Reclama que es derogue Decret Generalitat que aplica co pagaments a les persones que van a centres d’atenció a  persones amb discapacitat.

Per a la regidora de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui Ortega, “l’aplicació del Decret 113/2013 de la Generalitat Valenciana suposa un empobriment de les persones amb algun tipus de discapacitat usuàries de Residències i menys disponibilitat econòmica per a temes personals”.

La regidora de Llíria ha presentat al Ple de la localitat una proposta per tal de rebutjar l’aplicació d’este Decret, pel qual s’estableix el règim i les quanties dels preus públics a percebre en l’àmbit dels serveis socials. “Un decret que s’ha avançat fins i tot a la implantació per part del Govern Central, i que ha vingut a establir unes condicions econòmiques duríssimes, inassolibles en alguns casos, per a les persones amb discapacitat usuàries de centres i serveis, com és el cas del Centre Ocupacional de Llíria”, on ja s’ha comença aplicar el co pagament..

 

El problema està en que, segons la regidora, “alguns usuaris han començat a rebre des del 10 de desembre comunicació oficial sobre les quantitats a pagar, donant-se el cas que algunes persones del Centre Ocupacional de Llíria hauran d’aportar d’uns 80 fins a 300 € mensuals, fet que provocarà en alguns dels casos que queden automàticament expulsats del sistema per no poder pagar”. La qual cosa suposa un evident empobriment de les persones amb discapacitat i va frontalment en contra dels drets humans i dels objectius de la Llei 39 /2006, de 14 de desembre, de promoció de la Autonomia Personal i Atenció a les Persones en situació de Dependència.

Murgui considera que, a més dels efectes esmentats, s’està posant en perill la sostenibilitat del sistema, i amb això la dignitat de les persones amb discapacitat ateses, els llocs de treball i l’activitat econòmica que es genera al voltant d’aquests centres als municipis i comarques on es troben ubicats. “Això degut a que, segons s’ha informat en algunes direccions territorials de Benestar Social, l’aportació dels usuaris estarà inclosa en les subvencions de la Conselleria de Benestar Social per a manteniment dels centres en 2014. Fins ara, aquesta aportació se sumava a la subvenció. Ara es va a descomptar, suposant una minoració en el finançament i significant que no es cobreix un 25 % del cost del servei en molts casos. O el que és el mateix, el tancament de centres i serveis”.

 

COMPROMISO SE POSICIONA EN CONTRA DE MÁS RECORTES A LAS PERSONAS CON DISCAPACIDAD

Reclama que se deroge Decreto de la Generalitat que aplica co pagos a las personas que van a centros de atención a personas con discapacidad.

Para la concejal de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui Ortega, “la aplicación del Decreto 113/2013 de la Generalitat Valenciana supone un empobrecimiento de las personas con algún tipo de discapacidad usuarias de Residencias y menos disponibilidad económica para temas personales”.

La edil de Llíria ha presentado al Pleno de la localidad una propuesta para rechazar la aplicación de este Decreto, por el cual se establece el régimen y las cuantías de los precios públicos a percibir en el ámbito de los servicios sociales. “Un decreto que se ha avanzado incluso a la implantación por parte del Gobierno Central, y que ha venido a establecer unas condiciones económicas durísimas, inalcanzables en algunos casos, para las personas con discapacidad usuarias de centros y servicios, como es el caso del Centro Ocupacional de Llíria”, donde ya se ha empieza aplicar el co pago.

El problema está en que, según la concejal, “algunos usuarios han empezado a recibir desde el 10 de diciembre comunicación oficial sobre las cantidades a pagar, dándose el caso que algunas personas del Centro Ocupacional de Llíria tendrán que aportar de unos 80 hasta 300 € mensuales, hecho que provocará en algunos de los casos que quedan automáticamente expulsados del sistema por no poder pagar”. Lo cual supone un evidente empobrecimiento de las personas con discapacidad y va frontalmente en contra de los derechos humanos y de los objetivos de la Ley 39 /2006, de 14 de diciembre, de promoción de la Autonomía Personal y Atención a las Personas en situación de Dependencia.

Murgui considera que, además de los efectos mencionados, se está poniendo en peligro la sostenibilidad del sistema, y con esto la dignidad de las personas con discapacidad atendidas, los puestos de trabajo y la actividad económica que se genera alrededor de estos centros en los municipios y comarcas donde se encuentran ubicados. “Esto debido a que, según se ha informado en algunas direcciones territoriales de Bienestar Social, la aportación de los usuarios estará incluida en las subvenciones de la Consellería de Bienestar Social para mantenimiento de los centros en 2014. Hasta ahora, esta aportación se sumaba a la subvención. Ahora se va a descontar, suponiendo una minoración en la financiación y significando que no se cubre un 25 % del coste del servicio en muchos casos. O lo que es el mismo, el cierre de centros y servicios”.