Murgui: ”Cal avançar amb noves fórmules de democràcia participativa en tots els nivells, començant des de l’àmbit local”.
Segons la regidora de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui Ortega, la participació ciutadana, com a dret fonamental de la ciutadania i principi inspirador de l’Administració local, ha de ser una opció estratègica i estructural de l’Ajuntament de Llíria i ha d’acompanyar les seues actuacions, especialment aquelles que estan relacionades directament amb la qualitat de la vida de la ciutadania i a tot allò que afecte a la seua quotidianitat.
En aquest sentit, apunta Murgui, l’equip de govern encara no ha passat per plenari el Reglament del Consell de Participació Ciutadana, per tal d’aprovar-lo i crear aquest imprescindible Consell per posar al servei de la ciutadania les eines per tal que en tot moment es puga reflectir la pluralitat de realitats i sensibilitats que configuren el nostre municipi. Este reglament es essencial per desenvolupar la participació democràtica de tots els ciutadans i les ciutadanes en la política i en la gestió diària de l’equip de govern.
Però, Compromís va més enllà i ha proposat al consistori que es cree la figura de “l’Escó Ciutadà” per a que qualsevol veïna o veí puga participar en els plens municipals. Aquest tindrà un seient propi en el mateix hemicicle i serà un representant que haurà estat designat prèviament pel Consell de Participació Ciutadana. A més plantejarà una proposta o propostes que seran defensades com si d’una moció d’algun dels 21 regidors de la corporació es tractés (tindrà veu, però no vot).
Prèviament, les iniciatives hauran estat revisades per informes tècnics de l’Ajuntament per a verificar la seua viabilitat. Les propostes també passaran per Junta de Portaveus o Alcaldia, seguint el mateix filtre pel qual passa una moció d’un representant polític per a ser presentada també amb el mateix format i debatuda i votada pels mateixos grups polítics municipals”.
Amb esta nova figura, els veïns i veïnes de Llíria podran intervindre en els plens en l’apartat de precs i preguntes a través del mateix representat escollit pel Consell de Participació Ciutadana. En aquest cas el Consell haurà de debatre prèviament les qüestions a formular durant la sessió, seleccionant aquelles preguntes que siguen d’interès per a la ciutadania.
Caldrà registrar les preguntes abans del plenari per si es requereix algun tipus d’informe o qüestió tècnica, de manera que puguen ser contestades amb tota la informació en la mateixa sessió plenària.
Des de Compromís esperem que el ple done el vist i plau a esta proposata, ja que cal avançar en noves fórmules de participació ciutadana directa en els afers públics del consistori i esta iniciativa va en eixa direcció, afirma Murgui.