ARTICLE OPINIÓ. Paco Garcia Latorre (Gabinet Presidència Corts Valencianes)

Sempre s’ha dit que en moments difícils es quan realment es mostren les grans persones i els grans governants. Doncs així és, en estos moments de pandèmia hem tingut la sort de tindre al capdavant de la Generalitat a un Govern com el del Botànic, en una gran capacitat de gestió que, tot i atendre les necessitats de la crisi sanitària, no ha descuidat en cap moment la seua tasca de gestió i planificació per a un futur pròxim del País Valencià.

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que dirigeix Mónica Oltra, és clar exemple d’eixa capacitat i gestió. Ha presentat fa poques setmanes el “Pla Convivint”, una xarxa assistencial de primer ordre, pionera en tot l’Estat Espanyol, que amb criteris professionals i de necessitat de recursos, pretén dur endavant la construcció de 247 instal·lacions socials per poder donar cobertura en diferents branques assistencials, des de la infància fins la tercera edat, així com a les persones amb diversitat funcional o malaltia mental.

Este gran matalàs social que Oltra ha dissenyat per al territori valencià, suposa tota una revolució assistencial, amb un programa de construcció, reforma o dotació de nous centres que suposarà una inversió de 561 milions d’euros i que donarà servei a més de 6.600 usuaris, creant una ocupació directa de 3.500 llocs de treball.

Este va a ser un Pla de proximitat del servei que es presta. S’ha calculat que les persones usuàries estiguen el mes prop possible del centre, i que no tinguen que fer desplaçament que superen més de 20 minuts en els d’atenció diürna o 30 minuts per als centre residencials. Un servei integral i integrador.

El Camp de Túria ha sigut una de les comarques escollides i comptarà amb diversos centres, concretament 4 centres de dia, 3 residències, 1 punt de trobada familiar i 1 centre de dia d’inserció laboral. Instal·lacions que estaran ubicades a les localitats de Bétera, Riba-roja de Túria i Llíria.

Amb el desenvolupament d’este Pla Convivint s’assegurem una equitat en tot el territori respecte de la prestació de serveis, on s’atén directament les demandes ciutadanes i no els interessos polítics, on es crea una xarxa pública potent assistencial que, en moments de crisi com la viscuda, són el matalàs que fa diferent a una societat d’un altra que no aposta per estes polítiques.

Amb les noves directrius que Oltra ha impregnat a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, s’ha passat a tindre una ordenació en els serveis socio-sanitaris, facilitant la coordinació en la xarxa sanitària i creant estructures bàsiques que garanteixen que cada departament de Serveis Socials compte amb personal i recursos suficients per a la població a la que ha de prestar servei. Sense dubte una revolució social silenciosa, però que és i va a ser vital per al futur dels valencianes i les valencianes.