El diputat de Compromís, Paco Garcia, ha registrat una Proposició No de Llei en Les Corts per instar el Consell a elaborar un mapa de centres públics d’ensenyaments artístics per calibrar les necessitats existents i establir un pla per a ampliar l’oferta pública de conservatoris de la xarxa de la Generalitat Valenciana.

Segons explica Garcia “les corporacions locals han tingut un paper decisiu en el procés d’implantació dels estudis oficials de música i dansa al territori valencià. Als anys 80, la falta d’infraestructures educatives, públiques o privades, va motivar que nombrosos ajuntaments impulsaren i finançaren la creació de conservatoris elementals i professionals que, atenent al caràcter públic del mateix, oferien un servei supracomarcal amb àmplia demanda”.

La indiscutible col·laboració de l’administració local amb la Generalitat Valenciana, es demostra acreditant l’origen municipal de la majoria dels Conservatori Professionals de Música que actualment són de titularitat autonòmica. No obstant això, aquest procés d’integració, realitzat principalment fins a 1997, es va desenvolupar sense comptar amb el marc necessari d’un mapa escolar de centres, és a dir, sense un estudi real de les necessitats de llocs escolars i obviant criteris demogràfics o territorials.

Els canvis introduïts en la política d’ajudes en 1996 i l’eliminació, gairebé general, dels convenis de col·laboració, han determinat que l’oferta pública de llocs escolars per als estudis reglats de música i dansa provinga de centres totalment diferenciats. D’una banda, estan els conservatoris dependents de la Generalitat finançats al 100% i amb taxes assequibles i idèntiques per a tot alumnat. Per un altre, els municipals, subvencionats a través d’una convocatòria anual d’ajudes que, des del primer moment, ha resultat insuficient, obligant als ajuntaments a finançar el servei i a les famílies a abonar taxes elevades i diferents, en funció de la capacitat econòmica de cada corporació.

“Així, podem afirmar que, a la Comunitat Valenciana, per cursar estudis oficials de música i dansa, no existeix igualtat d’oportunitats ni cohesió territorial. Així mateix, és important assenyalar que encara avui, segueix sense existir un mapa de centres per als ensenyaments de música i dansa al nostre territori, element imprescindible després de dècades de formació que servisca de base i que justifique noves integracions a la xarxa de la Generalitat”, assegura el parlamentari de Compromís.

Durant els últims mesos, diversos ajuntaments titulars dels conservatoris, han sol·licitat al Consell que revise la política d’ajudes i planificació educativa facilitant l’accés a un sistema just de finançament, conveni o, si escau, d’integració o traspàs dels seus centres a la xarxa de la Generalitat.

Recollint estes reivindicacions el grup Compromís ha presentat una iniciativa en el parlament valencià amb què insta al Consell a elaborar un mapa de centres públics d’ensenyaments artístics de la Generalitat Valenciana que donen abast a tot el territori valencià.

“També instem a què una vegada dissenyat el mapa educatiu d’ensenyaments artístics i establers els criteris objectius com ara la situació geogràfica del centre, demogràfica, de demanda, infraestructura educativa, accessibilitat, mobilitat i mitjans de transport, entre altres, s’establisca quins centres municipals han de passar a ampliar l’oferta pública de conservatoris de la xarxa de la Generalitat Valenciana. Així com cercar les diferents solucions de cara al personal que actualment està prestant servei en els mateixos, atenent a la seua classificació en el moment del traspàs. Per a culminar este procés hauria s’aprovar-se el tràmit legislatiu o reglamentari adient”.

“Des de Compromís també proposem que mentre es realitza este procediment d’ampliació de la xarxa pública s’estudie la millora de la política d’ajudes econòmiques i els criteris de concessió destinades als Conservatoris Municipals i Centres Privats autoritzats, amb l’objectiu de garantir una educació amb igualat de condicions i una ocupació de qualitat”, ha conclòs Garcia.

