Garcia: “Hem sol·licitat que l’ajuntament presente al·legacions a la resolució que vol donar llum verda a la llibertat horària comercial i que va en perjudici del comerç tradicional i de barri”.

En el DOCV de l’11 de juliol de 2016, es va publicar la informació pública del Director General de Comerç i Consum del tràmit d’audiència en el procediment de revisió d’ofici de les resolucions de declaració de Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) de determinades àrees d’Alacant (25 de gener de 2013) i de València (7 de gener de 2013), per a tot l’any.
Segons la regidora de Compromís-MoVe, Mª Cruz Garcia, les ZGAT, tot i el nom, són una excusa per a permetre llibertat horària total (24/24 hores) en diumenges i festius en les zones així designades per als operadors comercials que ho tenen restringit a falta d’eixa declaració: empreses que no tinguen la consideració de xicoteta o mitjana empresa.

Actualment, hi ha declarades cinc zones a la Ciutat de València i dues a Alacant. La normativa diu que ha de declarar-se almenys una en cadascuna d’aquestes ciutats.
Garcia apunta que, “resulta evident que la declaració d’una ZGAT altera la competència comercial, per tal com es permet una apertura horària major que en les zones adjacents que no tenen eixa declaració”.

El procediment anunciat dilluns dia 11 significa que durant 10 dies (fins el dia 22 de juliol), està obert el termini per a la recepció d’al·legacions respecte del procediment de declaració de nul·litat de la declaració que es va fer en 2013 pel govern de la Generalitat La justificació de la incoació del procediment de nul·litat és que no es van seguir els tràmits administratius preceptius i, en concret, perquè no hi hagué audiència a les persones físiques o jurídiques o institucions que tinguen la consideració d’interessades.

Cal considerar interessada a qualsevol persona, empresa, entitat o organització que veja afectat un interés propi, tant en sentit positiu com negatiu. Per això, el fet de no haver efectuat eixe tràmit pot conduir a la indefensió als municipis limítrofs o propers a València o Alacant, ja que el fet de tindre llibertat horària en festius i diumenges a aquestes ciutats provoca un efecte crida a les persones consumidores que, en condicions d’igualtat d’horaris, segurament no es desplaçarien des de les seues localitats, perquè tenen més a prop el mateix tipus de comerç.

Per tant, afegeix Garcia, convé que els municipis de les àrees d’influència de València, com és el cas del municipi de Llíria; al·leguen en favor del xicotet i mitjà comerç local i que es mostren favorables a la nul·litat del procediment de declaració de les respectives ZGAT de 2013.
És per això que el Grup Municipal de Comrpomís-MoVe, donant suport al xicotet i mitjà comerç local, ha presentat una proposta per a que, abans de que finalitze termini, aes presenten per part de l’ajuntament al·legacions a la declaració de ZAGT en el sentit de que l’ajuntament de Llíria manifeste la seua opinió favorable a la revisió d’ofici de la declaració de zona de gran afluència turística (ZGAT) de València, per Resolució de 7 de gener de 2013, de la directora general de Comerç i Consum, i, en conseqüència, a la declaració de nul·litat de l’esmentada resolució.

Compromis-MoVe apoya el pequeño comercio ante las ZGAT

 Garcia: “Hemos solicitado que el ayuntamiento presento alegaciones a la resolución que quiere dar luz verde a la libertad horaria comercial y que va en perjuicio del comercio tradicional y de barrio”.

En el DOCV del 11 de julio de 2016, se publicó la información pública del Director General de Comercio y Consumo del trámite de audiencia en el procedimiento de revisión de oficio de las resoluciones de declaración de Zona de Gran Afluencia Turística (ZGAT) de determinadas áreas de Alicante (25 de enero de 2013) y de Valencia (7 de enero de 2013), para todo el año.
Según la edil de Compromís-MoVe, Mª Cruz Garcia, las ZGAT, todo y el número, son una excusa para permitir libertad horaria total (24/24 horas) en domingos y festivos en las zonas así designadas para los operadores comerciales que lo tienen restringido a falta de esa declaración: empresas que no tengan la consideración de pequeña o mediana empresa.
Actualmente, hay declaradas cinco zonas en la Ciudad de Valencia y dos en Alicante. La normativa dice que tiene que declararse al menos una en cada una de estas ciudades.
Garcia apunta que, “resulta evidente que la declaración de una ZGAT altera la competencia comercial, comoquiera que se permite una apertura horaria mayor que en las zonas adyacentes que no tienen esa declaración”.
El procedimiento anunciado el lunes día 11 significa que durante 10 días (hasta el día 22 de julio), está abierto el plazo para la recepción de alegaciones respecto del procedimiento de declaración de nulidad de la declaración que se hizo en 2013 por el gobierno de la Generalitat. La justificación de la incoación del procedimiento de nulidad es que no se siguieron los trámites administrativos preceptivos y, en concreto, porque no hubo audiencia a las personas físicas o jurídicas o instituciones que tengan la consideración de interesadas.
Hay que considerar interesada a cualquier persona, empresa, entidad u organización que vea afectado un interés propio, tanto en sentido positivo como negativo. Por eso, el hecho de no haber efectuado ese trámite puede conducir a la indefensión a los municipios limítrofes o cercanos en Valencia o Alicante, puesto que el hecho de tener libertad horaria en festivos y domingos en estas ciudades provoca un efecto llama a las persones consumidoras que, en condiciones de igualdad de horarios, seguramente no se desplazarían desde sus localidades, porque tienen más cerca el mismo tipo de comercio.
Por lo tanto, añade Garcia, conviene que los municipios de las áreas de influencia de Valencia, como es el caso del municipio de Llíria; aleguen en favor del pequeño y mediano comercio local y que se muestran favorables a la nulidad del procedimiento de declaración de las respectivas ZGAT de 2013.
Es por eso que el Grupo Municipal de Comrpomís-MoVe, apoyando al pequeño y mediano comercio local, ha presentado una propuesta para que, antes de que finalice plazo, se presentan por parte del ayuntamiento alegaciones a la declaración de ZAGT en el sentido de que el ayuntamiento de Llíria manifieste su opinión favorable a la revisión de oficio de la declaración de zona de gran afluencia turística (ZGAT) de Valencia, por Resolución de 7 de enero de 2013, de la directora general de Comercio y Consumo, y, en consecuencia, a la declaración de nulidad de la mencionada resolución.