Jiménez: “Creiem que un concurs d’idees i una consulta ciutadana serien les millors fórmules perquè els veïns trien el disseny d’aquest enclavament cèntric de la ciutat de Llíria”.

Llíria és una de les poblacions més riques quant a monuments. A més abasten un ampli arc cronològic des del paleolític fins als nostres dies.

Segons l’edil de Compromís-MoVe, Elena Jiménez Garrido, la segona meitat del segle XVII suposa, per a Llíria, una nova etapa de creixement demogràfic i urbà. La ciutat trasllada definitivament el seu centre a la plaça Major. Lloc que ocupa en l’actualitat i que alberga dos edificis emblemàtics, Ca la Vila i l’església de l’Assumpció.

El que avui es coneix com Ca la Vila es va començar a construir l’any 1598 i finalitza en 1602. Va ser la seu de les dependències municipals com són l’almodí, la Sala del Consell, la Cambra dels Jurats, la Cort de Justícia i la presó. Edifici d’estil renaixentista amb aportacions manieristes i clàssic en les formes.

D’altra banda, l’església de l’Assumpció, va ser construïda entre els anys 1627 i 1700. La seva façana és monumental i representa un santoral realitzat per l’escultor Raimundo Capuz. Fet amb la intenció de reflectir el poder de l’església a través d’una composició de gran retaule manierista organitzat en tres cossos ricament decorats. Al centre del creuer s’eleva una immensa cúpula sobre tambor, les petxines del qual estan decorades amb relleus barrocs.

Però malgrat explicar a la Plaça Major amb dues dels principals monuments de la ciutat i de gran valor patrimonial històric artístic, la plaça està focalitzada cap al mercat municipal, deixant aquests monuments en un segon pla.

Des del grup de Compromís-MoVe es considera necessari reorganitzar el tràfic, millorar la mobilitat i facilitar l’accés als comerços, de manera que es recupere la vida comercial i lúdica de la Plaça Major.

Els monuments entenem que han d’estar contextualitzats. Ara mateix s’està treballant en la façana de l’Asunción sense preveure què es va a fer amb l’entorn. És molt important focalitzar els monuments i recuperar la plaça com un punt de trobada i de revitalització del centre, per la qual cosa és necessari realitzar una reordenació d’aquest espai tan important.

Aquesta iniciativa de donar un nou context a la Plaça Major de Llíria es pot realitzar a través de la participació ciutadana. Primer, mitjançant la realització d’un concurs d’idees per valorar les diferents possibilitats que es pot donar a aquest entorn, i posteriorment, a través d’una selecció prèvia, realitzar una consulta entre tota la ciutadania de quin ha de ser el projecte de Plaça que es vol per a la Ciutat de Llíria.

És per això que el grup municipal de Compromís-Move ha proposat al Ple de Llíria estudiar l’elaboració d’un Concurs d’idees que tinga com a objectiu el poder seleccionar diverses propostes perquè la ciutadania decisca entre elles, com ha de ser el disseny de Plaça Major que es vol per a aquest nou segle XXI.

COMPROMIS-MOVE PROPONE REMODELAR LA PLAZA MAYOR

Jiménez: “Creemos que un concurso de ideas y una consulta ciudadana serían las mejores fórmulas para que los vecinos eligiesen el diseño de este enclave céntrico de la ciudad de Llíria”.

Llíria es una de las poblaciones más ricas en cuanto a monumentos. Además abarcan un amplio arco cronológico desde el paleolítico hasta nuestros días.

Según la edil de Compromís-MoVe, Elena Jiménez Garrido, la segunda mitad del siglo XVII supone, para Llíria, una nueva etapa de crecimiento demográfico y urbano. La ciudad traslada definitivamente su centro a la plaza Mayor. Lugar que ocupa en la actualidad y que alberga dos edificios emblemáticos, Ca la Vila y la iglesia de la Asunción.

El que hoy se conoce como Ca la Vila se empezó a construir en el año 1598 y finaliza en 1602. Fue la sede de las dependencias municipales como son el almudín, la Sala del Consell, la Cambra dels Jurats, la Corte de Justicia y la prisión. Edificio de estilo renacentista con aportaciones manieristas y clásico en las formas.

Por otra parte, la iglesia de la Asunción, fue construida entre los años 1627 y 1700. Su fachada es monumental y representa un santoral realizado por el escultor Raimundo Capuz. Hecho con la intención de reflejar el poder de la iglesia a través de una composición de gran retablo manierista organizado en tres cuerpos ricamente decorados. En el centro del crucero se eleva una inmensa cúpula sobre tambor, cuyas pechinas están decoradas con relieves barrocos.

Pero a pesar de contar en la Plaza Mayor con dos de los principales monumentos de la ciudad y de gran valor patrimonial histórico artístico, la plaza está focalizada hacia al mercado municipal, dejando estos monumentos en un segundo plano.

Des del grupo de Compromís-MoVe se considera necesario reorganizar el tráfico, mejorar la movilidad y facilitar el acceso a los comercios, de manera que se recupere la vida comercial y lúdica de la Plaza Mayor.

Los monumentos entendemos que han de estar contextualizados. Ahora mismo se está trabajando en la fachada de la Asunción sin prever qué se va a hacer con el entorno. Es muy importante focalizar los monumentos y recuperar la plaza como un punto de encuentro y de revitalización del centro, por lo que es necesario realizar una reordenación de este espacio tan importante.

Esta iniciativa de dar un nuevo contexto a la Plaza Mayor de Llíria se puede realizar a través de la participación ciudadana. Primero, mediante la realización de un concurso de ideas para valorar las diferentes posibilidades que se puede dar a este entorno, y posteriormente, a través de una selección previa, realizar una consulta entre toda la ciudadanía de cuál ha de ser el proyecto de Plaza que se quiere para la Ciudad de Llíria.

Es por ello que el grupo municipal de  Compromís-Move ha propuesto al Pleno de Llíria estudiar la elaboración de un Concurso de ideas que tenga como objetivo el poder seleccionar diversas propuestas para que la ciudadanía decida entre ellas, cual ha de ser el diseño de Plaza Mayor que se quiere para este nuevo siglo XXI.