Mentre l’ajuntament vol sancionar, Compromís proposa fer un Pla de Sanejament a executar per fases, ja que esta ordenança suposa una doble càrrega econòmica que tindran que sufragar els veïns de les urbanitzacions.
El PP de Llíria, en lloc d’establir una Pla de Sanejament, tal i com proposa compromís i també la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i la Conselleria de Medi Ambient, vol aprovar una ordenança merament punitiva i discriminatòria que no dona solució a la contaminació d’aqüífers per foses sèptiques en les prop de 9.000 vivendes distribuïdes al terme municipal.
Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, l’ajuntament no busca solucions, sinó sancions als propietaris, ja que en prop de 10 anys, des de que es va aprovar el PGOU, el PP no ha fet res sobre el vessament d’aigües residuals. Sols, fa 3 anys (en 2009), va presentar una ordenança que anava en la mateixa línia sancionadora que la que s’ha aprovat inicialment ara en 2012.
Els propietaris d’estes vivendes, apunta Garcia, volen deixar de vessar en fosses sèptiques, volen un clavegueram en condicions i volen pagar el que corresponga. El que demanen és una col·laboració i una planificació per part de l’ajuntament que siga viable econòmicament, cosa que l’equip de govern no ha fet.
Ordenança especulativa que aplica el doble pagament
Un altre fet poc usual i discriminatori que recull l’ordenança és que, depenent de si tens o no aprovat un PAI (Programa d’Actuació Integrada) en la zona urbana o urbanitzable, s’aplicarà o no la sanció. Fet que demostra la intenció merament especulativa de que es redacten PAIs, sense importar si s’està vessant o s’està contaminant o no. Un fet que en els moments de crisi que patim suposa un greu perjudici econòmic a las famílies de Llíria, ja que primer tindran que pagar la depuradora i després la connexió definitiva al clavegueram.
Per als ecosocialistes, lo lògic haguera estat en fer una auditoria de la situació de totes les zones urbanes o urbanitzabes, haver-se redactat un Pla de Sanejament a executar per fases, on es contemplarà la connexió a les xarxes generals ja construïdes i finalment, la redacció d’una ordenança que marcara el control i inspecció d’estos vessaments als claveguerams públics, tant de vivendes com de zones industrials.
Segons García, no s’han atés les demandes dels veïns, s’ha fet un plantejament erràtic i s’ha actuat en contra de la lògica i de les recomanacions fetes des de la CHX i la Conselleria. L’ordenança, està feta sense trellat i sentit comú, està mal concebuda i el seu compliment du implícit una despesa addicional que va en contra dels propietaris de vivendes.
Compromís ha reclamat un debat en profunditat sobre el contingut de l’ordenaça i articularà una campanya de recollida de signatures front una normativa clarament discriminatòria i perversa mitjançant la presentació d’al·legacions a la seua entrada en vigor.