Compromís propone ampliar la oferta pública de conservatorios de la Generalitat a partir de los centros municipales existentes

 El diputado de Compromís, Paco García, ha registrado una proposición no de ley en Les Corts para instar al Consell a elaborar un mapa de centros públicos de enseñanzas artísticas para calibrar las necesidades existentes y establecer un plan para ampliar la oferta pública de conservatorios de la red de la Generalitat Valenciana.

Según explica Garcia “las corporaciones locales han tenido un papel decisivo en el proceso de implantación de los estudios oficiales de música y danza en el territotio valenciano. En los años 80, la falta de infraestructuras educativas, públicas o privadas, motivó que numerosos ayuntamientos impulsaran y financiaran la creación de conservatorios elementales y profesionales que, atendiendo al carácter público del mismo, ofrecían un servicio supracomarcal con amplia demanda”.

La indiscutible colaboración de la administración local con la Generalitat Valenciana, se demuestra acreditando el origen municipal de la mayoría de los Conservatorio Profesionales de Música que actualmente son de titularidad autonómica. Sin embargo, este proceso de integración, realizado principalmente hasta 1997, se desarrolló sin contar con el marco necesario de un mapa escolar de centros, es decir, sin un estudio real de las necesidades de puestos escolares y obviando criterios demográficos o territoriales.

Los cambios introducidos en la política de ayudas en 1996 y la eliminación, casi general, de los convenios de colaboración, han determinado que la oferta pública de plazas escolares para los estudios reglados de música y danza provenga de centros totalmente diferenciados. Por un lado, están los conservatorios dependientes de la Generalidad financiados al 100% y con tasas asequibles e idénticas para todo alumnado. Por otro, los municipales, subvencionados a través de una convocatoria anual de ayudas que, desde el primer momento, ha resultado insuficiente, obligando a los ayuntamientos a financiar el servicio y a las familias a abonar tasas elevadas y diferentes, en función de la capacidad económica de cada corporación.

“Así, podemos afirmar que, en la Comunidad Valenciana, para cursar estudios oficiales de música y danza, no existe igualdad de oportunidades ni cohesión territorial. Asimismo, es importante señalar que aún hoy, sigue sin existir un mapa de centros para las enseñanzas de música y danza en nuestro territorio, elemento imprescindible después de décadas de formación que sirva de base y que justifique nuevas integraciones en la red de la Generalitat”, asegura el parlamentario de Compromís.

Durante los últimos meses, varios ayuntamientos titulares de los conservatorios, han solicitado al Consell que revise la política de ayudas y planificación educativa facilitando el acceso a un sistema justo de financiación, convenio o, en su caso, de integración o traspaso de sus centros a la red de la Generalitat.

Recogiendo estas reivindicaciones el grupo Compromís ha presentado una iniciativa en el parlamento valenciano con la que insta al Consell a elaborar un mapa de centros públicos de enseñanzas artísticas de la Generalitat que den alcance a todo el territorio valenciano.

“También instamos a que una vez diseñado el mapa educativo de enseñanzas artísticas y establecidos los criterios objetivos tales como la situación geográfica del centro, demográfica, de demanda, infraestructura educativa, accesibilidad, movilidad y medios de transporte, entre otros, se establezca qué centros municipales deben pasar a ampliar la oferta pública de conservatorios de la red de la Generalitat. Así como buscar las diferentes soluciones de cara al personal que actualmente está prestando servicio en los mismos, atendiendo a su clasificación en el momento del traspaso. Para culminar este proceso debería aprobarse el trámite legislativo o reglamentario adecuado”.

“Desde Compromís también proponemos que mientras se realiza este procedimiento de ampliación de la red pública se estudie la mejora de la política de ayudas económicas y los criterios de concesión destinadas a los Conservatorios Municipales y Centros Privados autorizados, con el objetivo de garantizar una educación con igualdad de condiciones y un empleo de calidad”, ha concluido García.