Vallivana Murgui: “L’ajuntament i la biblioteca pública s’han d’anar adaptant als nous temps i implantar noves tecnologies que facen més atractiu i àgil el servei de lectura als estudiants i usuaris de la localitat”.

La regidora i portaveu municipal d’Educació de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, apunta que, els llibres electrònics constitueixen la tercera ona de desenvolupament de l’edició electrònica. Després de l’aparició d’obres consultables de forma remota o a través de CDROM i de les revistes electròniques, és el torn dels llibres electrònics.

A l’actualitat els usuaris de biblioteques i centres d’informació estan cada cop més acostumats als recursos electrònics. El model de llibre estàtic, inalterable, físicament reproduïble, es trontollen davant l’espenta d’aquestes formes de comunicació i la desaparició de les barreres per al consum. Un fet determinant en aquest canvi el representa Google i el seu projecte Google Books, iniciat en 2004, amb el que es pretén digitalitzar la producció bibliogràfica mundial i posar-la a disposició dels usuaris via Web.

Segons Murgui, als països anglosaxons les grans beneficiaries de l’arribada del llibre electrònic han sigut les biblioteques públiques. Moltes d’elles ofereixen la possibilitat de descarregar llibres electrònics: és suficient amb el carnet de la biblioteca per a descarregar des de la web els arxius, normalment en format EPUB y protegits amb DRM; ni tan sols cal eixir de casa. Aquests llibres no sols poden llegir-se als lectors de llibres electrònics o e-readers sinó també en PCs corrents o dispositius mòbils amb l’ajuda del software adequat.

La regidora de Compromís continua afirmant que, les biblioteques que han afegit el servici de préstec de llibres electrònics han augmentat considerablement l’interès per traure’s el carnet de la biblioteca. Per a la biblioteca son una proposta atractiva, perquè a diferència dels llibres en paper, els llibres electrònics no es desgasten amb l’ús. Per als usuaris, els llibres electrònics també tenen els seus avantatges, com la possibilitat d’augmentar el tamany de la lletra, i a més li permet tindre’l en préstec i tornar-lo, sense necessitat d’acostar-se a la biblioteca. Les biblioteques fan servir els llibres electrònics com els de paper, és a dir, hi ha un nombre limitat de copies i, si tenen èxit, hi ha que esperar a la seua devolució per a agafar-lo en préstec.

Per tot açò des de Compromís s’ha proposat anar introduint poc a poc aquest nou format electrònic a la Biblioteca Municipal de Llíria, formar als treballadors per a la seua implantació i donar a conèixer als ciutadans este nou servei públic.

COMPROMIS PROPONE DOTAR DEL LIBRO ELECTRÓNICO A LA BIBLIOTECA MUNICIPAL

Vallivana Murgui: “El ayuntamiento y la biblioteca pública se tienen que ir adaptando a los nuevos tiempos e implantar nuevas tecnologías que hagan más atractivo y ágil el servicio de lectura a los estudiantes y usuarios de la localidad”.

La concejal y portavoz municipal de Educación de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, apunta que, los libros electrónicos constituyen la tercera ola de desarrollo de la edición electrónica. Después de la aparición de obras consultables de forma remota o a través de CDROM y de las revistas electrónicas, es el turno de los libros electrónicos.

En la actualidad los usuarios de bibliotecas y centros de información están cada vez más acostumbrados a los recursos electrónicos. El modelo de libro estático, inalterable, físicamente reproducible, se tambalean ante el empujón de estas formas de comunicación y la desaparición de las barreras para el consumo. Un hecho determinante en este cambio lo representa Google y su proyecto Google Books, iniciado en 2004, con el que se pretende digitalizar la producción bibliográfica mundial y ponerla a disposición de los usuarios vía Web.

Según Murgui, en los países anglosajones las grandes beneficiarías de la llegada del libro electrónico han sido las bibliotecas públicas. Muchas de ellas ofrecen la posibilidad de descargar libros electrónicos: es suficiente con el carné de la biblioteca para descargar desde la web los archivos, normalmente en formato EPUB y protegidos con DRM; ni siquiera hay que salir de casa. Estos libros no sólo pueden leerse a los lectores de libros electrónicos o e-readers sino también en PCs corrientes o dispositivos móviles con la ayuda del software adecuado.

La edil de Compromís continúa afirmando que, las bibliotecas que han añadido el servicio de préstamo de libros electrónicos han aumentado considerablemente el interés para sacarse el carné de la biblioteca. Para la biblioteca son una propuesta atractiva, porque a diferencia de los libros en papel, los libros electrónicos no se desgastan con el uso. Para los usuarios, los libros electrónicos también tienen sus ventajas, como la posibilidad de aumentar el tamaño de la letra, y además le permite tenerlo en préstamo y devolverlo, sin necesidad de acercarse a la biblioteca. Las bibliotecas usan los libros electrónicos como los de papel, es decir, hay un número limitado de copias y, si tienen éxito, hay que esperar a su devolución para cogerlo en préstamo.

Por todo esto desde Compromís se ha propuesto ir introduciendo poco a poco este nuevo formato electrónico en la Biblioteca Municipal de Llíria, formar a los trabajadores para su implantación y dar a conocer a los ciudadanos este nuevo servicio público.