Riera: “Hem de fer una aposta decidida pel foment i utilització de les energies renovables, i el consistori ha de realitzar una auditoria energètica dels edificis i instal·lacions municipals per a ser més eficients energèticament”.
Segon Inma Riera, regidora de Compromís, el passat 13 de juliol de 2013, el Butlletí Oficial de l’Estat publicava el “Reial Decret-Llei 9/2013 pel que s’adopten mesures urgents per a garantir l’estabilitat financera del sistema elèctric”, que va entrar en vigor a l’endemà. L’esmentat decret suposa una reforma que, amb l’excusa d’acabar amb l’anomenat dèficit tarifari, només beneficia l’oligopoli de les grans empreses productores d’energia elèctrica convencional i, per contra, perjudica directament els consumidors, d’una banda, i les empreses d’energia renovable, d’una altra. Creant una “penalització” a l’autoconsum.
Per a Riera, l’existència de peatges energètics, inclos un a l’autoconsum instantani, suposa un dur colp per a les renovables, provocant la seua inviabilitat econòmica o una allau d’instal·lacions il·legals, ja que tècnica i econòmicament són molt rendibles per a qui les executa sense necessitat cap tipus d’ajuda.
La portaveu de Compromís apunta que ja “És hora que el govern pense a incentivar pràctiques responsables i eficients entre la ciutadania, i deixe d’estar al servici dels interessos de les grans companyies elèctriques”. Ja que esta reforma energètica només persegueix assegurar els beneficis de les grans empreses elèctriques, augmenta el preu de la llum al consumidor, desmotiva l’estalvi, penalitza l’autoconsum i ofega el sector de les energies renovables.
Per això, el Grup de Compromís insta a l’ajuntament a possicionar-se a favor de l’autoconsum energètic sense peatges i afer una auditoria energètica dels edificis i instal·lacions municipals per a ser més eficients.
Cal recordar, que en la localitat de Llíria existeixen moltes edificacions disseminades que solament poden tindre o accedir al subministrament elèctric amb les noves tecnologies de les energies renovables, i que aquest nou Decret i càstig econòmic que vol aplicar el Govern del PP va a coartar i impossibilitar l’ús d’aquest tipus d’instal·lacions als veïns que pensaven fer ús de l’energia mitjançant l’autoconsum.
COMPROMIS INSTA AL AYUNTAMIENTO A POSICIONARSE A FAVOR DEL AUTOCONSUM ENERGÉTICO SIN PEAJES
Riera: “Tenemos que hacer una apuesta decidida por el fomento y utilización de las energías renovables, y el consistorio tiene que realizar una auditoría energética de los edificios e instalaciones municipales para ser más eficientes energéticamente”.
Segun Inma Riera, concejal de Compromís, el pasado 13 de julio de 2013, el Boletín Oficial del Sido publicaba el “Real decreto-Ley 9/2013 por el que se adoptan medidas urgentes para garantizar la estabilidad financiera del sistema eléctrico”, que entró en vigor al día siguiente. El mencionado decreto supone una reforma que, con la excusa de acabar con el llamado déficit tarifario, sólo beneficia el oligopolio de las grandes empresas productoras de energía eléctrica convencional y, por el contrario, perjudica directamente los consumidores por un lado, y a las empresas de energía renovable por otro,. Creando una “penalización” al autoconsumo.
Para Riera, la existencia de peajes energéticos, incluido uno al autoconsumo instantáneo, supone un duro golpe para las renovables, provocando su inviabilidad económica o un alud de instalaciones ilegales, dado que técnica y económicamente son muy rentables para quienes las ejecuta sin necesidad ningún tipo de ayuda.
La portavoz de Compromís apunta que ya “es hora que el gobierno piense en incentivar prácticas responsables y eficientes entre la ciudadanía, y deje de estar al servicio de los intereses de las grandes compañías eléctricas”. Ya que esta reforma energética sólo persigue asegurar los beneficios de las grandes empresas eléctricas, aumenta el precio de la luz al consumidor, desmotiva el ahorro, penaliza el autoconsumo y ahoga el sector de las energías renovables.
Por eso, el Grupo de Compromís insta al ayuntamiento a posicionarse a favor del autoconsumo energético sin peajes y haga una auditoría energética de los edificios y instalaciones municipales para ser más eficientes.
Cabe recordar, que en la localidad de Llíria existen muchas edificaciones diseminadas que solo pueden tener o acceder al suministro eléctrico con las nuevas tecnologias de las energias renovables, y que este nuevo Decreto y castigo económico que quiere aplicar el Gobierno del PP va a coartar e impossibilitar el uso de este tipo de instalaciones a los vecinos que pensaban hacer uso de la energia mediante el autoconsumo.