ARTICLE OPINIÓ — El nou Acord del Botànic

De Paco García Latorre (Diputat Autonòmic de Compromís)

El nou Acord del Botànic

Fa uns dies assitiem a la renovació de l’Acord del Botànic, el entente entre tres formacions polítiques (PSOE, Compromís i Podemos) que serveix de sustent a l’actual Govern Valencià (PSOE-Compromís), el qual marca els eixos referencials de la recuperació i la renaixença del poble valencià.

Este acord, gestat i creat al caliu del resultat electoral de maig de 2015, on després de més de 20 anys de poder absolut de la dreta valenciana, la qual havia desheretat els valencians de credibilitat, recursos econòmics i havia deixat un rastre de casos de corrupció, algun polític empresonat, diverses causes judicials pendents i una hipoteques reputacional de gran calat, s’albirava una possibilitat de canvi real, tant de cares com de formes de fer política.

El primer acord del Botànic del 2015 naixia amb la il·lusió i l’esperança de que, com be deia Miquel Martí i Pol,  “tot era possible i tot estava per fer”. Marcava les línies bàsiques per a una recuperació de drets perduts i arravatats per una dreta que sols sabia governar per a una elit i uns lobbys poderosos, així com que estava obstinada en fer grans projectes megalòmans que sols servien per endeutar i endeutar més l’administració autonòmica.

Eixe primer Acord va ser el principi del ressorgiment del sentiment de tot un poble, amb la recuperació de molts drets socials, educatius i sanitaris de primer ordre que havien estat retallats i soterrats per l’anterior administració del PP. Era un temps de reparació, com el que es va fer a les víctimes del metro. Un temps de restitució de serveis i eliminació de copagaments i taxes injustes que sols premiaven al poderós i deixaven en la cuneta als mes febles.

Ara, amb més d’any i mig de gestió al capdavant del Consell i amb dos pressupostos de la Generalitat aprovats pel Parlament Valencià, era moment de fer un alt en el camí, reflexionar sobre el treball realitzat i agafar impuls per continuar el procés de recuperació. El nou document, amb més de 200 mesures i signat per les tres formacions polítiques, re aferma l’original i vol incidir en la nova economia que generen les polítiques socials i el nou model productiu que ha d’impregnar tota acció del govern.

La reedició de l’acord demostra la vigorositat de l’enteniment entre diferents i que la pluralitat és un valor afegit en la nova governança autonòmica. S’ha demostrat que la diversitat suma i que l’esquerra sap gestionar millor que la dreta, i a més ho fa amb honestedat, transparència i solvència.

Per primera volta hi ha un factor que mesura la gestió d’un govern, un contracte que es signa davant la ciutadania i que es dona compte del seu compliment. Per això, havent completat la major part dels objectius que recollia l’acord primigeni, calia ampliar i renovar el compromís amb la societat valencià, assentant les bases per aconseguir el canvi estructural i en profunditat que necessita el País Valencià.

Paco Garcia Latorre (Diputat autonòmic de Compromís)

CLICA ACÍ PER CONSULTAR NOU DOCUMENT ACORD DEL BOTÀNIC

Arxivat en: Compromís, País Valencià

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *