Vallivana Murgui: “L’ajuntament ha de censar, regularitzar i posar a disposició d’este fons els immobles municipals de la seua propietat amb criteris socials”.
Segons la regidora de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, amb l’esclat de la crisi i l’augment de l’atur, centenars de milers de famílies han arribat a una situació límit que no els permeteix cobrir les seues necessitats més bàsiques. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, sols al primer semestre de 2013 es van executar 31.545 desnonaments a tota Espanya, 5.386 d’aquests al País Valencià.
Quan açò succeeix, les famílies no sols s’enfronten a la pèrdua del seu habitatge, sinó també a una condemna a l’exclusió social i a l’economia submergida, a més de quedar avocats a viure a la indigència, donat que cada cop són més els ciutadans que ja no percebeixen cap tipus de prestació, la qual cosa elimina la possibilitat d’accedir a un lloguer després d’haver patit un desnonament.
Tanmateix, a la nostra comarca, hi ha una evident falta d’habitatges públics per a lloguer social, i un gran nombre d’habitatges desocupats en mans de bancs i promotores immobiliàries, mentre no deixen de produir-se execucions hipotecaries, augmentat d’aquesta manera el nombre de persones que requereixen d’habitatges de lloguer social.
Segons Vallivana Murgui, la falta de presa de mesures en aquesta matèria per part de les Administracions Públiques, suposa un potenciador de les ocupacions d’habitatges en condicions irregulars, així com una deixadesa de funcions que venen marcades per la Constitució Espanyola.
Per un altra part, al nostre municipi contem amb una sèrie d’habitatges urbans municipals, l’estat dels quals i qui els habita és desconegut, almenys oficialment, per el consistori. Moltes d’elles van ser concedides en lloguer social mitjançant el Pla d’Eradicació dels Habitatges Precàries que data de l’any 1990, i ni des de la regidoria de Benestar Social, ni Patrimoni, ni Urbanisme, que serien les competents en aquest tema, és coneix les condicions que presenten aquests habitatges des d’aleshores.
Des de Compromís entenen que aquesta situació ha de canviar amb urgència i s’ha de posar mitjans per regular-ho i posar en marxa mesures que la societat està demandant. Per això, s’ha proposat al Ple de l’ajuntament realitzar un cens actualitzat de tots els habitatges urbans municipals, incloent una descripció de la situació del seu estat i on s’indique si estan ocupades i si la situació dels ocupants està regularitzada i que des de Serveis Socials es realitze un Pla per a l’Habitatge Municipal amb destinació Social on s’indiquen els barems i criteris que s’aplicaran per a l’atorgació d’aquests habitatges.
COMPROMIS PROPONE UN FONDO DE VIVIENDA PÚBLICA SOCIAL PARA LLÍRIA
Vallivana Murgui: “El ayuntamiento tiene que censar, regularizar y poner a disposición de este fondo los inmuebles municipales de su propiedad con criterios sociales”.
Según la edil de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, con el estallido de la crisis y el aumento del paro, centenares de miles de familias han llegado a una situación límite que no les permitirá cubrir sus necesidades más básicas. Según los datos del Consejo General del Poder Judicial, sólo al primer semestre de 2013 se ejecutaron 31.545 desahucios en toda España, 5.386 de estos al País Valenciano.
Cuando esto sucede, las familias no sólo se enfrentan a la pérdida de su vivienda, sino también a una condena a la exclusión social y a la economía sumergida, además de quedar abocadas a vivir a la indigencia, dado que cada vez son más los ciudadanos que ya no perciben ningún tipo de prestación, lo cual elimina la posibilidad de acceder a un alquiler después de haber sufrido un desahucio.
Aun así, en nuestra comarca, hay una evidente falta de viviendas públicas para alquiler social, y un gran número de viviendas desocupadas en manos de bancos y promotoras inmobiliarias, mientras no dejan de producirse ejecuciones hipotecarías, aumentado de este modo el número de personas que requieren de viviendas de alquiler social.
Según Vallivana Murgui, la falta de toma de medidas en esta materia por parte de las Administraciones Públicas, supone un potenciador de las ocupaciones de viviendas en condiciones irregulares, así como una dejadez de funciones que vienen marcadas por la Constitución Española.
Por un otra parte, a nuestro municipio contamos con una serie de viviendas urbanas municipales, el estado de los cuales y quienes los habita es desconocido, al menos oficialmente, por el consistorio. Muchas de ellas fueron concedidas en alquiler social mediante el Plan de Erradicación de las Viviendas Precarias que data del año 1990, y ni desde la concejalía de Bienestar Social, ni Patrimonio, ni Urbanismo, que serían las competentes en este tema, se conoce las condiciones que presentan estas viviendas desde entonces.
Desde Compromís entienden que esta situación tiene que cambiar con urgencia y se tiene que poner medios para regularlo y poner en marcha medidas que la sociedad está demandante. Por eso, se ha propuesto al Pleno del ayuntamiento realizar un censo actualizado de todas las viviendas urbanas municipales, incluyendo una descripción de la situación de su estado y donde se indique si están ocupadas y si la situación de los ocupantes está regularizada y que desde Servicios Sociales se realice un Plan para la Vivienda Municipal con destino Social donde se indican los baremos y criterios que se aplicarán para el otorgamiento de estas viviendas.