Rafa Cotanda i Carpio
En una època complicada econòmicament, amb l’arribada del nou govern de Compromís i MOVE a Llíria, es produirà un canvi en la gestió dels recursos de l’Ajuntament, fonamentats en la nostra forma d’entendre l’acció política i la realitat que ens anem a trobar a Ca la Vila.
Si algú sap quina és la realitat del nostre Ajuntament és el nostre grup de regidors i regidores, amb la seua tasca de proposició constant i de fiscalització del govern municipal. Per això som conscients que els recursos que disposa l’Ajuntament són limitats i necessitem també de noves formes de finançament i captació de recursos. Una cosa és la redistribució dels recursos actuals amb polítiques més properes a les necessitats de les persones, (reducció d’impostos als més desafavorits, potenciació dels serveis socials i l’ajuda a les famílies… ) que portem realitzant al llarg de tota la legislatura passada. Però un altra diferent i molt important serà la captació (recordem aquesta paraula) de nous fonts d’ingressos.
Amb una Generalitat Valenciana en ruïna per la nefasta gestió dels darrers anys, ofegada per un sistema de finançament injust per part dels diferents governs centrals que hem patit, no ens quedarà més que recórrer a la imaginació i a les bones pràctiques per reduir despeses, optimitzar els recursos i aconseguir els ingressos de totes les fonts possibles.
Com he comentat, la ruïna en la qual està la Generalitat Valenciana dificultarà la inversió als ajuntaments, i serà fonamental la lluita per un model de finançament per part de l’Estat que reconega d’una vegada les nostres necessitats. Però aquest nou model, sent realistes no arribarà de forma immediata i per tant, la captació d’ingressos i inversions externes seran fonamentals. I ací entrarà en joc la Unió Europea.
Com molts sabem, la Unió Europea destina milers de milions d’euros anualment per al que anomena «polítiques d’integració territorial», per acostar aquelles regions més pobres econòmicament a les més desenvolupades. Els valencians hem patit en aquest aspecte una llastimosa planificació dels governs centrals i autonòmics a l’hora de presentar projectes coherents i de futur per a la nostra terra. Així s’han malbarats milers de milions d’euros de desenvolupament que no han produït cap efecte beneficiós en el nostre benestar. Sense anar més lluny, la Unió Europea està investigant la «desaparició» de 500 milions d’euros que la Generalitat tenia que haver destinat a la construcció de noves infraestructures educatives.
És l’hora de treballar de forma coherent i planificada. Per açò tenim que apostar per captar ( vos recorde un altra vegada la paraula) de tots eixos fons europeus disponibles les inversions necessàries que no arribaran d’un altra forma. Els plans de desenvolupament de zones d’interior o de zones rurals, ens afecten plenament i necessitem presentar propostes adequades per tal de lluitar per eixos fons que poden suposar fer el pas endavant que necessita Llíria. Posaré un exemple molt clar. A Llíria, l’any 2006 es va presentar un projecte de remodelació per a la zona de l’Avinguda del Pla de l’arc per als fons europeus. El projecte va ser rebutjat, entre altres coses per la baixa qualitat del que es proposava. Una sèrie de mesures urbanístiques afegides, sense cap projecte global per a una ciutat, evidentment no van a ser finançades davant altres projecte més ambiciosos que avancen projectes globals de qualitat per als pobles. I en açò, el grup de persones que formen la candidatura de Compromís-Move tenim molt treballat.
El nostre model de ciutat per a Llíria passa inexcusablement per la qualitat i en planificar molt bé el que volem per al futur del nostre poble, lluny dels electoralismes que es queden en el ara però no pensen en el demà. Sense eixa aposta de futur, sense un projecte global, coherent i planificat com és el de Compromís per Llíria-MOVE, difícilment aconseguirem els recursos necessaris per als projectes que la nostra ciutat necessita. És el moment d’actuar amb valentia i apostar per un futur millor per a totes i tots.