Murgui: “El SDDR és un sistema efectiu, la recuperació d’envasos és superior al 90% i té un cost zero per a l’administració”.

Compromís-MoVe va presentar el passat ple ordinari una moció per recolzar el sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos (SDDR). Una proposta que va ser aprovada per la corporació municipal de Llíria.

Segons l’edil de la Coalició eco socialista, Vallivana Murgui, malgrat l’existència de normatives sobre aquest tema, tant a la Comunitat com a nivell estatal no s’han complert els objectius de reciclatge i reducció de residus, sent la taxa de reciclatge inferior al 30%. Aquest nou sistema de recollida comporta diversos avantatges, com l’economia municipal, atès que redueix la despesa de recollida de residus; per un altre, per als xicotets comerços, que podran tindre una font addicional d’ingressos; i per un altre, l’ocupació, perquè es poden generar fórmules que creen llocs de treball, uns 1.400 potencials en la nostra Comunitat.

SDDR

El SDDR és un sistema de reciclatge senzill, on cada ciutadà rep una compensació econòmica (deu cèntims) per cada llauna o ampolla que retorne al comerç. Un sistema que fa dècades ja s’utilitzava i amb el qual no es produïa tantes escombraries en la via pública.

Amb aquesta modalitat de reciclatge, l’administració persegueix com a objectiu estimular el reciclatge i “fer pedagogia amb els envasos”. A Alemanya, per exemple, aquest sistema permet reciclar més de 14.000 milions d’envasos de begudes a l’any, un 98,5%, que eviten que embruten els carrers i espais públics.

Cost zero

S’ha demostrat, apunta Murgui, en les 40 regions del món on actualment s’està aplicant, que el SDDR és el sistema més efectiu, i que la recuperació de residus d’envasos és superior al 90%. Aquest sistema té un cost zero per a l’administració i produeix un estalvi notable en esforços i diners en la neteja urbana, contribuint al mateix temps en la reducció d’escombraries al carrer i en la protecció del nostre entorn.

A Estats Units, alguns dels seus estats on s’aplica aquest sistema, el pressupost de neteja viària ha disminuït entre un 30 i un 40%. La mesura també porta parella la creació d’ocupació en empreses de reciclatge, ja que han de contractar més treballadors per poder gestionar l’augment tan significatiu del volum de residus d’envasos a reciclar.

NOTA RELACIONADA: http://lliria.compromis.net/2016/06/13/compromis-move-proposa-oferir-el-municipi-de-lliria-per-a-la-implantacio-del-sddr-denvasos/

Llíria apuesta por el nuevo sistema de reciclaje SDDR

Murgui: “El SDDR es un sistema efectivo, la recuperación de envases es superior al 90% y tiene un coste cero para la administración”.

Compromís-MoVe presentó el pasado pleno ordinario una moción para apoyar el sistema de depósito, devolución y retorno de envases (SDDR). Una propuesta que fue aprobada por la corporación municipal de Llíria.

Según la edil de la Coalición eco socialista, Vallivana Murgui, a pesar de la existencia de normativas al respecto, tanto en la Comunitat como a nivel estatal no se han cumplido los objetivos de reciclaje y reducción de residuos, siendo la tasa de reciclaje inferior al 30%. Este nuevo sistema de recogida conlleva diversas ventajas, como la economía municipal, dado que reduce el gasto de recogida de residuos; por otro, para los pequeños comercios, que podrán tener una fuente adicional de ingresos; y por otro, la empleabilidad, porque se pueden generar fórmulas que creen puestos de trabajo, unos 1.400 potenciales en nuestra Comunidad.

SDDR

El SDDR es un sistema de reciclaje sencillo, donde cada ciudadano recibe una compensación económica (diez céntimos) por cada lata o botella que devuelva al comercio. Un sistema que hace décadas ya se utilizaba y con el cual no se producía tanta basura en la vía pública.

Con esta modalidad de reciclaje, la administración persigue como objetivo estimular el reciclaje y “hacer pedagogía con los envases”. En Alemania, por ejemplo, este sistema permite reciclar más de 14.000 millones de envases de bebidas al año, un 98,5%, que evitan que ensucien las calles y espacios públicos.

Coste cero

Se ha demostrado, apunta Murgui, en las 40 regiones del mundo donde actualmente se está aplicando, que el SDDR es el sistema más efectivo, y que la recuperación de residuos de envases es superior al 90%. Este sistema tiene un coste cero para la administración y produce un ahorro notable en esfuerzos y dinero en la limpieza urbana, contribuyendo al mismo tiempo en la reducción de basura en la calle y en la protección de nuestro entorno.

En Estados Unidos, algunos de sus estados donde se aplica este sistema, el presupuesto de limpieza viaria ha disminuido entre un 30 y un 40%. La medida también trae pareja la creación de empleo en empresas de reciclaje, ya que han de contratar más trabajadores para poder gestionar el aumento tan significativo del volumen de residuos de envases a reciclar.