Jiménez: “Est és un projecte que va iniciar la Generalitat i necessitem que culmine la redacció de la II i III Fase per poder accedir a noves ajudes en inversió patrimonial”.

Segons l’edil de Compromís-MoVe, Elena Jiménez, en 2011 es va donar inici a les obres de posada en valor en aquest conjunt arqueològic del segle I , actuació que comptava amb un pressupost inicial d’execució de 750.000 euros, finançats totalment per la Conselleria de Cultura i Esport.

Els treballs estava previst que duraren uns 8 mesos, però l’execució es va complicar i l’empresa adjudicatària va arribar a entrar en concurs de creditors. Paralitzant l’execució dels mateixos.

En la present legislatura, el nou consistori va convidar al President de la Generalitat, Ximo Puig, a realitzar una visita al Santuari Oracular i a les Termes Romanes de Llíria amb la finalitat d’agilitar els projectes que faltaven i poder demanar conjuntament amb el Consell una línia d’ajudes per poder culminar les obres.

De fet, apunta Jiménez, es va plantejar fer esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat perquè aquesta actuació emblemàtica s’incloguera en els comptes de 2016, esmena que solament va formalitzar el Grup de Compromís al Congrés a través del nostre Diputat Joan Baldobí i que finalment va ser desestimada.

Posteriorment, es va estudiar la possibilitat d’acollir-se en 2015 a les ajudes de l’1,5% cultural que convoca el Ministeri de Foment, però aquesta línia tampoc va fructificar.

Ara, conclou l’edil de Compromís-MoVe, els arqueòlegs municipals apunten la urgència de finalitzar el projecte perquè, les peticions que realitze l’ajuntament no solament siguen peticions sense un projecte definit, sinó que tinguen una base ja treballada per equips multidisciplinaris que definisca i concrete les dues fases que queden per executar i així es puga posar en valor aquest conjunt que pot ser únic en tot l’Estat espanyol.

És per això, que vist el dictamen presentat en la Comissió d’Urbanisme, la Coalició de Compromís-MoVe ha proposat que siga la Generalitat, com a organisme públic i entitat que ha impulsat i executat la I Fase del Projecte i que compta amb tècnics especialitzats, així com  la base del projecte bàsic de tot el conjunt arqueològic, la que realitze la redacció final del projecte de valorització de les altres dues fases per executar. Demanant, si és necessari, ajuda i col·laboració a altres administracions amb competències en recuperació de patrimoni històric artístic, tant en la redacció del projecte com en el seu finançament.

Per a Jiménez, la recuperació d’aquest monument (en fase de declaració de Bé d’Interès Cultural-BIC), és un compromís que l’administració autonòmica té amb la ciutat de Llíria. I com a mínim, si no té capacitat econòmica per executar les obres de les altres dues fases, ha de fer-se càrrec de la redacció del projecte d’execució.

 

Compromís-MoVe propone instar a la Conselleria de Cultura a la redacción final del Proyecto de puesta en valor de las Termas Romanas de Llíria.

García: “Este es un proyecto que inició la Generalitat y necesitamos que culmine la redacción de la II y III Fase para poder acceder a nuevas ayudas en inversión patrimonial”.

Según la edil de Compromís-MoVe, Elena Jiménez, en 2011 se dio inicio a las obras de puesta en valor en este conjunto arqueológico del siglo I , actuación que contaba con un presupuesto inicial de ejecución de 750.000 euros, financiados totalmente por la Conselleria de Cultura y Deporte.

Los trabajos estaba previsto que duraran unos 8 meses, pero la ejecución se complicó y la empresa adjudicataria llegó a entrar en concurso de acreedores. Paralizando la ejecución de los mismos.

En la presente legislatura, el nuevo consistorio invitó al Presidente de la Generalitat, Ximo Puig, a realizar una visita al Santuario Oracular i a las Termas Romanas de Llíria con la finalidad de agilizar los proyectos que faltaban y poder pedir conjuntamente con el Consell una línea de ayudas para poder culminar las obras.

De hecho, apunta Jiménez, se planteó hacer enmiendas a los Presupuestos Generales del Estado para que esta actuación emblemática se incluyera en las cuentas de 2016, enmienda que solo formalizó el Grupo de Compromís en el Congreso a través de nuestro Diputado Joan Baldobí y que finalmente fue desestimada.

Posteriormente, se estudió la posibilidad de acogerse en 2015 a las ayudas del 1,5% cultural que convoca el Ministerio de Fomento, pero esta línea tampoco fructificó.

Ahora, concluye la edil de Compromís-MoVe, los arqueólogos municipales apuntan la urgencia de finalizar el proyecto para que, las peticiones que realice el ayuntamiento no solo sean peticiones sin un proyecto definido, sinó que tengan una base ya trabajada por equipos multidisciplinares que definan y concreten las dos fases que quedan por ejecutar y así se pueda poner en valor este conjunto que puede ser único en todo el Estado español.

Es por ello, que visto el dictamen presentado en la Comisión de Urbanismo, la Coalición de Compromís-MoVe ha propuesto que sea la Generalitat, como organismo público y entidad que ha impulsado y ejecutado la I Fase del Proyecto y que posee técnicos especializados, así como  la base del proyecto básico de todo el conjunto arqueológico, la que realice la redacción final del proyecto de valorización de las otras dos fases por ejecutar. Pidiendo, si es necesario, ayuda y colaboración a otras administraciones con competencias en recuperación de patrimonio histórico artístico, tanto en la redacción del proyecto como en su financiación.

Para Jiménez, la recuperación de este monumento (en fase de declaración de Bien de Interés Cultural-BIC), es un compromiso que la administración autonómica tiene con la ciudad de Llíria. Y como mínimo, si no tiene capacidad económica para ejecutar las obras de las otras dos fases, ha de hacerse cargo de la redacción del proyecto de ejecución.