Garcia: “Hem de contribuir al prestigi, la dignitat i la imatge de la institució a la qual representem, i hem de procurar amb la nostra conducta ser una referència per a la ciutadania

Segons el portaveu de Compromís-Move, Paco Garcia Latorre, en el últims anys, l’aplicació de normes ètiques o codis de bon govern ha estat assumida en diferents països amb alta qualitat democràtica i per organitzacions internacionals com ara les Nacions Unides, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, el Consell d’Europa o la Unió Europea. Estos codis cal concebre’ls com a instruments orientats a la prevenció i persuasió i no com a eines de dissuasió dels seus destinataris i destinatàries.

Seguint esta tendència adquirida per altres països, en el nostre entorn ha estat la proliferació d’este tipus de normes o codis, també reflectits en textos legals en matèria de transparència.

El Decret 56/2016, del Consell, de 6 de maig, pel qual s’aprova el Codi de Bon Govern de la Generalitat pretén dotar els alts càrrecs d’un instrument que guie les seues actuacions amb l’objectiu de fer unes administracions públiques integres, eficaces i eficients, al mateix temps de promoure la participació, el progrés, la justícia socials, la llibertat, l’honestedat, la decència política i la confiança de la ciutadania en les seues institucions.

Este codi, apunta Garcia, pretén afavorir el desenvolupament d’unes administracions públiques més integres i transparents. Partint de l’obligació de respectar la Constitució, l’Estatut i la resta d’ordenament jurídic, mitjançant el present Codi es busca que els subjectes als quals afecta es regisquen per l’exemplaritat de comportament.

L’acompliment d’este Codi és obligat per al Consell i Alts càrrecs, mentre que en el cas dels membres de les corporacions locals, com ara els integrants del ple de Llíria, és voluntari. Tot i això, atenent que este Codi inclou al mateix temps valors generals, principi ètics i normes emmarcades en la gestió eficient i responsable, fet que s’inclou en la tasca exercida per qualsevol càrrec públic de naturalesa executiva, considerem més que convenient l’adhesió dels regidors de Llíria este Codi.

Segons Garcia, en l’exercici de les funcions i competències, hem de contribuir al prestigi, la dignitat i la imatge de la institució a la qual representem, i hem de procurar amb la nostra conducta ser una referència per a la ciutadania, actuant de manera exemplar, tot fent servir adequadament els recursos públics i administrant-los amb sobrietat.

Per això, des de Compromís-Move hem proposat l’adhesió voluntària dels càrrecs públics electes de Llíria al Codi de Bon Govern de la Generalitat Valenciana.

 

Se propone la adhesión de los cargos públicos de Llíria al Código de Buen Gobierno de la GVA

Garcia: “Tenemos que contribuir al prestigio, la dignidad y la imagen de la institución a la cual representamos, y tenemos que procurar con nuestra conducta ser una referencia para la ciudadanía

Según el portavoz de Compromís-Move, Paco Garcia Latorre, en los últimos años, la aplicación de normas éticas o códigos de buen gobierno ha sido asumidos en diferentes países con alta calidad democrática y por organizaciones internacionales como por ejemplo las Naciones Unidas, la Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico, el Consejo de Europa o la Unión Europea. Estos códigos hay que concebirlos como instrumentos orientados a la prevención y persuasión y no como herramientas de disuasión de sus destinatarios y destinatarias.

Siguiendo esta tendencia adquirida por otros países, en nuestro entorno ha sido la proliferación de este tipo de normas o códigos, también reflejados en textos legales en materia de transparencia.

El Decreto 56/2016, del Consell, de 6 de mayo, por el cual se aprueba el Código de Buen Gobierno de la Generalitat Valenciana pretende dotar los altos cargos de un instrumento que guíe sus actuaciones con el objetivo de hacer unas administraciones públicas integras, eficaces y eficientes, al mismo tiempo de promover la participación, el progreso, la justicia social, la libertad, la honestidad, la decencia política y la confianza de la ciudadanía en sus instituciones.

Este código, apunta Garcia, pretende favorecer el desarrollo de unas administraciones públicas más integras y transparentes. Partiendo de la obligación de respetar la Constitución, el Estatuto y el resto de ordenamiento jurídico, mediante el presente Código se busca que los sujetos a los cuales afecta se rijan por la ejemplaridad de comportamiento.

El desempeño de este Código es obligado para el Consell y Altos cargos, mientras que en el caso de los miembros de las corporaciones locales, como por ejemplo los integrantes del pleno de Llíria, es voluntario. Aun así, atendiendo que este Código incluye al mismo tiempo valores generales, principio éticos y normas enmarcadas en la gestión eficiente y responsable, hecho que se incluye en la tarea ejercida por cualquier cargo público de naturaleza ejecutiva, consideramos más que conveniente la adhesión de los ediles de Llíria a este Código.

Según Garcia, en el ejercicio de las funciones y competencias, tenemos que contribuir al prestigio, la dignidad y la imagen de la institución a la cual representamos, y tenemos que procurar con nuestra conducta ser una referencia para la ciudadanía, actuando de manera ejemplar, usando adecuadamente los recursos públicos y administrándolos con sobriedad.

Por eso, desde Compromís-Move hemos propuesto la adhesión voluntaria de los cargos públicos electos de Llíria al Código de Buen Gobierno de la Generalitat Valenciana.