Les Obres del Pla EDIFICANT contemplaven una acció concreta per deixar visible este element patrimonial de la Guerra Civil

Segons ha anunciat el regidor d’Infraestructures Educatives, Paco Garcia Latorre, les obres de millora contemplades en el Pla EDIFICANT de la Conselleria d’Educació, han descobert novament el accés a un dels refugis que alberga el soterrani de Les Escoles Municipals (CEIP Sant Vicent). Un refugi que ja coneixíem de la seua existència, però que fa unes dècades van ser tancats els accessos.

Dins la planificació de les obres de remodelació i ampliació de les instal·lacions d’este centre educatiu de Llíria, que va ser inaugurat en l’any 1931, era la recuperació dels elements patrimonials declarats Bens de Rellevància Local, com són els refugis construïts durant la Guerra Civil.

El CEIP Sant Vicent va comptar amb diverses entrades i refugis en els dos edificis que conformen el complexe educatiu, els quals varen estar accessibles  durant el segle XX, però que a inicis del nou segle XXI varen ser cegats i tapats fins avui.

Garcia apunta que, per part de l’ajuntament de Llíria es va proposar que el projecte contemplara com a mínim la recuperació d’un dels refugis, amb la finalitat de posar-lo en valor i que la ciutadania puguera conèixer de primera ma on estaven ubicats i quina era la seua funció social i de protecció durant la comtessa bèl·lica. A més d’incorporar un nou element patrimonial protegit al conjunt de llocs històrics i turístics amb els que ja compta el municipi.

El edil d’Infraestructures Educatives senyala que, en esta primera actuació respecte el refugi, es procedirà a deixar-lo registrable i accessible, per a en una posterior actuació, poder recuperar este espai per a poder albergar visites turístiques i sumar-lo a l’itinerari de vestigis de la Memòria Històrica i que tenim a Llíria entre l’aeròdrom de Carrases, el polvorí de les Travesses, les trinxeres i els diversos refugis que hi ha en el casc urbà i en el terme municipal.