Riera: “La vivenda ha de complir la funció social que recull la Constitució i els ajuntaments han de fer accions que garantisquen esta finalitat”.
Segons la portaveu econòmica de Compromís per Llíria, Inma Riera Lloret, l’actual crisi econòmica està provocant l’empobriment d’àmplies capes de la població, en veure’s privades del dret al treball, la principal font d’ingrés, i l’única de la majoria de la població. I aquest empobriment, comporta que milers de famílies s’hagen vist desposseïdes del seu habitatge habitual, com a conseqüència d’una llei hipotecària injusta i de la cobdícia del sistema financer que en alguns casos han utilitzat fins i tot estratagemes obscures que els ha permés la llei, com les clàusules sol, que blinden els interessos que cobren els bancs als particulars malgrat que els interessos baixen, entre d’altres.
Per a Riera, el dret a la vivenda és un dret Constitucional del qual en aquests moments no gaudeixen amples capes de ciutadanes i ciutadans del nostre país. Per tant, si és greu el desnonament, també ho és que l’habitatge deixe de complir la funció social que la Constitució li atorga, cometent-se una segon injustícia, ja que una vegada embargats aquests habitatges queden en mans de les entitats financeres que prefereixen mantenir-los desocupats abans que facilitar l’ús pels antics propietaris mitjançant el seu lloguer a preu raonable. D’aquesta manera, l’habitatge queda convertit únicament en mercaderia i deixa de respondre als interessos de la ciutadania convertint-se en un objecte per a l’especulació dels bancs.
El tema és de la màxima urgència i cal buscar solucions viables des dels ajuntaments, els quals hem de posar em marxa mesures per a trobar solucions a una de les pitjors conseqüències de l’actual crisis econòmica.
En aquest sentit, l’article 72 de la Llei Reguladora d’Hisendes Locals permet que els ajuntaments puguen exigir un recàrrec de fins el 50% de la quota líquida de l’impost als immobles d’ús residencial que es troben desocupats amb caràcter permanent.
Per això, el grup municipal de Compromís ha proposat al Ple de Llíria modificar en la pròxima revisió de les ordenances fiscals, l’ordenança de l’Impost de Bens Inmobles (IBI) amb la finalitat d’aplicar un recàrrec del 50% en la quota líquida dels bens de naturalesa urbana a totes aquelles vivendes que siguen propietat d’entitats bancàries i/o empreses immobiliàries, que es troben buides i sense llogar des de fa dos anys.
Igualment, i amb caràcter social, Compromís proposa dedicar íntegrament tots els diners recaptats per l’augment de l’IBI per a crear un FONS DE LLOGER SOCIAL, amb la finalitat de traure una línia d’ajudes per facilitar el poder pagar el lloger aquelles famílies de Llíria més necessitades.
COMPROMIS PROPONE UN RECARGO DEL 50% A LAS VIVIENDAS VACÍAS DE BANCOS Y EMPRESAS INMOBILIARIAS
Riera: “La vivienda tiene que cumplir la función social que recoge la Constitución y los ayuntamientos tienen que hacer acciones que garanticen esta finalidad”.
Según la portavoz económica de Compromís per Llíria, Inma Riera Lloret, la actual crisis económica está provocando el empobrecimiento de amplias capas de la población, al verse privadas del derecho al trabajo, la principal fuente de ingreso, y la única de la mayoría de la población. Y este empobrecimiento, comporta que miles de familias se hayan visto desposeídas de su vivienda habitual, como consecuencia de una ley hipotecaria injusta y de la codicia del sistema financiero que en algunos casos han utilizado incluso estratagemas oscuras que les ha permitido la ley, como las cláusulas suelo, que blindan los intereses que cobran los bancos a los particulares a pesar de que los intereses bajan, entre otros.
Para Riera, el derecho a la vivienda es un derecho Constitucional del cual en estos momentos no disfrutan amplias capas de ciudadanas y ciudadanos de nuestro País. Por lo tanto, si es grave el desahucio, también lo es que la vivienda deje de cumplir la función social que la Constitución le otorga, cometiéndose una segunda injusticia, dado que una vez embargados estas viviendas quedan en manos de las entidades financieras que prefieren mantenerlas desocupadas antes de que facilitar el uso por los antiguos propietarios mediante su alquiler a precio razonable. De este modo, la vivienda queda convertida únicamente en mercancía y deja de responder a los intereses de la ciudadanía convirtiéndose en un objeto para la especulación de los bancos.
El tema es de la máxima urgencia y hay que buscar soluciones viables desde los ayuntamientos, los cuales tenemos que poner en marcha medidas para encontrar soluciones a una de las peores consecuencias de la actual crisis económica.
En este sentido, el artículo 72 de la Ley Reguladora de Haciendas Locales permite que los ayuntamientos puedan exigir un recargo de hasta el 50% de la cuota líquida del impuesto a los inmuebles de uso residencial que se encuentran desocupados con carácter permanente.
Por eso, el grupo municipal de Compromiso ha propuesto al Pleno de Llíria modificar en la próxima revisión de las ordenanzas fiscales, la ordenanza del Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI) con el fin de aplicar un recargo del 50% en la cuota líquida de los bienes de naturaleza urbana a todas aquellas viviendas que sean propiedad de entidades bancarias y/o empresas inmobiliarias, que se encuentran vacías y sin alquilar desde hace dos años.
Igualmente, y con carácter social, Compromís propone dedicar íntegramente todo el dinero recaudado por el aumento del IBI para crear un FONDO DE ALQUILER SOCIAL, con el fin de sacar una línea de ayudas para facilitar el poder pagar los alquileres aquellas familias de Llíria más necesitadas.