Murgui:”Les institucions públiques hem de donar passos ferms i caminar cap a la igualtat de les dones lesbianes, celebrant el dia 26 d’abril de la Visibilitat Lèsbica”.

L’ajuntament de Llíria ha aprovat per unanimitat la moció presentada per Compromís-MoVe per que l’ajuntament es comprometa a impulsar i recolzar campanyes de sensibilització que potencien la visibilitat de dones lesbianes com a referents públics positius i que lluiten contra la invisibilitat i els prejudicis que pateix este col·lectiu.

La regidora de Compromís-MoVe, Vallivana Murgui Ortega, ha manifestat que, no és fruit de la casualitat que en les sigles que designen col·lectivament a Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB), la L ocupe el primer lloc. Va ser una estratègia del moviment en defensa dels drets i llibertats d’este col·lectiu, una aposta pel lideratge de les dones lesbianes i per la visibilitat de la seua realitat.

Promogut per la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) a l’any 2008, es va donar un pas ferm i històric cap a la plena igualtat de les dones lesbianes, celebrant l’Any de la Visibilitat Lèsbica i instaurant el 26 d’Abril com a Dia de la Visibilitat Lèsbica, amb la intenció de trencar amb el desconeixement i els estereotips existents en la societat sobre la realitat de les dones lesbianes.

Per a Murgui, cada any, des de llavors, el moviment LGTB fa una crida a les dones no heterosexuals que exerceixen un paper rellevant en l’àmbit públic perquè es visibilitzen i siguen referents socials positius, contribuint així a l’eliminació de prejudicis i donant un pas més cap a la consecució de la igualtat real i efectiva.

Encara que molts han sigut els èxits aconseguits en este camí, encara queda molt per reivindicar. I és que, de la mateixa manera que el patriarcat suposa una barrera perquè les dones en el seu conjunt aconseguisquen una igualtat de facto pel que fa als homes, les dones lesbianes s’enfronten a més discriminacions i obstacles perquè la seua orientació sexual suposa una discriminació afegida.

Una doble discriminació que pot fins i tot multiplicar-se si afegim qüestions identitàries minoritzades emmarcades en la cultura, ètnia, edat, diversitat funcional o identitat de gènere, en el cas de tractar-se de dones lesbianes transsexuals.

Per això, afirma la edil de Comrpomís-MoVe, és necessari un compromís ferm de les institucions públiques amb la igualtat, i polítiques per a acabar amb qualsevol tipus de discriminació i desigualtat, en este cas la lesbofòbia social i institucional, per a fer possible una societat de persones diverses, però iguals en drets.

Es per això, que l’ajuntament de Llíria ha donat llum verda a la iniciativa de Compromís-Move per a:

  • Comprometre’s a impulsar i recolzar campanyes de sensibilització que potencien la visibilitat de dones lesbianes com a referents públics positius i que lluiten contra la invisibilitat i els prejudicis que pateix este col·lectiu.

 

  • Garantir la inclusió de les dones lesbianes en les polítiques d’igualtat, tenint en compte la seua realitat, i adoptant mesures encaminades a l’eliminació de la lesbofòbia social i institucional.

 

  • Incloure als protocols de la policia local mesures per a combatre la violència cap a les dones lesbianes.

 

  • Instar a les institucions sanitàries competents a l’elaboració de protocols sanitaris, especialment ginecològics, per a la correcta atenció de la salut sexual de dones que tenen sexe amb dones (DSD), i a la formació específica i adequada del personal sanitari, tant en salut sexual com en diversitat sexual, de gènere i familiar. Així com al foment i protecció de la salut sexual de DSD.

 

  • Instar a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a la formació i sensibilització del personal dels centres geriàtrics en diversitat sexual i de gènere.

 

  • Instar a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport a la formació del personal docent en diversitat sexual, de gènere i familiar. Així com protocols d’actuació que permeten detectar casos d’assetjament escolar per orientació sexual o identitat de gènere.

 

  • Instar al Govern central que pose fi a la discriminació en l’accés als tractaments de reproducció assistida en la sanitat pública per a les parelles de dones o dones soles.

 

  • Donar compte de l’acord municipal al conjunt de les associacions LGTB del municipi i es difondre-ho a través dels mecanismes habituals del gabinet de comunicació del consistori.

 

Llíria se pronuncia a favor de la visibilidad lésbica

Murgui:”Las instituciones públicas tenemos que dar pasos firmes y caminar hacia la igualdad de las mujeres lesbianas, celebrando el día 26 de abril de la Visibilidad Lésbica”.

