Actualment s’utilitza una màquina bufadora que aixeca els “esputos”, els excrements dels animals, els vòmits, i en general la brutícia que està assentada en la via pública i que després respirem.
Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, els residus en l’aire produïts per les bufadores que utilitza el servei de neteja viària contribueixen a la contaminació per partícules. Les partícules de fum i pols són suspeses en l’aire, i poden ser inhalades. Una part de la contaminació que expulsen els vehicles pel tub de fuita (diòxid de carboni en la seua major part), es diposita en el sòl en xicotetes partícules tòxiques, que en ser bufades a gran velocitat per aquestes màquines, tornen a l’aire que es respira, per la qual cosa el mètode pot provocar que aquestes partícules arriben als pulmons dels veïns en gran quantitat en un curt espai de temps, si aquests es troben en les proximitats de la zona en la qual s’està bufant.
García apunta que, quan vas pel carrer i et trobes a un operari amb una d’estes màquines el primer que ocorre és que la brutícia va cap on tu estàs. Ell està realitzant el seu treball, i t’adones que no és bò aquest sistema quan l’operari va protegit amb la seua mascareta corresponent, però els ciutadans no portem cap protecció.
De fet, el grup de Compromís alerta que les recomanacions dels fabricants d’esta maquinària diuen que s’ha de mantindre allunyades de l’àrea de treball a persones i animals, utilitzar unes orelleres personals i posar-se una careta.
A tot això cal sumar el soroll que genera una important contaminació acústica (superen els 100 decibels) i altres danys que pot generar al vianant com l’impacte de pedres o objectes que amb la bufadora impulsa violentament contra parets, vehicles i persones. Un problema que ja han denunciat els veïns per les hores matineres en les que es realitzen estes tasques.
La pols bruta que s’aixeca a gran velocitat, entra en les llars per portes i finestres, per la qual cosa embruta les llars dels veïns, a més del mobiliari urbà i els vehicles estacionats en el viari públic.
Des de Compromís es destaca que, és un mètode ineficaç, aixeca la pols per tornar-ho a dipositar en el sòl, en els cotxes i en les vivendes. En definitiva, embruta més del que neteja, és nociva per a la nostra salut i per descomptat no és apta per a aquesta comesa.
Davant esta situació, Compromís ha demanat que l’ajuntament de Llíria ordene a l’empresa concessionària de la neteja viària a no utilitzar les bufadores mecàniques en la neteja dels carrers de la localitat pels perjudicis que poden ocasionar en la salut de les persones i pel soroll que desprenen a primeres hores del matí, i en el seu lloc s’utilitzen altres mitjans de neteja o sistemes de recollida de brutícia menys sorollosos i perjudicials a la salut.