta a totes les persones majors de 65 anys que tenien necessitat del mateix.

Per a García és inexplicable com l’IMSERSO, justament l’any 2012 dedicat a l’Envelliment Actiu, ha pogut acordar esta retallada en el cofinançament d’un servei tan prioritari i important com és el de la teleassistència. Lluny de considerar-la una despesa, des de Compromís pensem que amb programes com estos el què s’aconsegueix és una minva important en les despeses sanitàries, ja que està demostrat que la utilització de la teleassistència disminueix els costos, concretament el risc d’acudir a urgències, el qual es d’1,8 voltes major en aquelles persones que no disposen del servei.

Tampoc s’entén perquè la Generalitat i la Conselleria de Benestar Social no han previst en els recentment aprovats pressupostos, un fons per a poder ajudar les diputacions i municipis a seguir apostant per aquest servei.

Davant esta situació, el grup de Compromís ha proposat instar la Generalitat Valenciana al finançament del programa del servei de teleassistència per tal que puga suplir la part del programa que ara deixa de prestar l’IMSERSO i que correspon al 65% del cost de la teleassistència al País Valencià. Així com reclamar a les Diputacions a assumir indeterminadament el 35% del cost proporcional del programa de teleassistència i que es tinga previsió també de la incorporació de nous usuaris al programa.

COMPROMIS RECLAMA EL MANTENIMIENTO DE LAS AYUDAS EN TELEASSITÈNCIA PARA LA GENTE MAYOR

Garcia “Más de 200 personas de Llíria que reciben este servicio se pueden ver afectadas”.

Según define la propia página web del IMSERSO (Instituto de Mayores y Servicios Sociales) la tele asistencia es “un recurso que permite la permanencia de los usuarios en su medio habitual de vida, así como el contacto con su entorno socio-familiar, evitando el desarraigo y asegurando la intervención inmediata en crisis personales, sociales o médicas para proporcionar seguridad y mejor calidad de vida”. De este modo, y si tenemos en cuenta que la tele asistencia es el recurso ideal para individuos con deterioros físicos o cognitivos graves así como para enfermos crónicos y personas mayores, se trata de un recurso que disminuye notablemente los costes sanitarios y las visitas a urgencias, por lo cual no se entiende cuál es el motivo por el que el Gobierno de España ha decidido dejar de subvencionar este servicio. Un 65% del coste de la teleasistencia se asumía con un convenio promovido desde el IMSERSO con la FEMP (Federación Española de Municipios y Provincias) y el resto era asumido por las diputaciones provinciales.
Según el portavoz de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, el PP aplica un nuevo recorte que afecta directamente a la disminución de la calidad de vida de nuestros mayores y la creación de un nuevo re pago asistencial. Esta decisión puede afectar directamente a más de 200 personas en nuestra localidad y hacer que tengan que re pagar un servicio que hasta ahora, ha sido prestado de forma gratuita a todas las personas mayores de 65 años que tenían necesidad del mismo.

Para García es inexplicable como el IMSERSO, justamente en 2012 dedicado al Envejecimiento Activo, ha podido acordar este recorte en la co financiación de un servicio tan prioritario e importando cómo es el de la teleasistencia. Lejos de considerarla un gasto, desde Compromís pensamos que con programas como estos lo qué se consigue es una mengua importante en los gastos sanitarios, dado que está demostrado que la utilización de la teleasistencia disminuye los costes, concretamente el riesgo de acudir a urgencias, el cual es de 1,8 veces mayor en aquellas personas que no disponen del servicio.
Tampoco se entiende porque la Generalitat y la Conselleria de Bienestar Social no han previsto en los recientemente aprobados presupuestos, un fondo para poder ayudar las diputaciones y municipios a seguir apostando por este servicio.

Ante esta situación, el grupo de Compromís ha propuesto instar la Generalitat Valenciana a la financiación del programa del servicio de teleasisténcia para que pueda suplir la parte del programa que ahora deja de prestar el IMSERSO y que corresponde al 65% del coste de la teleasistencia en el País Valenciano. Así como reclamar a las Diputaciones a asumir indeterminadamente el 35% del coste proporcional del programa de teleasistencia y que se tenga previsión también de la incorporación de nuevos usuarios al programa.