El passat 24 d’abril la Coalició Compromís va presentar al Teatre Micalet les propostes culturals que volem portar a terme en la pròxima legislatura. La candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, va assenyalar al respecte que “la nostra intenció és fer de la cultura un motor de l’economia valenciana, front a models depredadors que han destruït el territori i que han generat moltes plusvàlues i una acumulació de capital en poques mans”.
En temps de crisi la cultura també s’ha vist fortament afectada, perquè com ben bé sabem, els problemes econòmics abasten tots els camps i el món cultural el primer. Molts argumenten que este sector és secundari mentre hi haja prioritats d’emergència social, però els diners dels contribuents destinats a estes emergències han anat a parar deshonestament a la butxaca d’uns pocs, i el drama de la injustícia social no ha deixat d’estar present cada dia a les nostres vides. Amb aquestes pràctiques, —pròpies de mafiosos que fan ús de les institucions públiques per a l’enriquiment personal— s’evidencia el fet que no queden diners ni per a l’acompliment de cap llei de dependència ni per a l’impuls de propostes econòmiques. I encara menys per al món artístic.
El setembre de 2012 l’increment de l’Iva Cultural passà del 8% al 21%, cosa que ha ocasionat un greu empitjorament de la vida cultural del país. És indubtable que aquestes xifres són terribles, i les polítiques culturals dels diferents governs hi tenen molt a veure.
Però no tot el problema recau en l’IVA cultural i en la crisi. Aquest país té un problema de base, que es diu educació, o si més no l’enfocament que se li vol donar a l’educació. Amb la LOMQUE ens trobem un currículum on s’incrementen les hores de les assignatures “instrumentals” (matemàtiques i llengua) alhora que es deixen de costat matèries i coneixements tan necessaris per a la formació integral de la persona com són la filosofia i les arts. Per tant, d’este impost abusiu de l’IVA cultural més la nova llei d’educació es desprèn la lamentable metàfora del que són les polítiques culturals i educatives del govern actual, de la seua visió sobre la cultura en general i de la seua aposta pel desenvolupament d’una societat menys culta i formada. Conseqüentment, també s’esdevé una segona conclusió: si no som capaços d’educar els nostres xiquets i xiquetes en la música, la literatura i les arts, no tindrem consumidors culturals.
Des de Compromís volem canviar eixe paradigma cultural en benefici d’una nova manera d’entendre’l, d’acord amb els nostres plantejaments:
…que trenque amb la idea de cultura com a sinònim de la mercantilització economista del producte cultural . La cultura és un sector estratègic per a una economia social al servei de la ciutadania i un jaciment d’ocupació de qualitat, amb valor afegit i sostenible. El canvi de paradigma ha de situar la ciutadania al centre de la cultura amb un paper actiu.
Comptat i debatut, no solament volem fer que la cultura consolide una ciutadania més culta i reflexiva per mitjà de canvis en les polítiques culturals i educatives sinó que, a més, volem que es referme com un del pilars fonamentals en la reactivació econòmica del nostre país a partir de la pròxima legislatura: una cultura que genere riquesa.
Si una cosa té de sobres el poble valencià és patrimoni cultural i artístic. I si esta afirmació la traslladem a un poble com Llíria no cal donar més arguments. Sols cal saber rendibilitzar este filó per a convertir-lo en eixe motor econòmic necessari i reinventar nous models productius allunyats d’allò que s’ha fet fins ara. Per tal de portar esta proposta a terme també necessitem actuar de la mà i amb el suport de les entitats i associacions culturals. Cal que tots ens impliquem i que no deixem exclusivament en mans dels ajuntaments esta tasca. Tots i totes hem de ser corresponsables aportant idees i propostes creatives que juntament amb altres sectors com el comerç i la restauració puguen fer de Llíria un reclam turístic de qualitat. Perquè la manera de fer política en mans d’uns quants ja és passat. Ha arribat l’hora de fer política participativa. COMPROMÍS-MOVE compta amb tu per a fer de Llíria una ciutat acollidora per als que vivim en ella i una destinació cultural atractiva i de qualitat per a qui vullga visitar-nos.