García: “Llíria ha deixat un 25% de les ajudes sense distribuir, les quals podrien ser utilitzades pel consistori en realitzar accions o treballs encaminats a pal·liar els danys ocasionats”.

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, “Els incendis originats a Cortes de Pallàs el dijous 28 de juny i a Andilla el divendres 29 de juny de 2012 varen ocasionar danys i ha suposat un catàstrofe ecològica sense precedents, amb la destrucció de 50.000 hectàrees dels nostres paisatges, dels nostres boscos i muntanyes.

Davant esta circumstància, el Govern Valencià, a través de la Conselleria de Governació va dictar el Decret 112/2012, de 6 de juliol, del Consell sobre ajudes i mesures per a pal·liar els danys produïts pels incendis iniciats en els termes municipals de Cortes de Pallás i Andilla. Este Decret establia l’objecte i àmbit d’aplicació de les ajudes, així com qui eren els beneficiaris i els criteris de com s’anaven a atorgar.

Garcia afirma que, en juliol de 2012, la Conselleria de Governació va signar amb els 22 municipis afectats diferents convenis unilaterals amb un valor proper als 4 milions d’euros (d’acord a l’extensió afectada) a la fi que els consistoris pogueren arbitrar i canalitzar les mateixes. Seguint allò establert en l’article 5 de l’esmentat Decret 112/2012. A Llíria li varen correspondre 125.000 euros.

Els municipis, des d’aleshores varen convocar les ajudes i resoldre la concessió de les mateixes, restant en molts dels casos uns percentatges econòmics considerables sense distribuir entre els possibles beneficiaris afectats, ja be siga per no tindre dret a les mateixes o per no complir amb els requisits establerts. A Llíria esta xifra és d’un 25%.

Molts ajuntaments han albirat la possibilitat de que estes quanties que no han estat assignades en aplicació del Decret 112/2012 pogueren ser utilitzades pel municipi afectat i així poder continuar amb el desenvolupament d’accions encaminades a pal·liar els danys ocasionats en els paratges o monts incendiats a nivell local.

En este sentit, Compromís ha proposat que l’ajuntament de Llíria inste a la Conselleria de Governació a fer una convocatòria de la Comissió de Seguiment establerta en l’article 17 del Decret 112/2012 amb la següent finalitat de: 1) Fer una primera avaluació de l’abast i gestió de les ajudes establertes; 2) Reconèixer definitivament les quanties assignades, i 3) Estudiar la possibilitat de que les quantitats que no han sigut distribuïdes, puguen ser disposades pels municipis per a la consecució d’accions o treballs conduents a pal·liar els danys ocasionats en els incendis. En base a les propostes que realitze la Comissió de Seguiment, dictar o publicar les ordres o resolucions que corresponguen per al compliment de les recomanacions.

COMPROMIS PIDE QUE AYUNTAMIENTOS PUEDAN HACER OS DE LAS AYUDAS NO ASIGNADAS POR LOS INCENDIOS
García: “Llíria ha dejado un 25% de las ayudas sin distribuir, las cuales podrían ser utilizadas por el consistorio en realizar acciones o trabajos encaminados a paliar los daños ocasionados”.
Según el portavoz de Compromiso per Llíria, “Los incendios originados a Cortes de Pallàs el jueves 28 de junio y en Andilla el viernes 29 de junio de 2012 ocasionaron daños y ha supuesto un catástrofe ecológica sin precedentes, con la destrucción de 50.000 hectáreas de nuestros paisajes, de nuestros bosques y montañas.
Ante esta circunstancia, el Gobierno Valenciano, a través de la Conselleria de Gobernación dictó el Decreto 112/2012, de 6 de julio, del Consell sobre ayudas y medidas para paliar los daños producidos por los incendios iniciados en los términos municipales de Cortes de Pallás y Andilla. Este Decreto establecía el objeto y ámbito de aplicación de las ayudas, así como quién eran los beneficiarios y los criterios de cómo se iban a otorgar.
Garcia afirma que, en julio de 2012, la Conselleria de Gobernación firmó con los 22 municipios afectados diferentes convenios unilaterales con un valor cercano a los 4 millones de euros (según la extensión afectada) al fin que los consistorios pudieran arbitrar y canalizar las mismas. Siguiendo aquello establecido en el artículo 5 del mencionado Decreto 112/2012. A Llíria le correspondieron 125.000 euros.
Los municipios, desde entonces convocaron las ayudas y resolvieron la concesión de las mismas, restando en muchos de los casos unos porcentajes económicos considerables sin distribuir entre los posibles beneficiarios afectados, ya bien sea por no tener derecho a las mismas o por no cumplir con los requisitos establecidos. En Llíria esta cifra es de un 25%.

 

Muchos ayuntamientos han visto la posibilidad de que estas cuantías que no han sido asignadas en aplicación del Decreto 112/2012 pudieran ser utilizadas por el municipio afectado y así poder continuar con el desarrollo de acciones encaminadas a paliar los daños ocasionados en los parajes o montes incendiados a nivel local.
En este sentido, Compromís ha propuesto que el ayuntamiento de Llíria inste a la Conselleria de Gobernación a hacer una convocatoria de la Comisión de Seguimiento establecida en el artículo 17 del Decreto 112/2012 con la siguiente finalidad de: 1) Hacer una primera evaluación del alcance y gestión de las ayudas establecidas; 2) Reconocer definitivamente las cuantías asignadas, y 3) Estudiar la posibilidad de que las cantidades que no han sido distribuidas, puedan ser dispuestas por los municipios para la consecución de acciones o trabajos dirigidas a paliar los daños ocasionados en los incendios. En base a las propuestas que realice la Comisión de Seguimiento, dictar o publicar las órdenes o resoluciones que correspondan para el cumplimiento de las recomendaciones.