Llíria present a l’Exposició del “Vas dels Guerrers” que organitza el Museu de Prehistòria de València

Des de la Regidoria de Cultura i patrimoni es pretén obrir nous canals de col·laboració entre la Diputació i l’ajuntament de Llíria per posar en valor les troballes iberes i romanes que es troben en el Museu valencià.

El Museu de Prehistòria de la Diputació de Valencia per arrancar els actes de commemoració del 90 aniversari de la creació del Servei de Recerca Prehistòrica i el seu Museu de Prehistòria, va  inaugurar la exposició “L’Enigma del Vas. Obra mestra de l’art ibèric”, exposició comisariada per Helena Bonet y Jaime Vives-Ferrándiz al voltant del conegut Vas dels Guerrer de Lliria amb la assistència del diputat de Cultura, Xavier Rius, el Diputat autonòmic i Regidor de Cultura de Llíria, Paco Garcia i el regidor de Comunicació i Modernització, Ferràn Pina.

El Vas dels Guerrers va ser descobert l’any 1934 molt fragmentat i parcialment cremat, en un pou votiu al Tossal de Sant Miquel de Llíria l’antiga Edeta, es tracta, en paraules de Helena Bonet, d’una peça ceràmica única, esplèndida, sense paral·lels i d’una qualitat artística que supera la de qualsevol altra pintura ceràmica indígena del Mediterrani Occidental. Un vas ple d’històries, des del seu descobriment fins a la seua exhibició en les sales del Museu de Prehistòria i que el visitant podrà descobrir visitant l’exposició.

A dia de avui les imatges del genets i dels infants del Vas dels Guerrers il·lustren llibres escolars, textos universitaris enciclopèdies i sales de museus de tota l’àrea ibèrica convertint-se en una imatge identitaria de la ciutat de Llíria i per ende de tota l’àrea valenciana.

Per la relació de Llíria i el Vas dels Guerres va més enllà de ser el lloc on es trobà, ja que fou Domingo Uriel, edetà il·lustre el qui mostrà als anys 30 del passat segle al  Servei de Recerca Prehistòrica de la Diputació de Valencia la idoneitat de dur a terme excavacions arqueològiques al Tossal de Sant Miquel, que a la fi donaren peu a la troballa del Vas dels Guerres.

A més, un altre edetà il·lustre, Paco Porcar, gran amant de l’arqueologia, allotjava als excavadors del Tossal de Sant Miquel en sa casa “Can Porcar” on es trobaven els dotze treballs d’Hèrcules i va ser la primera persona que va fer un calc del famós Vas dels Guerrers.

Arxivat en: Comarcal, Cultura i Educació, Llíria

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *