Garcia: “Els municipis rurals del País Valencià seran els més afectats amb la pèrdua de produccions i de llocs de treball”.

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, el nou Acord d’Associació entre la Unió Europea i el Marroc, aprovat pel Parlament Europeu i el Marroc, liberalitza totalment l’entrada de taronges i hortalisses procedents del regne alauita i augmenta el contingent de clementines als mercats europeus. L’acord millora les condicions d’accés als mercats europeus de determinades fruites i hortalisses marroquines que són competència de les nostres, la qual cosa suposa majors dificultats en el futur per als productors de la Comunitat Valenciana.

Aquest acord contempla la liberalització total dels intercanvis, excepte per a sis productes sensibles (clementines, tomàquets, carbassons, cogombres, maduixes i alls) i la reducció del 30% del preu d’entrada a la Unió Europea per als préssecs, albercocs, nectarines i raïm de taula. Suprimeix així les barreres aranzelàries per a les taronges del Marroc i altres hortalisses, a més d’augmentar el contingent d’entrada d’alguns productes considerats sensibles com les clementines en un 35%, dels tomàquets un 39%, dels carbassons un 100%, del cogombre un 173% i de l’all un 50%. 

Per a García, amb este acord  s’opta per la liberalització del comerç agrícola amb el Marroc sense realitzar cap estudi de l’impacte econòmic per als productors europeus de fruites i hortalisses ni preveure tampoc mesures de compensació per les conseqüències del mateix.

Compromís alerta que els municipis rurals del País Valencià que basen les seues economies locals en l’agricultura es veuran greument afectats, així como el funcionament de moltes cooperatives que veuran minvades les produccions i els cooperativistes.

Davant esta situació, el grup Municipal de Compromís ha instat el Ple de l’ajuntament de Llíria a rebutjar este acord davant l’agressió que suposa per als interessos dels llauradors valencianes i el perjudici econòmic que pot suposar.

Igualment es reclama exigir a la Unió Europea, en cas de mantenir en vigor aquest acord, a calcular els danys que es fa a l’agricultura valenciana i a aprovar les indemnitzacions corresponents. Així mateix, s’insta al Govern d’ Espanya i al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a dur a terme totes les accions necessàries per a defendre l’agricultura valenciana de les contínues agressions realitzades des de la Unió Europea.