Vallivana Murgui: “Les institucions han de lluitar contra la pobresa energètica, ja que esta dona com a resultat que les famílies no pugen fer front a les necessitats més bàsiques”.

La pobresa energètica es defineix com l’incapacitat d’una unitat familiar per poder assumir el pagament de les despeses d’energia per a les seues necessitats bàsiques. Aquestes necessitats bàsiques són per exemple disposar de calefacció i aigua calenta per ús sanitari o poder cuinar els aliments.

Segons la regidora de Compromís per Llíria, Vallivana Murgui Ortega, el Comitè Econòmic i Social Europeu va aprovar a l’any 2011 un dictamen referent a “La pobresa energètica al context de la liberalització i de la crisi econòmica” (Diari de l’UE 11 de febrer del 2011) a la qual es proposa tenir en conter “la pobresa” energètica a l’hora d’elaborar qualsevol política energètica. Considerant a la pobresa energètica una nova prioritat social que necessita suport a tots els nivells.

Per altra banda La Comissió Europea ha començat a incloure el concepte de pobresa energètica a l’hora d’orientar les seues polítiques energètiques i de protecció dels consumidors. En l’àmbit estatal es calcula que vora el 10% de la població no pot costejar-se les despeses que representa mantenir l’habitatge dintre d’un interval de temperatura adequat. Un fet que cada cop està sent més habitual entre famílies del País Valencià i com no, a nivell local.

Es per això, que Compromís ha proposat a l’Ajuntament de Llíria instar a la Generalitat Valenciana a aprovar un decret de llei per la via d’urgència que impedeixca tallar el subministrament de llum i gas durant els mesos que es registren les temperatures més extremes de l’any a les famílies que acrediten la manca de recursos. A més de concedir un ajornament del pagament dels rebuts pendents.

Igualment, compromís reclama a l’ajuntament que es comprometa a establir un acord amb les empreses de subministrament de llum i gas pel qual aquestes no puguen tallar el servei a les unitats familiars que reben uns ingressos inferiors al salari mínim interprofessional o es troben en una situació econòmica d’estat de necessitat. L’ajuntament promourà la ruptura de qualsevol vincle contractual amb les citades entitats, si aquestes no acaten les peticions plantejades.

Finalment, la proposta feta al Ple de Llíria recull la petició a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua i Habitatge per a posar en marxa un pla per a la Rehabilitació Energètica dels Edificis i dotar aquest pla de les subvencions necessàries per al seu desenvolupament.

COMPROMIS INSTA A LA GENERALITAT A GARANTIZAR POR LEY LOS SUMINISTROS BÁSICOS DE LUZ Y GAS

Vallivana Murgui: “Las instituciones tienen que luchar contra la pobreza energética, ya que esta da como resultado que las familias no puedan hacer frente a las necesidades más básicas”.

La pobreza energética se define como la incapacidad de una unidad familiar para poder asumir el pago de los gastos de energía para sus necesidades básicas. Estas necesidades básicas son por ejemplo disponer de calefacción y agua caliente por uso sanitario o poder cocinar los alimentos. Según la concejal de Compromiso por Llíria, Vallivana Murgui Ortega, el Comité Económico y Social Europeo aprobó al año 2011 un dictamen en lo referente a “La pobreza energética en ell contexto de la liberalización y de la crisis económica” (Diario de la UE 11 de febrero del 2011) a la cual se propone tener en cuenta “la pobreza” energética a la hora de elaborar cualquier política energética. Considerando a la pobreza energética una nueva prioridad social que necesita apoyo a todos los niveles. Por otro lado La Comisión Europea ha empezado a incluir el concepto de pobreza energética a la hora de orientar sus políticas energéticas y de protección de los consumidores. En el ámbito estatal se calcula que cerca del 10% de la población no puede costearse los gastos que representa mantener la vivienda dentro de un intervalo de temperatura adecuado. Un hecho que cada vez está siendo más habitual entre familias del País Valenciano y como no, a nivel local. Es por ello, que Compromís ha propuesto en el Ayuntamiento de Llíria instar a la Generalitat Valenciana a aprobar un decreto de ley por la vía de urgencia que impida cortar el suministro de luz y gas durante los meses que se registran las temperaturas más extremas del año a las familias que acreditan la carencia de recursos. Además de conceder un aplazamiento del pago de los recibos pendientes. Igualmente, Compromís reclama en el ayuntamiento que se comprometa a establecer un acuerdo con las empresas de suministro de luz y gas por el cual estas no puedan cortar el servicio a las unidades familiares que reciben unos ingresos inferiores al salario mínimo interprofesional o se encuentran en una situación económica de estado de necesidad. El ayuntamiento promoverá la ruptura de cualquier vínculo contractual con las citadas entidades, si estas no acatan las peticiones planteadas. Finalmente, la propuesta hecha al Pleno de Llíria recoge la petición a la Consellería de Medio Ambiente, Agua y Vivienda para poner en marcha un plan para la Rehabilitación Energética de los Edificios y dotar este plan de las subvenciones necesarias para su desarrollo.