Garcia: “Les característiques del servei requereix que el mateix es preste directament per la Generalitat i no per empreses, les quals busquen més el rendiment econòmic que la qualitat del mateix”.

Els treballadors del servei telefònic d’emergències 112, a través de la Secció Sindical d’UGT, s’han reunit amb el Grup Parlamentari de Compromís amb el seu diputat Paco Garcia Latorre, al que li han fet arribar les reivindicacions i la situació de precarietat en la qual es ve prestant el treball d’aquest servei tan important en matèria de seguretat i emergències.

De fet, apunta el Diputat de Compromís, més d’un centenar de professionals del 112 atenen diàriament milers de trucades i són el primer bastió quan el ciutadà té un problema, siga sanitari, de seguretat o d’emergència. Són la primera veu que escoltem en situacions moltes vegades límit, amb una càrrega psicològica, d’estrès i responsabilitat sobre elevada.

Des de fa anys, aquest servei ha anat incrementat el seu volum de treball, fins i tot al mateix es van sumar les trucades d’emergència sanitàries, mentre que el personal ha minvat i la precarización ha anat en augment, estant solament el 28% dels treballadors a jornada completa, la resta a jornades parcials, concentrant aquesta precarietat en la borsa de treball i els operadors. Els quals són els que més càrrega de treball i pitjors condicions laborals tenen.

Actualment, apunten els representants dels treballadors, està finalitzat el contracte de prestació de servei, i per tant seria un bon moment per repensar la prestació del 112 per gestió directa per part de la Generalitat a través de l’Agència de Seguretat i Resposta a les  Emergències. Per a això cal realitzar un estudi de la situació del servei i analitzar en profunditat les possibilitats d’integrar-ho a la xarxa de gestió pública.

Per part de la Coalició s’ha fet un reconeixement exprés a la labor que realitzen els empleats del 112 i se sumen a la línia de treball que ha apuntat la Generalitat, on es planteja a mitjà i llarg termini que el telèfon d’emergències de la Comunitat de la Plataforma Operativa torne a estar gestionat públicament, tal com ja es fa en altres Comunitats Autònomes. I provisionalment, mentre no es faça la integració a la xarxa pública, es milloren les condicions de treball referent a  torns, serveis, conciliació familiar, salaris, reconeixement professional i condicions de l’entorn laboral.

L’ajuntament de Llíria també dona suport

Igualment, l’ajuntament de Llíria també va aprovar per unanimitat una moció en la que es donava suport al col·lectiu de treballadors i treballadores i on es remarcava la necessitat de recuperar este servei per a la gestió pública directa.

 

Compromís se suma a las reivindicaciones de los empleados del 112

Garcia: “Las características del servicio requiere que el mismo se preste directamente por la Generalitat y no por empresas, las cuales buscan más el rendimiento económico que la calidad del mismo”.

Los trabajadores del servicio telefónico de emergencias 112, a través de la Sección Sindical de la UGT, se han reunido con el Grupo Parlamentario de Compromís con su diputado Paco Garcia Latorre, al cual le han hecho llegar las reivindicaciones y la situación de precariedad en la cual se viene prestando el trabajo de este servicio tan importante en materia de seguridad y emergencias.

De hecho, apunta el Diputado de Compromís, más de un centenar de profesionales del 112 atienden diariamente miles de llamadas y són el primer bastión cuando el ciudadano tiene un problema, sea sanitario, de seguridad o de emergencia. Són la primera voz que escuchamos en situaciones muchas veces límite, con una carga psicológica, de estrés y responsabilidad sobre elevada.

Desde hace años, este servicio ha ido incrementado su volumen de trabajo, incluso al mismo se sumaron las llamadas de emergencia sanitarias, mientras que el personal ha mermado y la precarización ha ido en aumento, estando solo el 28% de los trabajadores a jornada completa, el resto a jornadas parciales, concentrando esta precariedad en la bolsa de trabajo y los operadores. Los cuales són los que más carga de trabajo y peores condiciones laborales tienen.

Actualmente, apuntan los representantes de los trabajadores, está finalizado el contrato de prestación de servicio, y por tanto sería un buen momento para repensar la prestación del 112 por gestión directa por parte de la Generalitat a través de la Agencia de Seguridad y Respuesta a  las Emergencias. Para lo cual es preciso realizar un estudio de la situación del servicio y analizar en profundidad las posibilidades de integrarlo en la red de gestión pública.

Por parte de la Coalición se ha hecho un reconocimiento expreso a la labor que realizan los empleados del 112 y se suman a la línea de trabajo que ha apuntado la Generalitat, donde se plantea a medio y largo plazo que el teléfono de emergencias de la Comunitat de la Plataforma Operativa vuelva a estar gestionado públicamente, tal y como ya se hace en otras Comunidades Autónomas. Y provisionalmente, mientras no se haga la integración en la red pública, se mejoren las condiciones de trabajo en lo referente  a turnos, servicios, conciliación familiar, salarios, reconocimiento profesional y condiciones del entorno laboral.

El ayuntamiento de Llíria también muestra su apoyo

Igualmente, el ayuntamiento de Llíria también aprobó por unanimidad una moción en la que se apoyaba al colectivo de trabajadores y trabajadoras y donde se remarcaba la necesidad de recuperar este servicio para la gestión pública directa.