El consistori acorda programar exposicions, seminaris, conferències i altres activitats per rememorar l’arribada d’esta infraestructura ferroviària a la Capital del Camp de Túria.
Este 18 de juliol s’han complit 125 anys de l’arribada de la línia de via estreta a la localitat de Llíria provinent de València, l’històric “trenet”.
Per al portaveu de Compromís per Llíria, Paco Garcia Latorre, este mitjà de transport públic ha sigut un eix i un pol dinamitzador de l’economia local i de la mobilitat entre el Camp de Túria i el Cap i Casal.
Segons Garcia, el “trenet”, ara convertit en la Línia 1 del Metro, ha viscut moments importants en la vida de molts ciutadans de les poblacions per on discorre, formant part de la memòria col·lectiva i constituint una eina de progrés i riquesa que va polaritzar els desplaçament de viatgers cap a la capital i de la capital als pobles, sobretot en dates significatives al llarg de la història com ara: el pelegrinatge al Monestir de Sant Miquel, la Romeria de Sant Vicent, el Certamen de Bandes de Música de València, les visites a la mar, els desplaçament de treballadors als seus llocs de feina, entre d’altres.
Esta línia de ferrocarril ha estat un element dinamitzador de les comarques del Camp de Túria i de l’Horta Nord fins a la Capital. Ha servit per vertebrar un eix metropolità de lligams culturals, socials, laborals i econòmics que cal seguir impulsant des de les administracions per a que, introduint les millores tècniques i humanes que calguen, continue donant un servei públic, eficient, de qualitat i sostenible que optimitze la mobilitat dels seus usuaris.
Des de Ferrocarrils de la Generalitat s’ha preparat una exposició commemorativa on es comptarà amb fons i material del que va ser la línia, com són plànols, fotografies, projectes ferroviaris que no es van executar, campanes, bitllets, etc.. que ens retrotrauran a l’època de les locomotores de vapor del segle XIX.
Davant esta efemèride, el Grup Municipal de Compromís va proposar al ple municipal que, l’ajuntament de Llíria, a través de la regidoria de Cultura, articule amb l’empresa pública de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana la possibilitat de fer una exposició monogràfica en la localitat sobre el “trenet”, la qual servisca per commemorar el 125é aniversari de la seua arribada a Llíria, així com organitzar al llarg del que resta de l’any 2013, una sèrie de seminaris, conferències o altres activitats que rememoren la importància de la vinguda d’esta infraestructura ferroviària, amb l’objectiu de que la ciutadania puga visualitzar i conèixer l’impacte i repercussió que el “trenet” ha suposat per a la memòria col·lectiva, cultura, societat i economia de la ciutat.
La proposta va ser aprovada per unanimitat de tots els grups municipals al ple de l’ajuntament.
IMATGE: FOTOGRAFIA ANTIGUA DE LA ESTACION DE LIRIA (LLIRIA) VALENCIA. FERROCARRIL. TEMA TREN http://www.todocoleccion.net/fotografia-antigua-estacion-liria-lliria-valencia-ferrocarril-tema-tren~x30327678
LLÍRIA APRUEBA CONMEMORAR EL 125 ANIVERSARIO DEL “TRENET” LLÍRIA-VALENCIA
El consistorio acuerda programar exposiciones, seminarios, conferencias y otras actividades para rememorar la llegada de esta infraestructura ferroviaria a la Capital del Camp de Túria.
Este 18 de julio se han cumplido 125 años de la llegada de la línea de vía estrechada a la localidad de Llíria proveniente de Valencia, el histórico “trenet”.
Para el portavoz de Compromís per Llíria, Paco Garcia Latorre, este medio de transporte público ha sido un eje y un polo dinamizador de la economía local y de la movilidad entre el Camp de Túria y el Cap i Casal.
Según Garcia, el “trenet”, ahora convertido en la Línea 1 del Metro, ha vivido momentos importantes en la vida de muchos ciudadanos de las poblaciones por donde discurre, formando parte de la memoria colectiva y constituyendo una herramienta de progreso y riqueza que polarizó los desplazamiento de viajeros hacia la capital y de la capital a los pueblos, sobre todo en fechas significativas a lo largo de la historia como por ejemplo: el peregrinaje al Monasterio de Santo Miquel, la Romería de San Vicente, el Certamen de Bandas de Música de Valencia, las visitas a la mar, los desplazamiento de trabajadores a sus lugares de trabajo, entre otros.
Esta línea de ferrocarril ha sido un elemento dinamizador de las comarcas del Camp de Túria y de l’Horta Nort hasta la Capital. Ha servido para vertebrar un eje metropolitano de vínculos culturales, sociales, laborales y económicos que hay que seguir impulsando desde las administraciones para que, introduciendo las mejoras técnicas y humanas que hagan falta, continúe dando un servicio público, eficiente, de calidad y sostenible que optimice la movilidad de sus usuarios.
Desde Ferrocarriles de la Generalitat se ha preparado una exposición conmemorativa donde se contará con fondos y material de lo que fue la línea, como son planos, fotografías, proyectos ferroviarios que no se ejecutaron, campanas, billetes, etc.. que nos retrotraerán a la época de las locomotoras de vapor del siglo XIX.
Ante esta efeméride, el Grupo Municipal de Compromís propuso al pleno municipal que, el ayuntamiento de Llíria, a través de la concejalía de Cultura, articulase con la empresa pública de Ferrocarriles de la Generalitat Valenciana la posibilidad de hacer una exposición monográfica en la localidad sobre el “trenet”, la cual sirviese para conmemorar el 125 aniversario de su llegada a Llíria, así como organizar a lo largo de lo que resta del año 2013, una serie de seminarios, conferencias u otras actividades que rememoren la importancia de la llegada de esta infraestructura ferroviaria, con el objetivo de que la ciudadanía pueda visualizar y conocer el impacto y repercusión que el “trenet” ha supuesto para la memoria colectiva, cultural, social y económica de la ciudad.
La propuesta fue aprobada por unanimidad de todos los grupos municipales en el pleno del ayuntamiento.