A l’acte han intervingut el Grup de Dances El Tossal, el tabal i les dolçaines, una parella de músics, el Taller Literari de l’Escola d’Adults i totes les persones i entitats i associacions culturals i cíviques que hui han acompanyat al consistori de Llíria i a la Corporació municipal en la 1a Commemoració del 9 d’Octubre que es celebra a Llíria.
Bon dia del Poble Valencià i bon dia de Sant Dionís!!
PARLAMENT REGIDOR DE CULTURA DE LLÍRIA, PACO GARCIA LATORRE
Sr. Alcalde
Regidors de la Corporació
Entitats Culturals i associatives de Llíria
Veïns i veïnes de la ciutat de Llíria.
Em dirigeix a vosaltres en este dia tan assenyalat per animar-vos a celebrar este 9 d´Octubre, dia dels valencians i valencianes”. On per primera volta, l’ajuntament de Llíria ha organitzat una sèrie d’activitats i actes que serviran per commemorar esta data històrica.
El 9 d’Octubre se celebra el dia de la Comunitat Valenciana, ja que el 9 d’Octubre de 1238, Jaime I el Conqueridor va fer la seua entrada a València, després dels pactes realitzats amb rei musulmà de València Abul Djumayl Zayyan el 28 de setembre de 1238 per a la capitulació de la ciutat. Era el dia de “Sant Dionis”, que per mes senyals este home va ser bisbe d’Atenes.
El 23 d’abril d’1.238, Jaime I va ocupar el Grau de València i va establir la seua caserna general en Russafa preparant la presa de la Ciutat de València.
El 9 d’Octubre Jaime I va fer la seua entrada triomfal a València. Aquesta data mai va ser oblidada per la ciutadania i es va començar a festejar a partir del primer centenari (any 1338).
“E quan vim nostra senyera sus en la torre descavalgam del vacal, e encreçam nos ves l’orient, e ploram de nostres uyls, e besam la terra per la gran merce que Deus nos havia feyta” (Jaume I, el Conqueridor)
Durant el segle XV la festa va adquirir caràcter mes sorollós i festiu, des dels terrats es llançaven “triquitraques”, “piuletes” i “tronadors”. Amb el pas del temps la festa va ser a mes i juntament amb l’increment del tret de petards, es va començar a consumir productes del camp, com a olives, xufes, figues, ametlles, pinyons etc.
Però després de la Guerra de Successió, quan el Borbó Felipe V va suprimir els Furs de València i va prohibir les celebracions del dia de Sant Dionís. Per sortejar la prohibició els valencians i més concretament els confiters van començar a elaborar “les piuletes” i “tronadors” i les fruites, en massapà, costum que ha arribat fins als nostres dies.
Hi ha un altre costum que també ha arribat fins a nosaltres, i és “LA MOCADORÀ”. Consisteix en un mocador de seda que s’omple dels dolços anteriorment citats. Les quatre puntes del mocador es nuen, donant-li forma de borsa. Aquest present es regala a les dones en senyal d’amor i afecte. Cal considerar que a València, el dia dels enamorats és el 9 d’Octubre, dia de Sant Dionis.
Aquest costum ve des del mateix dia de la conquesta de la ciutat DEL CAP I CASAL, en què les dones de València, regalaven als conqueridors fruites fresques embolicades en mocadors rústics.
Enguany, des del consistori de Llíria, volem fer d’esta festivitat, d’este 9 d’octubre, una celebració amplia, oberta a totes les persones que viuen, treballen i s’estimen esta terra, i ho hem volgut fer a més, comptat amb la participació i col·laboració de les entitats culturals i socials locals, que són l’ànima d’esta Llíria que totes i tots anem construint dia a dia.
Sabedors de que estem patint una situació difícil, volem expressar amb esta commemoració un missatge d’unitat i de consens, on des de la pluralitat i la diversitat que tenim al País Valencià, ens hem de mantindré units per poder superar tots els obstacles i generar objectius comuns i compartits que comporten una millor qualitat de vida als nostres veïns i veïnes.
Si volem, podem. Es tant així, que esta setmana, Les Corts Valencianes, la casa i la veu del Poble Valencià, TOTS A UNA VEU, han reclamat un sistema de finançament just i necessari per a la nostra terra, el nostre teixit productiu i els nostres emprenedors. Un sistema que ens ajude a mantindré uns serveis públics de qualitat i amb eficàcia, en concret la sanitat, l’educació, la justícia i el benestar.
