Article Opinió.- Paco Garcia Latorre, diputat autonòmic i regidor a l’ajuntament de Llíria.
Hui ens ha visitat a la Ciutat de Llíria el Consell Valencià de Cultura (CVC), el màxim òrgan estatutari consultiu en matèria cultural.
Feia més d’una dècada que esta institució no celebrava un ple de la mateixa a la nostra localitat, concretament ho va fer en la primavera de 2003, amb motiu també de la commemoració del 750 aniversari de la Carta de Poblament. Un any en el que es van concloure les obres de remodelació de Ca la Vila i el MALL (Museu Arqueològic de Llíria) començava a funcionar a ple rendiment. La Ciutat es va vestir per l’ocasió i tot un seguit d’actes varen omplir la programació festiva i cultural rememorant esta data, quan un 3 d’abril de 1253 el Rei en Jaume I li va concedir el títol de ciutat reial de l’antic Regne de València a Llíria.
Ara, el municipi torna a rebre al CVC amb motiu d’una nova commemoració i esdeveniment històric, la troballa del Mosaic romà dels Dotze Treballs d’Hèrcules a Ca Porcar. Un mosaic que, a hores d’ara, roman exposat al Museu Arqueològic Nacional (MAN) en Madrid.
Fa uns mesos, i davant este efemèride, vàrem proposar des de Compromís-MoVe que el 2017 fora declarat any del Dotze Treballs d’Hèrcules. Proposta que va rebre el suport unànim de tota la corporació municipal. Iniciant així una sèrie de converses i contactes per fer d’esta commemoració una excusa perfecta per poder difondre i posar en valor el gran i valuós patrimoni cultural i musical que tenim a la Ciutat.
En este projecte il·lusionant, volíem que s’implicaren totes les institucions valencianes, com ho estan fent. I com no, la màxima representació cultural, el Consell Valencià de Cultura.
Tots desitgem i volem que poguera retornar a casa (d’on mai tindria que haver marxat) el mosaic descobert en la partida de Censals, concretament en la zona de La Bombilla. Un fet que de segur focalitzaria l’atenció sobre el nostre municipi i serviria de locomotora per impulsar la dinamització cultural, patrimonial i econòmica de Llíria. Possiblement, fa unes dècades no estàvem preparats per acollir esta peça única. Però hui en dia comptem amb uns grans professionals i un museu de primer ordre que, de ben segur, podria albergar esta obra mestra d’època romana.
Així li ho hem traslladat en esta jornada matutina al CVC, que també ha fet seu el repte i ha mostra la seua total predisposició a recolzar al municipi en la tasca de sol·licitar al MAN la seua cessió, encara que siga amb caràcter temporal.
Anem a treballar en esta direcció, i fer del 2017 un any de referència i punt d’inflexió en la difusió d’esta gran “Ciutat de Cultures i Simfonies” com és Llíria i el seu llegat històric.
Des d’ací sols em resta donar les gràcies a totes i tots els membres del CVC per la seua nova visita i implicació en el desenvolupament d’este projecte cultural que hem iniciat i del que esperem puguen gaudir els valencians i visitants.