Article Opinió de Paco Garcia Latorre, Diputat autonòmic de Compromís.

Comencem un any nou, un any de renaixença al País Valencià. Termes com decència, honradesa, transparència, sobrietat, codi ètic, participació, consultes, entre altres, comencen a formar part del vocabulari en l’activitat política. Un fet necessari per poder amortitzar l’hipoteca reputacional que la nostra Comunitat ha heretat i acumulant en les darreres dècades pel balafiament i saqueig continuat.

Els pressupostos de la Generalitat de 2017 també són mostra d’esta nova renaixença. S’avança en recuperar drets socials i es creen les bases per generar un impuls cap al canvi de model productiu que millore l’economia i situe a les persones en el centre de les polítiques.

Els comptes del pròxim any porten un augment important en els apartats de generació d’ocupació, re industrialització i re vitalització del teixit productiu valencià, així com en vertebrar polítiques socials i d’inclusió. Els pressupostos de 2017 es centren en donar resposta als eixos de treball establerts en el Pacte del Botànic, consolidant una manera de gestionar els recursos públics ben diferent a la dels govern anteriors, on millorar la vida de la gent està per damunt d’altres interessos.

La política ha deixat d’estar al servei d’uns pocs per passar a estar al servei de la ciutadania, impulsant propostes i iniciatives per a rescatar persones, on destaca l’increment de la partida destinada a finançar els serveis socials municipals,  millorar l’atenció a la dependència, aplicar crèdits ampliables a les ajudes de dependència, renda garantida, ajudes a les dones i prestacions per a menors.

Uns pressupostos que posen en valor la transparència, la justícia i la regeneració democràtica. Un Govern que governa junt a les persones, que es dota de nous instruments i fórmules participatives, situant al municipalisme i a la ciutadania en un primer pla, centrant les ajudes a les entitats locals i teixit associatiu.

Un Govern que ha fet renàixer el sentiment d’orgull de ser i sentir-nos valencians, que compleix el seu programa i dona compte de tot allò que fa i del que no pot fer per manca d’un finançament just i equitatiu.

El President Ximo Puig i la Vice Presidenta Mónica Oltra, junt al Govern de Canvi i l’Acord del Botànic, han demostrat que la pluralitat, el respecte mutu, la diversitat d’opinions i projectes, han enriquit i donen força a polítiques que naixen des de la ciutadania, deixant enrere una oligarquia poderosa que sols treballava per a una èlit minoritària. Són temps de canvi, temps de fer renàixer el treball col·lectiu sobre la individualitat, la cooperació contra la competició i el consens i diàleg sobre la confrontació.

Son els pressupostos de la reconstrucció social i econòmica de la Comunitat i, a més, també són reivindicatius, apostant per la re industrialització i la transformació del model productiu. Un model que té com a objectiu principal la generació d’ocupació, la dinamització econòmica, el suport als nostres professionals, al comerç de proximitat i a la cultura de l’emprenedurisme que sempre ha acompanyat al Poble Valencià.

Paco Garcia Latorre (Diputat autonòmic de Compromís)