Article Opinió – Paco García Latorre

Colpejats des de fa anys per unes polítiques d’austericidi ferotge iniciades en l’època socialista i potenciades i multiplicades pels governs de Rajoy i Fabra, els valencians tenim l’oportunitat de forjar un nou futur i un canvi en les eleccions municipals i autonòmiques de 2015 basats en la radicalitat democràtica, la regeneració política i el reinici d’una nova relació entre la ciutadania i les nostres institucions.
Estem en temps de canvi, on de segur apareixeran nous subjectes polítics disposats a posar en l’orella dels ciutadans allò que volen escoltar. Però, els electors ja estem cansats de falses promeses i de programes buits de realitat. Des de la Coalició Compromís ho tenim clar, no anem a prometre res, però ens anem a comprometre amb totes i tots en buscar l’eixida a esta crisi-estafa que continua beneficiant a uns pocs en detriment de la gran majoria social.
En el carrer, la majoria social ja ha donat un pas i ha fet el canvi, ha deixat enrere velles estructures polítiques i han dit prou al bipartidisme, als poders econòmics i a l’immobilisme retrògrade que ens feia creure que les coses no es podien replantejar ni moure’s un centímetre. És moment de repensar-ho tot i en tots els àmbits. També de plantar-se front els abusos i reiniciar la política des de la base, des de la ciutadania.
Les dures i denigrants situacions a les que ens ha sotmès la banca, les polítiques abusives de retallades, l’eliminació de serveis públics bàsics i l’assalt a l’educació, la sanitat, els drets laborals i l’estat de benestar que havíem creat amb un gran esforç i sacrifici, han generat una revolució social que ha contribuït a forjar una nova majoria ciutadana que ha de revertir tots estos excessos i revisar un model de convivència que no pot deixar fora a ninguna persona.
La por queda enrere i s’hem empoderat per dir prou a un sistema caduc i obsolet. Un sistema que cal regenerar i dotar de nous instruments de participació i transparència, on les persones deixem de ser subjectes passius de la política i comencem a ser part activa del canvi i de la presa de decisions.
La Coalició Compromís practica amb l’exemple, amb la celebració d’unes primàries obertes a la ciutadania per a la tria de tots els seus futurs càrrecs públics, úniques i exemplars, on per primera volta en la història de la democràcia recent, una força política obri les seues portes a la participació directa i es sotmet al dictamen de la societat. Un exemple de que les coses es poden fer d’un altra manera.
La forja d’este nou temps i canvi polític ve acompanyada de la fortalesa d’un poble, com el valencià, que no es resigna a ser maltractat i que ha dit prou. Un poble que reconeix en figures com la de la candidata a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, l’esperança d’un País integral i integrador, amb noves oportunitats i reptes, que tinga com a eix de les seues polítiques buscar la felicitat de tots els dies per a tots els ciutadans. Amb eixe objectiu i utilitzant un poema d’Estelles, des de Compromís volem assumir la veu d’un poble (el valencià), per ser la veu del poble i continuar per sempre, seguint sent poble.