El Secretari Autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro, va explicar ahir en la capital del Camp de Túria les noves polítiques en gestió de residus.
El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, explica a Llíria en una xarrada organitzada per Compromís-MoVe les noves polítiques que està fent el Consell en gestió de residus i el Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada d’envasos (SDDR) que el Govern Valencià vol implantar a partir del 2018. Es tracta d’un sistema que ja funciona en països europeus avançats, un model avalat per organitzacions com Greenpace o Ecologistes en Acció i que porta anys aplicant-se amb uns grans índexs d’èxit en els països veïns.
“Tornar a retornar el casc”, el secretari autonòmic ha recordat que la ciutadania ja és coneixedora d’aquest tipus de sistemes, “fa anys retornàvem els cascos i amb la reintroducció d’aquest sistema les persones que retornen els envasos i els propietaris dels comerços que els reben, percebran una quantitat monetària per cada recipient”.
La idea és donar un valor a la llanda o botella que l’usuari pagarà quan compre i que després dipositarà perquè li retornen la quantia. L’objectiu és que els residus retornen a la cadena, es puguen reutilitzar, però sobretot, que aquests desaprofitaments no acaben en els entorns marins i terrestres, unes estampes a les quals estem molt acostumats. A la Comunitat Valenciana es generen uns 7 milions de plàstics a l’any, dels quals solament 2 milions acaben en els contenidors i els altres 5 milions acaben en les cunetes de les carreteres i en els nostres rius i mars. “Amb aquest sistema anem a recuperar la tornada d’envasos perquè els residus es convertisquen en recursos”, ha assenyalat Álvaro.
Segons ha comentat, “s’estima que una tenda de barri que arreplegue i gestione al voltant de 150 envasos diaris, podria obtenir una quantitat econòmica extra d’uns 1.000 euros a l’any. En un any, aquesta iniciativa podria injectar al voltant de 36,5 milions d’euros en el circuit del comerç a la Comunitat Valenciana”.
En la xerrada va assistir el President de la Federació de Comerç local, Jorge Navarro, que va aplaudir este tipus d’iniciatives i es va apuntar la possibilitat de que Llíria poguera ser una de les ciutats pilots on s’implantara este nou sistema, tal i com es va aprovar en el Ple arran d’una proposta presentada per Compromís-Move.
Per la seua banda, la regidora de Compromís-MoVe, Vallivana Murgui, ha assegurat que “a més, aquesta mesura tindria altres efectes positius com la reducció de l’impacte ambiental que ocasionen tot tipus de recipients en els àmbits urbà, forestal i marí. Totes i tots hem de contribuir per a pal·liar els efectes del canvi climàtic i tota aquesta contribució ens beneficiarà al conjunt de la ciutadania”.
Llíria podria ser una de les ciudades piloto para la implantación del SDDR
El Secretario Autonómico de Medio Ambiente, Julià Álvaro, explicó ayer en la capital del Camp de Túria las nuevas políticas en gestión de residuos.
El secretario autonómico de Medio Ambiente y Cambio Climático, Julià Álvaro, explica en Llíria en una charla organizada por Compromís-Move, las nuevas políticas que està haciendo el Consell en gestión de residus y el Sistema de Depósito, Devolución y Retorno de envases (SDDR) que el Gobierno Valenciano quiere implantar a partir del 2018. Se trata de un sistema que ya funciona en países europeos, un modelo avalado por organizaciones como Greenpace o Ecologistas en Acción y que lleva años aplicándose con unos grandes índices de éxito en los países vecinos.
“Volver a devolver el casco”, el secretario autonómico ha recordado que la ciudadanía ya es conocedora de este tipo de sistemas, “hace años devolvíamos los cascos y con la reintroducción de este sistema las personas que retornen los envases y los propietarios de los comercios que los reciban, percibirán una cantidad monetaria por cada recipiente”.
La idea es dar un valor a la lata o botella que el usuario pagará cuando compre y que después depositará para que le devuelvan la cuantía. El objetivo es que los residuos retornen a la cadena, se puedan reutilizar, pero sobre todo, que estos desperdicios no acaben en los entornos marinos y terrestres, unas estampas a las que estamos muy acostumbrados. En la Comunidad Valenciana se generan unos 7 millones de plásticos al año, de los cuales solo 2 millones acaban en los contenedores y los otros 5 millones acaban en las cunetas de las carreteras y en nuestros ríos y mares. “Con este sistema vamos a recuperar el retorno de envases para que los residuos se conviertan en recursos”, ha señalado Álvaro.
Según ha comentado, “se estima que una tienda de barrio que recoja y gestione alrededor de 150 envases diarios, podría obtener una cantidad económica extra de unos 1.000 euros al año. En un año, esta iniciativa podría inyectar alrededor de 36,5 millones de euros en el circuito del comercio en la Comunitat Valenciana”.
A la charla asistió el Presidente de la Federación de Comercio local, Jorge Navarro, que aplaudió este tipo de iniciativa y se apuntó la posibilidad de que Llíria pudiera ser una de les ciudades piloto donde se implantara este nuevo sistema, tal y como se aprobó en el Ple a raíz de una propuesta presentada por Compromís-Move.
Por su parte, la edil de Compromís-MoVe, Vallivana Murgui, ha asegurado que “además, esta medida tendría otros efectos positivos como la reducción del impacto ambiental que ocasionan todo tipo de recipientes en los ámbitos urbano, forestal y marino. Todas y todos tenemos que contribuir para paliar los efectos del cambio climático y toda esta contribución nos beneficiará al conjunto de la ciudadanía”.