El ayuntamiento de Llíria ha aprobado por unanimidad la moción presentada por Compromís-MoVe por la que el ayuntamiento se compromete a impulsar y apoyar campañas de sensibilización que potencian la visibilidad de mujeres lesbianas como referentes públicos positivos y que luchan contra la invisibilidad y los prejuicios que sufre este colectivo.

La concejal de Compromís-MoVe, Vallivana Murgui Ortega, ha manifestado que, no es fruto de la casualidad que en las siglas que designan colectivamente a Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales (LGTB), la “L” ocupe el primer lugar. Fue una estrategia del movimiento en defensa de los derechos y libertades de este colectivo, una apuesta por el liderazgo de las mujeres lesbianas y por la visibilidad de su realidad.

Promovido por la Federación Estatal de Lesbianas, Gays, Transexuales y Bisexuales (FELGTB) en 2008, se dio un paso firme e histórico hacia la plena igualdad de las mujeres lesbianas, celebrando el Año de la Visibilidad Lésbica e instaurando el 26 de Abril como Día de la Visibilidad Lésbica, con la intención de romper con el desconocimiento y los estereotipos existentes en la sociedad sobre la realidad de las mujeres lesbianas.

Para Murgui, cada año, desde entonces, el movimiento LGTB hace un llamamiento a las mujeres no heterosexuales que ejercen un papel relevante en el ámbito público para que se visibilitzen y sean referentes sociales positivos, contribuyendo así a la eliminación de prejuicios y dando un paso más hacia la consecución de la igualdad real y efectiva.

Aunque muchos han sido los éxitos conseguidos en este camino, todavía queda mucho para reivindicar. Y es que, del mismo modo que el patriarcado supone una barrera porque las mujeres en su conjunto consigan una igualdad de facto en cuanto a los hombres, las mujeres lesbianas se enfrentan además discriminaciones y obstáculos porque su orientación sexual supone una discriminación añadida.

Una doble discriminación que puede incluso multiplicarse si añadimos cuestiones identitarias minorizadas enmarcadas en la cultura, etnia, edad, diversidad funcional o identidad de género, en el caso de tratarse de mujeres lesbianas transexuales.

Por eso, afirma la edil de Comrpomís-MoVe, es necesario un compromiso firme de las instituciones públicas con la igualdad, y políticas para acabar con cualquier tipo de discriminación y desigualdad, en este caso la lesbofóbia social e institucional, para hacer posible una sociedad de personas diversas, pero iguales en derechos.

Es por ello, que el ayuntamiento de Llíria ha dado luz verde a la iniciativa de Compromiso-Move para:

  • Comprometerse a impulsar y apoyar campañas de sensibilización que potencian la visibilidad de mujeres lesbianas como referentes públicos positivos y que luchan contra la invisibilidad y los prejuicios que sufre este colectivo.
  • Garantizar la inclusión de las mujeres lesbianas en las políticas de igualdad, teniendo en cuenta su realidad, y adoptando medidas encaminadas a la eliminación de la lesbofòbia social e institucional.
  • Incluir a los protocolos de la policía local medidas para combatir la violencia hacia las mujeres lesbianas.
  • Instar a las instituciones sanitarias competentes a la elaboración de protocolos sanitarios, especialmente ginecológicos, para la correcta atención de la salud sexual de mujeres que tienen sexo con mujeres (DSD), y a la formación específica y adecuada del personal sanitario, tanto en salud sexual como en diversidad sexual, de género y familiar. Así como al fomento y protección de la salud sexual de DSD.
  • Instar a la Consellería de Sanidad Universal y Salud Pública a la formación y sensibilización del personal de los centros geriátricos en diversidad sexual y de género.
  • Instar a la Consellería de Educación, Investigación, Cultura y Deporte a la formación del personal docente en diversidad sexual, de género y familiar. Así como protocolos de actuación que permiten detectar casos de acoso escolar por orientación sexual o identidad de género.
  • Instar en el Gobierno central que ponga fin a la discriminación en el acceso a los tratamientos de reproducción asistida en la sanidad pública para las parejas de mujeres o mujeres solas.
  • Dar cuenta del acuerdo municipal al conjunto de las asociaciones LGTB del municipio y se difundirlo a través de los mecanismos habituales del gabinete de comunicación del consistorio.

.