Murgui: “Es proposa fer un protocol d’actuació en cas de desnonaments que coordine a l’administració de justícia i les entitats locals amb compromisos clars d’intervenció i col·laboració”.

Segons la regidora de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, estem vivint un moment on moltes persones es troben immerses en procediments d’execució hipotecària de la seua vivenda i que van a ser desnonades, amb les conseqüències que això comporta: el risc d’exclusió social i en alguns casos la presa de mesures extremes i sense retorn.

 

Des de les institucions i poders públics, apunta la regidora ecosocialista, no podem permetre que això continue ocorrent, no podem ni tan sols plantejar-nos romandre un dia més sense aplicar solucions polítiques, judicials i socials de les quals la ciutadania en traga profit.

 

Alguna cosa està fallant en el sistema quan són milers els ciutadans i ciutadanes que han sortit al carrer demanant una llei hipotecaria més justa, una dació en pagament retroactiva i altres mesures lligades amb l’habitatge que nosaltres ja hem defès en les diferents institucions escaients.

 

És necessari adoptar mesures amb la finalitat de minimitzar l’impacte que estes execucions en cas de desnonaments poden causar sobre les persones afectades.

 

Per a Murgui, els ajuntament, i més concretament el serveis socials dels mateixos, a sovint són el servei més proper al ciutadà, i com a tal poden estar preparats per tal de poder dur a terme un Pla d’Intervenció Familiar front d’una situació límit i assessorar les famílies i usuaris davant la imminent perduda de l’habitatge, aplicar mesures de correcció i fins i tot evitar que la família desnonada es quede al carrer al poder derivar als i les ciutadanes afectades cap a altres recursos (lloguers socials, mediació hipotecaria, ajudes d’emergència, etc). En fi, són els serveis socials municipals els que millor coneixen les característiques de la localitat i són també sabedors dels recursos dels quals es disposa al municipi i com accedir-hi. De comptar amb ells, molts drames socials podrien estalviar-se, si més no, atenuar-ne.

 

Per tot això, el grup Municipal de Compromís per Llíria ha proposat instar a la Consell que, junt a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), es procedisca a establir un Conveni marc de col·laboració amb el Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Superior de la Comunitat Valenciana per a la detecció i ajuda de persones en situació d’especial vulnerabilitat o de risc d’exclusió social quan estiguen immerses en llançaments judicials i l’adopció de mesures de caràcter social.

 

COMPROMIS PROPONE ARTICULAR UN CONVENIO ENTRE PODER JUDICIAL Y LA FVMP PARA AYUDAR A PERSONAS INMERSAS EN LANZAMIENTOS JUDICIALES

 

Murgui: “Se propone hacer un protocolo de actuación en caso de desahucios que coordino a la administración de justicia y las entidades locales con compromisos claros de intervención y colaboración”.
Según la concejal de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, estamos viviendo un momento donde muchas personas se encuentran inmersas en procedimientos de ejecución hipotecaria de su vivienda y que van a ser desahuciadas, con las consecuencias que esto conlleva: el riesgo de exclusión social y en algunos casos la toma de medidas extremas y sin retorno.
Desde las instituciones y poderes públicos, apunta la regidora ecosocialista, no podemos permitir que esto continúe ocurriendo, no podemos ni siquiera plantearnos permanecer un día más sin aplicar soluciones políticas, judiciales y sociales de las cuales la ciudadanía saque provecho.

 

Algo está fallando en el sistema cuando son miles los ciudadanos y ciudadanas que han salido a la calle pidiendo una ley hipotecaría más justa, una dación en pago retroactiva y otras medidas ligadas con la vivienda que nosotros ya hemos defendido en las diferentes instituciones oportunas.
Es necesario adoptar medidas con el fin de minimizar el impacto que estas ejecuciones en caso de desahucios pueden causar sobre las personas afectadas.

Para Murgui, los ayuntamiento, y más concretamente los servicios sociales de los mismos, a menudo son el servicio más cercano al ciudadano, y como tal pueden estar preparados para poder llevar a cabo un Plan de Intervención Familiar frente de una situación límite y asesorar las familias y usuarios ante la inminente perdida de la vivienda, aplicar medidas de corrección e incluso evitar que la familia desahuciada se quede en la calle al poder derivar a los y las ciudadanas afectadas hacia otros recursos (alquileres sociales, mediación hipotecaría, ayudas de emergencia, etc). En fin, son los servicios sociales municipales los que mejor conocen las características de la localidad y son también sabedores de los recursos de los cuales se dispone al municipio y como acceder. De contar con ellos, muchos dramas sociales podrían ahorrarse, cuando menos, atenuar.
Por todo esto, el grupo Municipal de Compromís per Llíria ha propuesto instar al Consell que, junto a la Federación Valenciana de Municipios y Provincias (FVMP), se proceda a establecer un Convenio marco de colaboración con el Consejo General del Poder Judicial y el Tribunal Superior de la Comunidad Valenciana para la detección y ayuda de personas en situación de especial vulnerabilidad o de riesgo de exclusión social cuando estén inmersas en lanzamientos judiciales y la adopción de medidas de carácter social.