Els joves estem farts de sentir que som el futur; som present i som futur i necessitem polítiques dirigides a poder desenvolupar els nostres projectes de vida dignament.
Amb motiu del Dia Europeu de la Joventut, el Consell de la Joventut d’Espanya presentava ahir el seu informe que reflecteix una realitat decebedora; l’emigració juvenil ha crescut un 40,9% des que va començar la crisi-estafa a 2008 i el 40% dels joves que es queden a Espanya està sense treball, podent-se emancipar tan sols un 20% d’aquests.
Aquesta situació impossibilita que la gent jove puguem realitzar el nostre projecte de vida dignament, i ens obliga a viure baix la precarització i la dependència. Necessitem polítiques dirigides al nostre col·lectiu, i ha de ser l’Administració Local, per conèixer de primera mà aquest fet, el capdavanter en potenciar projectes per a què el jovent de Llíria puguem formar part de la vida laboral i social del nostre poble.
És per aquest motiu, que des del col·lectiu local de Joves amb Compromís demanem que la Regidoria de Joventut es pose les piles i faça un estudi de la desocupació juvenil al nostre municipi, on es reflectisca el nivell d’estudi dels desocupats, així com el sector on tenen experiència per tal de prendre mesures i oferir formació que s’adeqüe a les circumstàncies del col·lectiu de joves de Llíria i facilitar la tornada de molts dels nostres joves emigrats.
També calen ajudes a nous emprenedors a nivell municipal, on es recolzen als joves que comencen el seu projecte, apostant per un Viver de Talents que facilite locals i assessorament a aquells que vulguen desenvolupar la seua carrera al nostre municipi. La creació de coworkings municipals, on pogueren creuar i compartir el seu treball, fomentant la cooperació i la coordinació de tots els seus esforços.
A més, per tal de fomentar l’emprenedoria, és fonamental que s’impulsen beques des de l’Ajuntament per a què joves llirians puguen tindre la seua primera experiència laboral i desenvolupar projectes de millora de la ciutat, tutelats pels tècnics municipals. Així com la integració de joves amb algun grau de discapacitat física, psíquica o sensorial.
Des de Joves amb Compromís per Llíria, no deixarem de seguir reclamant millores per a la situació que vivim el jovent al nostre municipi, tal com vam fer amb propostes com la d’adherir-se al programa europeu Erasmus Plus, que podia resultar un gran bot quantitatiu i qualitatiu en la formació cultural, educativa i social del col·lectiu de joves de la localitat amb qualsevol nivell d’estudis, i va ser rebutjada per l’equip de govern.
Volem ser part activa de la societat del nostre poble, per això també reclamem una proposta d’oci més amplia dirigida a la gent jove. La programació que s’ofereix des de la Regidoria de Joventut resulta insuficient, i més als mesos estivals, on aquesta ha d’estar més present. Cal apostar per una programació que mobilitze i de transfons. Per això resulta necessari un Consell de la Joventut on es puguen escoltar les propostes dels joves, i que configure la programació de la Setmana Jove i de les Festes de Sant Miquel, així com d’altres activitats que es poden fer durant la resta de l’any. També seria interessant la sessió d’un local social autogestionat pel nostre jovent, on existira independència entre el seu funcionament i el govern de torn.
Finalment volem lamentar que amb motiu del Dia Europeu de la Joventut no s’hi haja programat cap activitat, tan sols la publicació d’una nota de premsa d’autobombo propiciada per la nostra consulta sobre que s’havia preparat que a aquest dia.