(EFE).- L’Institut Cartogràfic Valencià, dependent de la Conselleria d’Habitatge, ha engegat el primer projecte de delimitació de les línies de terme dels municipis valencians de Llíria, Benissanó i Benaguasil.
Aquesta primera iniciativa servirà per a elaborar un protocol general d’actuació per a la delimitació de termes municipals de la Comunitat, ha informat la Generalitat.
Les actuacions consistiran a dur a terme les operacions de camp necessàries per a identificar els senyals que encara romanen en el terreny, identificats durant els treballs duts a terme a la fi del segle XIX i principis del XX pels tècnics de l’Institut Geogràfic Nacional que van delimitar els termes municipals de tota Espanya.
A aquests senyals, denominades fites i que encara poden romandre en el lloc inicial, se’ls donaran coordenades novament i, en el cas d’aquells senyals que hagen desaparegut, es tornaran a replantejar en el terreny seguint les indicacions de fa més d’un segle deixades per escrit en actes de partió, quaderns de camp topogràfics i planimetries municipals.
Els treballs permetran delimitar la línia de terme que separa Llíria de Benissanó i la línia que separa Llíria de Benaguasil de manera definitiva.
També serviran a l’Institut Cartogràfic Valencià per a elaborar un protocol general d’actuació per a la delimitació de termes municipals, atès que a la Comunitat és la primera vegada que l’Administració autonòmica, a diferència d’altres comunitats autònomes, intenta resoldre aquest problema arrossegat des de fa més de cent anys, fruit de l’abandó.
Està previst que el projecte es desenvolupe en dues fases: la primera, que consistirà en els treballs de camp, durant els mesos d’octubre i novembre; i la segona, en la qual es faran els treballs de càlcul en oficina, durant els mesos de desembre i gener de 2017.
El projecte està impulsat i pagat per l’Institut Cartogràfic Valencià i per al seu desenvolupament s’ha contractat a dos enginyers tècnics en topografia perquè facen els treballs de camp amb mitjos materials actuals i tècniques modernes, com el ‘GPS/×GNSS’, que garanteixen l’obtenció d’una alta precisió.
El director de l’Institut Cartogràfic, Xavier Navarro, ha assenyalat la importància que té la correcta i precisa definició dels límits territorials dels municipis, ja que “açò permet organitzar, gestionar i planificar el territori d’una manera idònia”.
Actualment “no es coneix amb precisió” la delimitació oficial dels termes municipals, segons Navarro, que ha explicat que el territori és dinàmic i es transforma com a conseqüència de l’activitat humana i l’acció de fenòmens naturals, un factor que obliga a “conèixer, mantenir i actualitzar els límits dels nostres municipis de la millor manera possible”, ha afirmat.
El Instituto Cartográfico delimitará términos de Llíria, Benissanó y Benaguasil
Comparte en Facebook Comparte en Twitter
(EFE).- El Instituto Cartográfico Valenciano, dependiente de la Conselleria de Vivienda, ha puesto en marcha el primer proyecto de delimitación de las líneas de término de los municipios valencianos de Llíria, Benissanó y Benaguasil.
Esta primera iniciativa servirá para elaborar un protocolo general de actuación para la delimitación de términos municipales de la Comunitat, ha informado la Generalitat.
Las actuaciones consistirán en llevar a cabo las operaciones de campo necesarias para identificar las señales que todavía permanecen en el terreno, identificados durante los trabajos llevados a cabo a finales del siglo XIX y principios del XX por los técnicos del Instituto Geográfico Nacional que delimitaron los términos municipales de toda España.
A estas señales, denominadas mojones y que todavía pueden permanecer en el lugar inicial, se les darán coordenadas nuevamente y, en el caso de aquellas señales que hayan desaparecido, se volverán a replantear en el terreno siguiendo las indicaciones de hace más de un siglo dejadas por escrito en actas de deslinde, cuadernos de campo topográficos y planimetrías municipales.
Los trabajos permitirán delimitar la línea de término que separa Llíria de Benisanó y la línea que separa Llíria de Benaguasil de manera definitiva.
También servirán al Instituto Cartográfico Valenciano para elaborar un protocolo general de actuación para la delimitación de términos municipales, dado que en la Comunitat es la primera vez que la Administración autonómica, a diferencia de otras comunidades autónomas, intenta resolver este problema arrastrado desde hace más de cien años, fruto del abandono.
Está previsto que el proyecto se desarrolle en dos fases: la primera, que consistirá en los trabajos de campo, durante los meses de octubre y noviembre; y la segunda, en la que se harán los trabajos de cálculo en oficina, durante los meses de diciembre y enero de 2017.
El proyecto está impulsado y costeado por el Instituto Cartográfico Valenciano y para su desarrollo se ha contratado a dos ingenieros técnicos en topografía para que hagan los trabajos de campo con medios materiales actuales y técnicas modernas, como el ‘GPS/×GNSS’, que garantizan la obtención de una alta precisión.
El director del Instituto Cartográfico, Xavier Navarro, ha señalado la importancia que tiene la correcta y precisa definición de los límites territoriales de los municipios, puesto que “esto permite organizar, gestionar y planificar el territorio de una manera idónea”.
Actualmente “no se conoce con precisión” la delimitación oficial de los términos municipales, según Navarro, que ha explicado que el territorio es dinámico y se transforma como consecuencia de la actividad humana y la acción de fenómenos naturales, un factor que obliga a “conocer, mantener y actualizar los límites de nuestros municipios de la mejor manera posible”, ha afirmado.