Garcia: ”Si no fora pels llauradors majors, jubilats i els seus familiars, la majoria dels camps valencians estarien totalment abandonats”.

El passat 28 de novembre, tres persones, membres d’una mateixa família, es trobaven en la parcel·la, propietat d’una d’elles, jubilat, realitzant labors de neteja del camp. En el lloc es va personar un inspector de Treball acompanyat d’agents de la Guàrdia Civil, que els va requerir informació sobre la seua relació amb la propietat i les labors que estaven realitzant.

Segons les informacions, els dos jubilats van ser sancionats amb el pagament de 700 euros i a “assegurar durant un mes com autònom” al tercer. Aquesta actuació ha generat un gran malestar i temor, entre els agricultors valencians, propietaris en la seua majoria de parcel·les familiars que a excepció de pocs casos, es tracta de minifundis.

Per al portaveu de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, l’abandonament per part del Consell del camp valencià i la manca de polítiques de protecció i potenciació eficients del sector agrari, ha desembocat en una situació en la que el manteniment de la majoria dels camps valencians depèn exclusivament de persones que, tot i no obtenir més guanys que els justos per cobrir els costos de manteniment i producció, decideixen mantenir els seus cultius en el millor estat possible.

Per a García, el sector agrari valencià, malgrat la greu situació que travessa, continua mantenint un gran potencial pel que fa a generar llocs de treball i riquesa. El fet que es perseguisca laboralment als llauradors, sumat al fet que els inspectors de Treball vagen acompanyats d’agents de la Guàrdia civil, comporten  uns efectes dissuasoris i d’acovardiment que suposen una clara i inexplicable discriminació respecte a altre tipus de col·lectius, quan a més, els llauradors i ramaders perceben unes de les pensions més baixes de jubilació.

Un Govern responsable deuria aportar raó i lògica en l’aplicació de mesures d’aquest tipus, i valorar correctament la importància que les pràctiques de manteniment dels nostres camps per part dels jubilats, tenen a l’hora de mantenir el sector agrari com una oportunitat més a l’hora de generar ocupació i col·laborar en la recuperació econòmica del nostre territori. El contrari és fomentar l’abandonament dels cultius i acabar d’ensorrar aquest sector. Més encara quan des del Govern només s’ordenen mesures recaptatòries per tal de saldar el deute amb els bancs, enlloc de destinar recursos per dinamitzar i potenciar l’activitat econòmica i emprenedora de la ciutadania.

Compromís fa una crida de recolzament als llauradors valencians i ha elevat una proposta al Ple de l’ajuntament de Llíria per reclamar que ’eliminen estes pràctiques persecutòries i que al mateix temps s’aplique un pla viable i efectiu, que garantisca la recuperació del sector agrícola valencià, per tal de convertir-lo en un motor per a la recuperació econòmica del nostre territori i generadora de llocs de treball.

COMPROMISO HACE UN LLAMAMIENTO DE APOYO A LOS AGRICULTORES VALENCIANOS ANTE PRÁCTICAS PERSECUTÒRIES

Garcia:”Si no fuera por los agricultores mayores, jubilados y sus familiares, la mayoría de los campos valencianos estarían totalmente abandonados”.

El pasado 28 de noviembre, tres personas, miembros de una misma familia, se encontraban en la parcela, propiedad de una de ellas, jubilado, realizando labores de limpieza del campo. En el lugar se personó un inspector de Trabajo acompañado de agentes de la Guardia Civil, que los requirió información sobre su relación con la propiedad y las labores que estaban realizando.

Según las informaciones, los dos jubilados fueron sancionados con el pago de 700 euros y a “asegurar durante un mes como autónomo” al tercero. Esta actuación ha generado un gran malestar y temor, entre los agricultores valencianos, propietarios en su mayoría de parcelas familiares que a excepción de pocos casos, se trata de minifundios.

Para el portavoz de Compromís per Llíria, Paco García Latorre, el abandono por parte del Consell del campo valenciano y la falta de políticas de protección y potenciación eficientes del sector agrario, ha desembocado en una situación en la que el mantenimiento de la mayoría de los campos valencianos depende exclusivamente de personas que, a pesar de no obtener más ganancias que los justas para cubrir los costes de mantenimiento y producción, deciden mantener sus cultivos en el mejor estado posible.

Para García, el sector agrario valenciano, a pesar de la grave situación que atraviesa, continúa manteniendo un gran potencial en cuanto a generar puestos de trabajo y riqueza. El hecho que se persiga laboralmente a los agricultores, sumado al hecho que los inspectores de Trabajo vayan acompañados de agentes de la Guardia civil, comporta unos efectos disuasorios y de abatimiento que suponen una clara e inexplicable discriminación respecto a otro tipo de colectivos, cuando además, los agricultores y ganaderos perciben unas de las pensiones más bajas de jubilación.

Un Gobierno responsable debería de aportar razón y lógica en la aplicación de medidas de este tipo, y valorar correctamente la importancia que las prácticas de mantenimiento de nuestros campos por parte de los jubilados, tienen a la hora de mantener el sector agrario como una oportunidad más a la hora de generar ocupación y colaborar en la recuperación económica de nuestro territorio. Lo contrario es fomentar el abandono de los cultivos y acabar de hundir este sector. Más todavía cuando desde el Gobierno sólo se ordenan medidas recaudatorias para saldar la deuda con los bancos, en ninguna parte de destinar recursos para dinamizar y potenciar la actividad económica y emprendedora de la ciudadanía.

Compromís hace un llamamiento de apoyo a los agricultores valencianos y ha elevado una propuesta al Pleno del ayuntamiento de Llíria donde pide se eliminen estas prácticas persecutorias y se aplique un plan viable y efectivo, que garantice la recuperación del sector agrícola valenciano, para convertirlo en un motor para la recuperación económica de nuestro territorio y generador de puestos de trabajo.