AETICLE OPINIÓ (Paco Garcia Latorre, Diputats Compromís a les Corts Valencianes)

Estos mesos, quan les coses pinten mal per al camp valencià, hem vist com la majoria de forces polítiques es posaven les mans al pit i començaven a dir que, el tractat amb Sud-Àfrica és un mal negoci i que està castigant al camp valencià.

Però, l’hemeroteca és el que te, que no enganya i posa a cadascú en el seu lloc. Així és, tots, i quan dic tots, són tots els partits, excepte Compromís, varen votar a favor d’este maleit tractat, que li posa una nova llosa als citricultors valencians i ha fet que esta campanya citrícola siga una de les pitjors que es recorden en moltes dècades.

Compromís com sempre, ha sabut estar, encara que es va quedar sola, junt als nostres ciutadans i els nostres productors, sempre alçant la veu davant la injustícia que suposa utilitzar-nos al poble valencià com a moneda de canvi amb els tractats que la UE fa amb altres continents i forces econòmiques transnacionals.

Si, així ha sigut, PP, PSOE i Cs varen donar suport a este maleit tractat del que ara ens penedim totes i tots. Un tractat que ve a donar carta de naturalesa a utilitzar productes fitosanitaris sense cap control, mentre el camp valencià ha de suportar forts controls i supervisions. Un tractat que dona ales a l’explotació laboral en països subdesenvolupats, competint amb els drets laborals (mes que minvats) dels treballadors en territori espanyol. Un tractat que obri les portes a producte de baixa qualitat i que ompli el corredors de supermercats i grans superficies de tota la Comunitat i els Estats Europeus. Un tractat que pot suposar la mort d’un sector que ha estat la joia de la corona en el camp valencià, i que ara toca a dol.

No necessitem a falsos polítics com Casado ensenyant una taronja, o com Ciutadans que de cara a la ciutadania diuen un cosa i després a l’hora de votar, voten en contra dels interessos valencians. Ni molt menys d’un Govern del PSOE i del seu President Sánchez que no sap si ha de tirar a la dreta o a l’esquerra. Necessitem polítiques valentes i decidides com les de Compromís, que tot i estar sols, sabem quins interessos hem de defensar, que no són altres que els dels nostres llauradors i llauradores del sector citrícola,  d’aquells homes i dones que es deixen la pell de sol a sol i veuen com per culpa d’este tipus d’accions polítiques els seus productes es devaluen any rere any.

El camp valencià ja te prou de falsos polítics que no xafen el terreny i solen prendre decisions des de habitacions obscures amb obscurs interessos, amb conseqüències tan dolentes com la creació de crisis agràries que, en molts dels casos porten a la ruïna o a la desesperació a milers de famílies valencianes. Ja que tant productors, com recol·lectors, transportistes, magatzems, personal de triatge i tota una cadena de milers i milers de treballadors i treballadores depenen d’estes campanyes. Així que, a tots els falsos polítics un consell: abans d’alçar la mà, penseu en les derivades socials, econòmiques i laborals que suposa la vostra decisió.