Garcia: “La Conselleria de Medi Ambient és la responsable de no controlar la plaga i ha d’assumir els costos que suposa el pla de xoc per controlar-la”.

La situació d’extrema gravetat que estan sofrint les masses forestals de pinar carrasco del municipi ha portat a la mort de multitud d’arbres durant 2013 i sobretot durant 2014, molts d’ells amb un temps de creixement superior als 30 anys. Fet que fa inajornable, la presa de mesures i d’accions necessàries per combatre i minimitzar els efectes de la plaga que les afecta.

Segons el portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, este  fet és preocupant a les muntanyes de la localitat, sobretot a les zones de la Concòrdia, el Pedregós i Les Travesses en el terme municipal, així com a les zones verdes periurbanes de Sant Miquel, Santa Bàrbara i La Torreta.

L’afecció és desigual, depenent de zones. Davant això, l’única opció de parar aquesta fulminant plaga és prendre les mesures tècniques de xoc disponibles, ja que durant aquesta tardor i hivern aniran sortint dels arbres afectats (pins que esgrogueeixen) molts milers d’insectes adults que aniran a parasitar a arbres sans encara que afeblits, que a data d’avui són la immensa majoria donada la forta sequera que patim i la innegable afecció que sobre la vegetació causen els elevats nivells d’ozó troposfèric presents a la Comarca des de fa anys, la qual cosa es constata a través de les estacions de la Contaminació Atmosfèrica situades en la comarca.

Llíria és un dels municipis afectats i inclosos en l’Ordre 25/2014 de 29 d’octubre, de la Conselleria d’Infraestructures i Medi ambient, on es fan públiques les zones de la Comunitat on es declara obligatori i d’utilitat pública el tractament per al control de les plagues d’insectes perforadors que afecten a les pinedes.

Des de Compromís es denuncia que, el Consell, mitjançant aquesta Ordre, pretén obligar a ajuntaments i particulars a pagar el cost d’eradicar la plaga en les pinedes dels 100 municipis que s’han vist afectats, sent que la disminució pressupostària i la falta de recursos humans han deixat en evidència el sistema de control i vigilància de plagues. Havent d’actuar quan la plaga ja està incontrolada.

Davant esta deixadesa del Govern del PP, Compromís proposa fer un informe avaluant les afeccions i costos de controlar la plaga al terme de Llíria, reclamar les inversions necessàries i dotacions econòmiques al Consell per fer un pla de xoc i instar a l’Associació Espanyola de Municipis de Muntanya (de la que Llíria en forma part) a que coordine actuacions amb totes les administracions per tal de donar una solució urgent a este greu problema que pateixen els pinars valencians.

 

COMPROMIS RECLAMA MEDIDAS URGENTES Y ECONÓMICAS ANTE LA PLAGA QUE AFECTA A LOS PINARES DE LLÍRIA

García: “La Consellería de Medio ambiente es la responsable de no controlar la plaga y ha de asumir los costes que supone el plan de choque para controlarla”.

La situación de extrema gravedad que están sufriendo las masas forestales de pinar carrasco del municipio ha llevado a la muerte de multitud de árboles durante 2013 y sobre todo durante 2014, muchos de ellos con un tiempo de crecimiento superior a los 30 años. Hecho que hace inaplazable, la toma de medidas y de acciones necesarias para combatir y minimizar los efectos de la plaga que los afecta.

Según el portavoz de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, este hecho es preocupante en los montes de la localidad, sobre todo en las zonas de la Concordia, el Pedregoso y Les Travesses en el término municipal, así como a las zonas verdes periurbanas de San Miguel, Santa Bàrbara y La Torreta.

La afección es desigual, dependiendo de zonas. Ante esto, la única opción de parar esta fulminante plaga es tomar las medidas técnicas de choque disponibles, puesto que durante este otoño e invierno irán saliendo de los árboles afectados (pinos que amarillean) muchos miles de insectos adultos que irán a parasitar a árboles sanos aunque debilitados, que a fecha de hoy son la inmensa mayoría dada la fuerte sequía que sufrimos y la innegable afección que sobre la vegetación causan los elevados niveles de ozono troposférico presentes en la Comarca desde hace años, lo cual se constata a través de las estaciones de la Contaminación Atmosférica situadas en la comarca.

Llíria es uno de los municipios afectados e incluidos en la Orden 25/2014 de 29 de octubre, de la Consejería de Infraestructuras y Medio ambiente, donde se hacen públicas las zonas de la Comunitat donde se declara obligatorio y de utilidad pública el tratamiento para el control de las plagas de insectos perforadores que afectan a los pinares.

Desde Compromís se denuncia que, el Consell, mediante esta Orden, pretende obligar en ayuntamientos y particulares a pagar el coste de erradicar la plaga en los pinares de los 100 municipios que se han visto afectados, siendo que la disminución presupuestaria y la falta de recursos humanos han dejado en evidencia el sistema de control y vigilancia de plagas. Teniendo que actuar cuando la plaga ya está incontrolada.

Ante esta dejadez del Gobierno del PP, Compromís propone hacer un informe evaluando las afecciones y costes de controlar la plaga en el término de Llíria, reclamar las inversiones necesarias y dotaciones económicas al Consell para hacer un plan de choque, e instar a la Asociación Española de Municipios de Montaña (de la que Llíria forma parte) a que coordine actuaciones con todas las administraciones para dar una solución urgente a este grave problema que sufren los pinares valencianos.