El 9 d´Octubre celebrem un dia històric, el naixement del nostre poble de la mà del gran Rei Jaume I, qui va fundar el Regne de València i va ser testimoni excepcional de les aspiracions d’una terra amb grans possibilitats.
El 9 d’octubre és la millor ocasió per a aplaudir aquelles generacions que amb suor, llàgrimes, patiment i sacrifici varen defendre un Páis lliure, solidari, i que varen obrir-nos les portes a ser cada dia un poble millor, amb visió europea i ple d’oportunitats.
L’autogovern que ens vàrem dotar, aquell que va tindre els seus orígens en la II República, i que no va veure la llum fins l’aprovació de la Llei Orgànica 5/1982 “de l’Estatut d’autonomia del País Valencià”, ha sigut la força del nostre benestar, i la clau que ens ha de servir per continuar aprofundint en la recuperació de les nostres arrels, la nostra història, valors, senyes d’identitat i re afermament de la nostra llegua i cultura.
Hui és el dia que commemorem el 777 aniversari de la nostra identitat com a poble, en què tots els valencians i valencianes celebrem la nostra capacitat per a liderar un projecte comú que ens ha de situar en les condicions òptimes per revertir l’angoixosa situació d’atur i empobriment que estem patint els darrers anys.
És el moment d’exigir el que ens correspon, sense colors polítics ni ideològics. De centrar-nos en allò que ens uneix i que el poble ens reclama com a gestors públics. Cridant fort i alt a totes les instàncies, tant autonòmiques, com estatals, com europees, per tal de reivindicar i aconseguir els recursos que la nostra societat reclama.
Per a l’ajuntament de Llíria, mantindre el benestar de les persones és una prioritat. Així com redreçar la situació laboral dels milers d’aturats que tenim al municipi. I en eixe sentit hem de buscar formules i recursos que ho facen possible.
En este 9 d’Octubre volem reivindicar l’esperit de superació que tenim els valencians. Som un poble combatiu que sempre ha sabut afrontar grans reptes i situacions difícils.
Igualment, els valencians som un poble acollidor, i eixe sentit, no podem escapar de la realitat que ens envolta en este mon en el que vivim, on hi ha persones que fugeixem del patiment, la guerra i la fam. I amb eixa solidaritat que ens caracteritza, hem de ser lloc de refugi dels milers i milers d’asilats que dia rere dia venen a Europa.
Solidaritat, esforç i futur. Tres paraules que portem en el nostre ADN els valencians i les valencianes i que son el nostre valor afegit com a poble. Un poble que hui gaudeix del seu DIA GRAN.
Des de l’ajuntament, i en nom de tota la corporació municipal volem desitjar-vos que gaudiu i participeu d’esta commemoració de tot un poble, el poble valencià. El nostre poble.
Vull acabar la meu intervenció amb una cançó d’una persona que vaig conèixer, veí de la Corona d’Aragó, territori també conquistat pel Rei Jaume I. Un gran lluitador i gran persona que va defensar els valors i la seua terra fins l’últim alè. És el cant a la llibertat de Jose Antonio Labordeta.
Canto a libertad
(José Antonio Labordeta)
Habrá un día en que todos
al levantar la vista
veremos una tierra
que ponga libertad
Hermano aquí mi mano
será tuya mi frente
y tu gesto de siempre
caerá sin levantar
huracanes de miedo
ante la libertad
Haremos el camino
en un mismo trazado
uniendo nuestros hombros
para así levantar
a aquellos que cayeron
gritando libertad
Sonarán las campanas
desde los campanarios
y los campos desiertos
volverán a granar
unas espigas altas
dispuestas para el pan
Para un pan que en los siglos
nunca fue repartido
entre todos aquellos
que hicieron lo posible
para empujar la historia
hacia la libertad
También será posible
que esa hermosa mañana
ni tú, ni yo, ni el otro
la lleguemos a ver
pero habrá que empujarla
para que pueda ser
Que sea como un viento
que arranque los matojos
surgiendo la verdad
Y limpie los caminos
de siglos de destrozos
contra la libertad
moltes gràcies i
Bon dia del 9 d’Octubre
Bon dia de Sant Dionís