El Govern està aplicant mesures que són desconsiderades i cruels amb les persones més vulnerables, alhora que són antieconòmiques.

La llei 39/2006, (LAPAD) suposa el major avanç en protecció social a Espanya en els tres últims lustres, generant drets subjectius i havent dictaminat a més d’un milió de persones en situació de dependència, dels quals 760.000 ja són beneficiaris de una prestació o servei.

Segons el regidor de Compromís en l’ajuntament de Llíria, Rafa Cotanda Carpio, el Sistema d’Atenció ala Dependènciahauria d’haver arribat a la maduresa, en complir més d’un lustre des de l’aprovació dela Llei.Però, està patint un acusat procés de deteriorament que amenaça amb fer malbé totes les expectatives i el potencial que durant aquests anys ha generat en atenció a les persones en situació de dependència i en la creació d’ocupació. Aquest sistema està sent esquarterat a colps de Reial Decret, generant inseguretat en les persones, en les institucions i fins i tot en les empreses que actuen en el sector. A això s’uneix la persistència i agreujament d’alguns dels problemes estructurals d’aquest sistema, en particular la desigualtat entre territoris autonòmics.
El Reial decret llei 20/2012, de 13 de juliol, de mesures per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, publicat el 14 de juliol de 2012, pel que fa al Sistema d’Atenció ala Dependència conté mesures que són desconsiderades i cruels amb les persones més vulnerables, alhora que són antieconòmiques, de manera que la utilització en el text legal d’expressions com “millorar” o “sostenibilitat” són un insult i una mofa cap a la societat en el seu conjunt i molt especialment cap les persones dependents, els seus familiars i cap els / les professionals del sector dels serveis socials.

Per a Cotanda, el PP està aruinant la econòmia i alhora, està reduint a la mínima expressió el Sistema de dependència, reduint la protecció social i qualitat de vida de les persones en situació de dependència i les seues famílies.
Els retalls aplicat pel Govern suposen de manera immediata una retallada de 1.000 milions d’euros i la desatenció de més de 270.000 persones del “limbo de la dependència” – persones que se’ls ha reconegut el dret i estan pendents de rebre la prestació o servei-que no rebran ajuda en els pròxims dos anys i mig,  per la qual cosa es pot afirmar amb absoluta desolació que l’esquarterament dela Llei de dependència suposa la fi del major avanç en protecció social que s’havia produït a Espanya en els últims anys.
Davant esta dramàtica situació, el Grup Municipal COMPROMÍS ha proposat que el ple de Llíria inste el Govern a retirar les últimes retallades dela LAPAD per tal de que les persones de Llíria puguen gaudir de la seua plena aplicació.