A l’Estat espanyol s’estima que cada any contrauen el virus entre 3500 i 4000 persones, afectant ja a un total de més 150000 persones. Dels nous diagnòstics el 45% són tardans, el que complica no sols la posada en marxa del protocol sanitari sinó la recupereció de la pròpia persona. En l’actualitat es produeixen més de 1000 morts al llarg de tot l’Estat per malalties associades a la Sida. A més, unes 50000 persones que han contret el virus desconeix que ho té, suposant un terç del total, el que augmenta la possibilitat d’infecció en terceres persones, sent aquest el causant del 70% deles noves transmissions.
La discriminació i l’estigma associats al VIH té conseqüències negatives en la nostra salut. Als Estats Units es va mostrar que qui anticipa l’estigma té 3,3 vegades més probabilitat de mostrar una mala adherència al tractament.
Són per tant la prevenció, la sensibilització, el control i la lluita contra l’estigmatització d’aquesta malaltia objectius fonamentals per fer front a aquesta pandèmia i aconseguir properes generacions sense VIH/Sida.
Per tant és fonamental que des de les administracions locals, com l’Ajuntament de Llíria, posem el nostre granet de sorra, dins de les nostres possibilitats per fer front a aquesta situació.
Així doncs considerem que dies com avui són clau per engegar campanyes informatives de prevenció del VIH en l’àmbit municipal que fomente l’ús del preservatiu i consciencie la població de fer-se la prova de detecció, doncs un diagnòstic precoç del VIH assegura una millor qualitat de salut i abarateix els costos sanitaris. Aquestes campanyes han d’anar especialment adreçades al jovent, així com a la població més vulnerable.
També és important que l’Ajuntament reecolze i col·labore amb les entitas sense ànim de lucre que presten servei a les persones que viuen amb VIH establertes en el municipi, amb la finalitat de suplir les carències derivades del dràstic retall de finançament al PLa Multisectorial contra la SIda.