Vallivana Murgui: “Les accions van adreçades concretament a l’àmbit comercial, a nivell fiscal, a la promoció musical de les Bandes de Llíria i a la creació del Voluntariat Lingüístic”.

Al passat mes de Gener, tots els grups polítics del Consistori Municipal vam acordar i aprovar una moció en commemoració dels 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. Doncs tots entenem que les polítiques de normalització mereixen una especial atenció per part de la Generalitat i de les Administracions Locals. Els punts d’acord d’aquesta incloïen el disseny i realització  d’actuacions municipals per tal de promoure l’ús i la promoció del valencià, recolzar i donar suport a aquelles propostes que incloguen accions concretes per avançar en la normalització del valencià en els àmbits polític, administratiu, social, cultural, comunicatiu i educatiu, així com impulsar el funcionament d’Oficines de Promoció del Valencià.

Segons la regidora de Compromís, Vallivana Murgui Ortega, aquesta moció no s’ha de quedar en una declaració d’intencions i cal materialitzar-la, és per això que fem la següent sèrie de propostes municipals en relació al foment i promoció de l’ús del valencià.

En primer lloc, al nostre municipi disposem d’una Oficina de Promoció del Valencià, però aquesta no compta amb cap partida pressupostaria, des de Compromís entenem que si no se li adjudica una determinada quantia del pressupost municipal a aquesta activitat és impossible que aquesta desenvolupe les activitats per a les quals ha estat creada. Per això, apunta Vallivana Murgui,  la primera de les propostes ha de ser dotar d’una quantia pressupostaria a l’Oficina De Promoció del Valencià. Amb aquest pressupost es poden finançar campanyes com aquestes:

-Campanya de Rebaixes adreçada als comerciants del Municipi: L’objectiu d’aquesta campanya social del valencià és fomentar l’ús del valencià en l’àmbit comercial, a banda d’oferir una imatge homogènia del comerç local. Aquesta campanya ja es porta ja a terme en 25 Ajuntaments amb col·laboració de la Diputació de Valencia i la Conselleria d’Educació.

– Campanya instruments populars adreçada a les associacions musicals del municipi i finançament per part de l’Ajuntament de Llíria dels bulletins d’inscripció en valencià per a aquestes agrupacions musicals.

– Concedir beneficis fiscals a aquells comerços que retolen en valencià.

– Promocionar la creació del Voluntariat Lingüístic al nostre municipi per tal de fomentar grups de conversa amb els nouvinguts i amb tots aquells ciutadans que vulguin millorar el seu nivell de valencià. Doncs a hores d’ara l’ajuntament no ofereix cap curset de valencià.

Compromís presentarà estes propostes per a que el ple de Llíria done llum verda al seu desenvolupament al llarg de 2014.

COMPROMIS PROPONE VARIAS INICIATIVAS PARA PROMOCIONAR EL VALENCIA EN LA LOCALIDAD

Vallivana Murgui: “Las acciones van dirigidas concretamente al ámbito comercial, a nivel fiscal, a la promoción musical de las Bandas de Llíria y a la creación del Voluntariado Lingüístico”.

Al pasado mes de Enero, todos los grupos políticos del Consistorio Municipal acordamos y aprobamos una moción en conmemoración de los 30 años de la Ley de Uso y Enseñanza del Valenciano. Pues todos entendemos que las políticas de normalización merecen una especial atención por parte de la Generalitat y de las Administraciones Locales. Los puntos de acuerdo de esta incluían el diseño y realización de actuaciones municipales para promover el uso y la promoción del valenciano, apoyando a aquellas propuestas que incluyan acciones concretas para avanzar en la normalización del valenciano en los ámbitos político, administrativo, social, cultural, comunicativo y educativo, así como impulsar el funcionamiento de Oficinas de Promoción del Valenciano.

Según la concejal de Compromiso, Vallivana Murgui Ortega, esta moción no se tiene que quedar en una declaración de intenciones y hay que materializarla, es por eso que hacemos la siguiente serie de propuestas municipales en relación al fomento y promoción del uso del valenciano.

En primer lugar, a nuestro municipio disponemos de una Oficina de Promoción del Valenciano, pero esta no cuenta con ninguna partida presupuestaría, desde Compromís entendemos que si no se le adjudica una determinada cuantía del presupuesto municipal a esta actividad es imposible que esta desarrolle las actividades para las cuales ha sido creada. Por eso, apunta Vallivana Murgui, la primera de las propuestas tiene que ser dotar de una cuantía presupuestaría a la Oficina De Promoción del Valenciano. Con este presupuesto se pueden financiar campañas como estas:

-Campaña de Rebajas dirigida a los comerciantes del Municipio: El objetivo de esta campaña social del valenciano es fomentar el uso del valenciano en el ámbito comercial, además de ofrecer una imagen homogénea del comercio local. Esta campaña ya se lleva a cabo en 25 Ayuntamientos con colaboración de la Diputación de Valencia y la Consellería de Educación.

– Campaña instrumentos populares dirigida a las asociaciones musicales del municipio y financiación por parte del Ayuntamiento de Llíria de los boletines de inscripción en valenciano para estas agrupaciones musicales.

– Conceder beneficios fiscales a aquellos comercios que rotulen en valenciano.

– Promocionar la creación del Voluntariado Lingüístico en nuestro municipio para fomentar grupos de conversación con los recién llegados y con todos aquellos ciudadanos que quieran mejorar su nivel de valenciano. Ya que a estas alturas el ayuntamiento no ofrece ningún cursillo de valenciano.

Compromís presentará estas propuestas para que el pleno de Llíria de luz verde a su desarrollo a lo largo de 2014.