El grup ecosocialista reclama establir un procés simplificat per a la declaració de fallida dels deutors per execució hipotecària de la vivenda habitual en cas de desnonament.

La crisi econòmica afecta cada volta a més famílies de tot l’Estat espanyol. Afectats  per la restricció del crèdit i el exagerat augment de l’atur, no poden fer front a les quotes mensuals de les seues hipoteques o al pagament del lloguers socials, per la qual cosa és important afrontar una de las pitjors conseqüències, els desnonaments.

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, és indubtable que les persones afectades pels desnonaments són les principals víctimes de la greu crisi actual, i l’Ajuntament ha de eixir en defensa d’aquestes persones perquè se estan vivint autèntics drames personals i familiars que estan front a una situació límit, perquè a la pèrdua de la vivenda s’afegeix el pagament durant anys dels interessos pendents, la qual cosa lastra la seua capacitat econòmica indefinidament.

 

Quan açò succeeix, les famílies no solament s’enfronten a la pèrdua del seu habitatge sinó també a una condemna financera per a tota la vida: l’entitat bancària interposa una demanda i s’inicia el procés d’execució hipotecària que finalitza amb la subhasta de l’immoble, i a més segueix reclamant el pagament del deute restant, més els interessos i costes judicials, a les persones. És a dir, a més de perdre l’habitatge, milers de famílies s’enfronten a una condemna financera per a tota la vida que es tradueix en una condemna a l’exclusió social i l’economia submergida. Aquesta legislació no té comparativa amb les legislacions d’altres països del nostre entorn, sinó que a més era desconeguda per les famílies quan van signar els contractes hipotecaris.

 

Aquestes famílies no sols s’han d’enfrontar al deute que s’ha generat amb les entitats financers, sinó que també ho tenen que fer amb les administracions públiques, concretament als ajuntaments, on de segur es queden pendents de pagaments rebuts de l’Impost de Bens Immobles (IBI), residus, o l’Impost que es genera en concepte de l’augment del valor dels terrenys de naturalesa urbana-plusvàlua- (IVTNU).

 

Esta situació, apunta Garcia, pot quedar resolta definitivament per l’ajuntament si es recull una norma mitjançant una ordenança general de recaptació (que Llíria no compta) o bé, establir un mecanisme o acord municipal en la que s’adopte un procediment simplificat per a la declaració de fallida del deutors per execucions hipotecaries de la vivenda habitual. Proposta que el grup Municipal de Compromís ha elevat a la Comissió d’Hisenda per a que ho aprove el Ple de l’ajuntament.

 

COMPROMISO PROPONE MEDIDAS PARA LIBERAR LA CARGA FISCAL DE PERSONAS DESAHUCIADAS EN LLÍRIA

 

El grupo ecosocialista reclama establecer un proceso simplificado para la declaración de quiebra de los deudores por ejecución hipotecaria de la vivienda habitual en caso de desahucio.

 

La crisis económica afecta cada vez a más familias de todo el Estado español. Afectados por la restricción del crédito y el exagerado aumento del paro, no pueden hacer frente a las cuotas mensuales de sus hipotecas o al pago de los alquileres sociales, por lo cual es importante afrontar una de las peores consecuencias, los desahucios.
Según el portavoz de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, es indudable que las personas afectadas por los desahucios son las principales víctimas de la grave crisis actual, y el Ayuntamiento tiene que salir en defensa de estas personas porque se están viviendo auténticos dramas personales y familiares que están afrontando una situación límite, porque a la pérdida de la vivienda se añade el pago durante años de los intereses pendientes, lo cual lastra su capacidad económica indefinidamente.

 

Cuando esto sucede, las familias no solamente se enfrentan a la pérdida de su vivienda sino también a una condena financiera para toda la vida: la entidad bancaria interpone una demanda y se inicia el proceso de ejecución hipotecaria que finaliza con la subasta del inmueble, y además sigue reclamando el pago de la deuda restante, más los intereses y costas judiciales, a las personas. Es decir, además de perder la vivienda, miles de familias se enfrentan a una condena financiera para toda la vida que se traduce en una condena a la exclusión social y la economía sumergida. Esta legislación no tiene comparativa con las legislaciones de otros países de nuestro entorno, sino que además era desconocida por las familias cuando firmaron los contratos hipotecarios.

Estas familias no sólo se tienen que enfrentar a la deuda que se ha generado con las entidades financieros, sino que también lo tienen que hacer con las administraciones públicas, concretamente con los ayuntamientos, donde de seguro se quedan pendientes de pagos recibidos del Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI), residuos, o el Impuesto que se genera en concepto del aumento del valor de los terrenos de naturaleza urbana-plusvalía- (IVTNU).
Esta situación, apunta Garcia, puede quedar resuelta definitivamente por el ayuntamiento si se recoge una norma mediante una ordenanza general de recaudación (que Llíria no cuenta) o bien, estableciendo un mecanismo o acuerdo municipal en la que se adopte un procedimiento simplificado para la declaración de quiebra de los deudores por ejecuciones hipotecarías de la vivienda habitual. Propuesta que el grupo Municipal de Compromís ha elevado a la Comisión de Hacienda para que lo apruebo el Pleno del Ayuntamiento.